#zesvěta 51

Již tradičně vám přinášíme páteční #zesvěta – přehled toho, co se děje mimo Českou republiku, co nás zaujalo a vám by nemělo uniknout.

#1 Vakcíny pod drobnohledem

INTERPOL oznámil rozbití sítě překupníků falešných vakcín proti koronaviru. Ve skladu v Jihoafrické republice našli policisté asi 400 ampulek, které by vydaly na 2400 dávek, ale také zdravotnické roušky. Zatčeno bylo několik Číňanů a obyvatel Zambie. 

Falešné vakcíny byly díky INTERPOLU zabaveny i v Číně. Nadnárodní policie se na jejich odhalování momentálně soustředí a nabádá všechny své členské státy, aby byly ostražité, protože kde je poptávka, tam se dá situace zneužít.

Více zde.

#2 Prezident Hondurasu kamarádí s kartelem?

V Americe začal soudní proces s honduraským prezidentem, který je obviněn z napomáhání pašování kokainu. Juan Orlando Hernandez měl na úplatcích, aby se díval jinam, přijmout miliony dolarů, přičemž americká policie jej z pašování drog a praní špinavých peněz vyšetřuje již od roku 2013. Prezident tvrdí, že jsou obvinění smyšlená a jedná se o pomstu kartelu Los Cachiros, jehož boss bude v procesu svědčit proti Hernandezovi. 

Více zde.

#3 Korejské gangy

Korejská policie v úterý uvedla, že zatkla asi 40 členů organizované skupiny obchodující s drogami, včetně jedné klíčové postavy. Metropolitní policie v Soulu odhalila, že pašovali metamfetamin (v Česku známý jako pervitin) z Kambodže a dalších zemí jihovýchodní Asie a drogy následně prodávali. Mezi zatčenými je i muž ve věku 50 let, který je podezřelý, že hrál ve zločinecké organizaci hlavní roli.

Více zde.

#4 Babička vs. ‘Ndrangheta 1:0

Italské nonna se nelíbilo, že se vnuk motá kolem drog a tak na něj a jeho kumpány zavolala strážníky. Kalábrijské policii se tak podařilo zatknout 18 členů klanu Muto, jednoho z mnoha, které se sdružují pod jednou z nejmocnějších mafií světa, italskou ‘Ndranghetou. Kromě prodeje kokainu, který u zatčených policie našla, jsou obviněni také z vydírání. 

Více zde.

’Ndrangheta: jak funguje a jak se dostala do Česka

#5 Pašerák opouští loď poslední

Španělské úřady zadržely obchodní tanker přepravující 3 tuny kokainu v Biskajském zálivu. Členové posádky, ve snaze vyhnout se trestnímu stíhání, potopili svou vlastní loď. Plující tanker zastavilo španělské námořnictvo, následně se na něj nalodila národní policie, aby loď prohledala. Tahle akce se však rychle změnila na záchrannou misi, protože obchodní tanker Nehir začal rychle nabírat vodu. Policejní tým zachránil a následně zatknul devět členů posádky. Kokain, o hmotnosti jazyku plejtváka obrovského, by zločincům na evropském černém trhu vynesl asi 180 milionů dolarů (téměř 4 miliardy korun).

Více zde.

#6 Genoeg is genoeg

Belgičané se zřejmě rozhodli, že už pašerákům kokainu nebudou sloužit jako vstupní brána do Evropy. Místní autority provedly sérii zátahů bezprecedentní velikosti. Zhruba 1200 policistů provedlo najednou 200 prohlídek, a to na několika místech v zemi. Nejvíce se ale policisté soustředili na Antverpy a okolí, právě kvůli tomu, že místní extrémně vytížený přístav je pašeráky drog oblíbený. Během minulého roku se navíc ve městě začaly stupňovat násilné potyčky mezi jednotlivými gangy, které se nezdráhají používat ani granáty.  

Více zde nebo zde

#7 Ledabyle pohozený kokain 

Šnorchlista při potápění u floridského pobřeží našel kokain v hodnotě 1,5 milionu dolarů (více jak 30 milionů korun). Zachoval se jako řádný občan a po prozkoumání balíčku jej odevzdal policii. Nález, i jeho velikost, se mohou zdát šokující, místní policejní oddělení ale vysvětluje, že se nejedná o nic neobvyklého a podobná hlášení dostávají často.

Více zde.

#8 Plameňáka do každé zahrady!

Pytlačení plameňáků je v Iráku lukrativním byznysem. V chudém regionu Mayas je málo práce a nezákonné obchodování s těmito ptáky je obživou pro mnoho rodin. Plameňáky, jejichž cena se pohybuje kolem 500 korun za kus, si většinou kupují bohatí Iráčané nebo cizinci ze zemí Perského zálivu – je totiž v módě mít plameňáka jako ozdobu zahrady, a plastový zřejmě nestačí. Mnoho ptáků však kvůli špatnému zacházení umírá. 

Více, včetně fotoreportu, zde.

Autorky shrnutí: Nina Kodhajová, Zuzana Šotová
Autorka grafiky: Nikola Klepáčková