#zesvěta 45

Již tradičně vám přinášíme páteční #zesvěta – přehled toho, co se děje mimo Českou republiku, co nás zaujalo a vám by nemělo uniknout.

#1 Černé vakcíny

Jak jsme tento týden mohli slyšet z tuzemských médií, vakcín proti koronaviru je zřejmě nedostatek. A z nedostatečné nabídky neprofituje nikdo jiný, než zločinci. Prodej falešných očkování na dark webu vzrostl za poslední měsíc o 400%. Přímo úměrně s tím vyrostla také cena z původních zhruba pěti a půl tisíců na jedenáct až jednadvacet tisíc korun.

Více zde.

#2 Chyťte je, svažte je, mučte je! Jasné?

Ruská vláda udělila Rádiu Svobodná Evropa/Radio Liberty pokutu ve výši několika milionů dolarů a hrozí i trestním stíháním. Šéfové RSE/RL se domnívají, že se jedná o pokus, jak jedno z největších médií v zemi, které nepodporuje vládu, donutit k odchodu. RSE/RL je placeno američany, ruská vláda proto proti němu používá nové nařízení, které má zabránit vlivu médií financovaných “zahraničními agenty”. Jedná se zřejmě o další krok v nepříliš přátelském postoji Ruska vůči USA.

Více zde.

#3 Praní špinavých svatých peněz

Mohou se ze svatých peněz stát špinavý prachy? Angelo Caloia, bývalý šéf vatikánského Ústavu pro věci víry, také známého pod názvem Vatikánská banka, říká, že ano. Byl totiž odsouzen k osmi letům a jedenácti měsícům vězení za zpronevěru a praní špinavých peněz. Stal se tak nejvýše postaveným vatikánským úředníkem, co byl kdy odsouzen za finanční kriminalitu. Caloia banku řídil mezi lety 1989 a 2009. Během tohoto období prodal přes 20 nemovitostí patřících Vatikánské bance, na čemž vydělal minimálně půl miliardy korun, které poté vypral ve Švýcarsku. S tím mu měli pomáhat Gabriele a Lamberto Liuzzo, otec se synem, kteří působili jako právní poradci banky. Otec Gabriele dostal bez měsíce 9 let vězení, syn Lamberto pět let a dva měsíce. Soud všem navíc zmrazil účty a uložil pokutu ve výši zhruba 590 milionů Kč.

Více zde.

#4 Okénko italské mafie

Mega-procesem, který probíhá v Itálii a pravděpodobně bude ještě nějaký ten rok probíhat, tažení policistů proti ‘Ndranghetě nekončí. Kalábrijští policisté vyšetřují na 50 osob, přičemž 13 z nich už bylo zatčeno a 35 je v domácím vězení. Mafiáni se podle policie chystali k vraždě, proto musela zasáhnout. Kromě vraždy se na seznamu obvinění objevilo vydírání, loupež, žhářství nebo překupnictví zbraní.  

Více zde.

https://www.investigace.cz/slovensky-arzenal-v-rukou-ndranghety/

#5 Nový zákon na ochranu dětí na internetu

Specializovaná komise Evropského parlamentu se dohodla na nové podobě zákona předcházejícího zneužívání dětí na internetu, které v době pandemie, kdy jsou děti více doma a tudíž více online, nebezpečně vzrostlo. Návrh umožňuje technologickým společnostem nadále sledovat podezřelé chování svých uživatelů a například rušení účtů, které jsou využívány ke zneužívání dětí. Novinkou je zahrnutí tzv. groomingu, tedy nábor dětí, které pak mohou se zločinci například sdílet intimní fotografie s tím, že jsou to přece jejich kamarádi. 

Více zde.

#6 Chameleoni nesplývají s vnitřkem kufru

Na vídeňském letišti zastavili celníci muže, který se pokoušel v zavazadle do země propašovat chráněné chameleony. Celkem 74 ještěrů odhalil letištní rentgen, a to i přes to, že se je muž pokoušel mazaně schovat do ponožek a plastových krabiček. Chameleoni pocházejí z Tanzánie, odkud v kufru putovali přes Etiopii do Vídně. Podle rakouského ministerstva financí nakonec měli skončit na černém trhu v Česku, kde se měli prodat za celkem přibližně jeden milion korun.

Více zde.

#7 Švédští gangsteři a balkánské kvéry

Švédsko se podle všeho posledních pár let potýká s násilím a válkami mezi místními gangy. Podle Globální iniciativy proti nadnárodnímu organizovanému zločinu za to do značné míry mohou také balkánští pašeráci, kteří švédské gangy zásobují zbraněmi. Pašeráci zbraně rozloží na součástky a pošlou je přes odzkoušené drogové cest, například přes Öresundský most, do Švédska, kde už na ně čeká někdo z místní balkánské diaspory. K větším objednávkám přihodí jako malou pozornost i pár ručních granátů. V důsledku těchto obchodů tak například srbské zbraně značky Zastava tvoří zhruba třetinu všech nelegálních zbraní používaných ve Stockholmu a jeho okolí. Zbraně z Balkánu se v zemi neobjevily náhodou. Podle všeho se jedná o pozůstatky působení jugoslávské mafie, která v 90. letech ovládala švédské podsvětí.

Více zde.

#8 Chceš důl? Podplať manželku.

Izraelský diamantový a těžební magnát, Beny Steinmetz, o kterém jsme informovali v #zesvěta43, byl odsouzen za podplácení zahraničního agenta a falšování dokumentů. Rozsudek vynesl soud v Ženevě. Při koupi práv na těžbu v Guinei měl Beny Steinmetz zfalšovat dokumenty a zosnovat “korupční dohodu”, kdy s pomocí právníků, bankéřů a poradců z Evropy i USA měl během pěti let vyplatit skrze manželku bývalého prezidenta Guineje miliony na úplatcích za lukrativní práva k těžbě v jedné z nejchudších zemí světa. Do vězení půjde na 5 let a musí zaplatit pokutu přes 1 miliardu českých korun. 

Více zde.

Autoři shrnutí: Lukáš Nechvátal, Zuzana Šotová
Autorka grafiky: Nikola Klepáčková