#zesvěta 8

Již tradičně vám přinášíme páteční #zesvěta – přehled toho, co se děje mimo Českou republiku, co nás zaujalo a vám by nemělo uniknout. Seznam je trochu delší, ať máte při prodlouženém víkendu co číst.

Video k tomuto dílu najdete na našem Facebooku a Instagramu.

#1 Běloruské zázraky

Běloruský prezident Lukašenko zjevně ví něco, o čem se zbytku světa může jen zdát. V jeho zemi totiž “žádné viry nejsou”. A víte proč? Protože je nikdo neviděl.  

Více si můžete přečíst zde.

#2 Nevystrkuj čumák

V Jižní Africe jsou v dole uvěznění horníci, kteří tam pracují nelegálně. Uvězněni jsou proto, že se bojí vystoupit na povrch, kde kvůli karanténním opatřením hlídkují policisté. 

Více zde

#3 Pakistánská vzpoura

Většina muslimského světa se smířila s tím, že bezpečností opatření se musí dodržovat, a oslaví Ramadán v izolaci. V Pákistánu se ale jedni z nejvlivnějších imámů rozhodli shromáždit své následovníky a otevřeně pravidla porušit.   

Více si můžete přečíst zde.

#4 Deportovat či nedeportovat, to je oč tu běží

Kanadské úřady se snaží deportovat údajného mafiánského bosse z Toronta do Itálie, což se jim za současných podmínek nedaří. Muž si vydobyl podmínečné propuštění z vězení, ale nepočítal s tím, že na něj před branami bude čekat vůz, který jej odveze do vězení jiného.  

Více zde

#5 Šéf je doma!

O propouštění vězňů jako o preventivním opatření proti šíření viru jsme vám už říkali. O tom, že italská mafie si získává čím dál větší popularitu, také. Co se tedy stane, když z italských věznic propustí do domácího vězení mafiánské bosse? 

To si můžete přečíst tady

A o tom, že některé vlivné osobnosti z organizací Cosa Nostra nebo ‘Ndrangheta už jsou doma, zase tady.  

’Ndrangheta: jak funguje a jak se dostala do Česka

#6 Může za to Čína!

Americký stát Missouri se rozhodl zažalovat čínskou vládu za koronavirus. Přesněji za jeho ekonomické dopady, utrpení lidí a obrovské ztráty na životech. 

Více si můžete přečíst zde.

#7 Jak šel čas s epidemiemi

The Guardian vytvořil interaktivní přehled světových epidemií a ukázal jak se z nich můžeme poučit. 

#8 Moderní otroctví

Naši partneři z OCCRP vydali dva ze třídílné série článků o moderním otroctví, které zažívali zahraniční pracovníci v Baku v Azerbajdžánu. Případ je nyní v rukou Evropského soudu. 

První díl je o muži z Bosny a Hercegoviny, který se se svými zážitky svěřil reportérům. 

Druhý článek vysvětluje, jak celá operace s dělníky fungovala a že za firmou, která vše zařizovala, stál ázerbájdžánský ministr “sportu a mládeže”. 

#9 EU řekla, že můžou

Evropská Unie potvrdila, že je možné odepřít finanční podporu firmám, které mají sídla v daňových rájích. Ale jen v těch mimo Evropu. 

Více zde nebo zde

#10 Tisíce mučených, desítky zavražděných

V Německu začal soudní proces s bývalým vysoce postaveným představitelem syrského režimu. Plukovník Raslan zatčený v Berlíně je obviněn ze zločinů proti lidskosti.  

Více si můžete přečíst zde.

#11 Chemické útoky na syrské nemocnice

Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) vydala výsledky svého vyšetřování tří chemických útoků na syrské nemocnice v roce 2017. Zpráva naznačuje, že za útoky stojí syrská vláda.   

Více zde.

#12 Kterak si přivydělat po FBI-ovsku

Bývalý agent FBI byl zatčen za přijímání úplatků výměnou za poskytování tajných informací právníkovi s vazbami na arménský organizovaný zločin. 

Více si můžete přečíst zde

#13 Radši zaplatíme

Italská ropná společnost se s americkým soudem dohodla na zaplacení pokuty několika desítek milionů dolarů za podplácení alžírských politiků. Transakce maskovala jako platby za neexistující smlouvy. Zprostředkovatel plateb je zřejmě muž, který figuruje v Panama Papers jako člověk, který posílá úplatky skrz skořápkové společnosti.

Více zde.

#14 China, who?

Čína rozšiřuje svůj vliv. Poté, co Trump veřejně odsoudil Světovou zdravotnickou organizaci (WHO) a odmítl ji nadále financovat, přispěchala na pomoc Čína a poskytla příspěvek za cca 750 milionů korun.

Více si můžete přečíst zde.

O tom, že rozhodnutí prezidenta Spojených států nebylo šťastné, hovoří i interní dokumenty, které ukazují, jak se jednotlivé vládní agentury snažily dopady jeho slov zmírnit.

#15 Král je mrtev… co teď?

V Estonsku nemá organizovaný zločin jednoho bosse už od roku 2016, tedy od té doby, co zemřel ten poslední. 

Více zde.

#16 Dnes v akci: malware

Přibývá kyberútoků, organizovaný zločin tedy musel najmout armádu profesionálů, kteří je podnikají. Omyl. Stačí navštívit tržiště a malware na klíč koupit – ceny začínají na cca 1,200 korunách.

Více si můžete přečíst zde.

Koronavirus: Varování Europolu

#17 Kokain a emigrace

Přehled organizací, které v Latinské Americe obchodují s kokainem a jaké to má důsledky – třeba ty, že v čím dál nebezpečnějších oblastech lidé nechtějí žít, a proto narůstají počty emigrantů. 

Více zde

#18 Dáme je k ledu

Evropská Unie přitvrzuje v boji proti organizovanému zločinu. Od roku 2021 budou muset všechny země dodržovat nová pravidla pro zmrazování účtů zločinců, proces tak bude rychlejší, efektivnější a stejný pro všechny členské státy.  

Více si můžete přečíst zde

#19 Assadova rodina a majetky v Evropě

Příběh o tom, kterak strýc syrského prezidenta Assada přišel ke jmění v Evropě. Ukradl je ze syrské státní kasy? Mají Assadovi bratranci majetky v Rusku? A jak jsou na tom další “papaláši” z regionu? 

To si můžete přečíst zde.

#20 Noví teroristé

Na území Kašmíru, které z části ovládá Pákistán a z části Indie, působí doposud neznámá teroristická organizace navázaná na Islámský stát. “The Resistance Front” se přihlásila k několika přestřelkám a útokům. 

Více zde.

Autorka shrnutí: Zuzana Šotová
Autorka grafiky: Nikola Klepáčková