#zesvěta 43

Již tradičně vám přinášíme páteční #zesvěta – přehled toho, co se děje mimo Českou republiku, co nás zaujalo a vám by nemělo uniknout. Přehled zpráv najdete pod videem.

#1 Chceš důl? Podplať manželku.

Izraelský byznysmen a miliardář jde k soudu za údajné podplácení při koupi práv na těžbu v Guinei. Švýcarští prokurátoři tvrdí, že Beny Steinmetz zfalšoval dokumenty a zosnoval “korupční dohodu” a s pomocí právníků, bankéřů a poradců z Evropy i USA měl během pěti let vyplatit miliony na úplatcích za lukrativní práva k těžbě v jedné z nejchudších zemí světa, západoafrické Guinei. Mezi pomocníky Steinmetze se objevují například jedna z největších světových bank, londýnská JPMorgan, floridská banka Wells Fargo, nebo známá firma – právní kancelář Mossack Fonseca, která vymýšlela úlitby peněz pro bohaté (kauza Panama Papers). Úplatky měly směřovat k manželce tehdejšího prezidenta Guineje.

Více zde

#2 Klan ze zálivu

Kolumbie tento týden zasáhla proti jedné z nejmocnějších kriminálních organizací v zemi. Tamní policie zatkla 198 domnělých členů tzv. Klanu ze zálivu, kolumbijské pravicové paramilitární organizace, a to včetně několika jejích vůdců. Ve stejný čas také vydala do Spojených států Josého Alfreda Valenciu, posledního ze tří spolupracovníků klanu, kteří měli z Kolumbie do Spojených států minimálně pět let pašovat kokain. Mezi hlavní zdroje příjmů Klanu ze zálivu patří právě prodej drog. Klan působí prakticky na celém území Kolumbie a v několika dalších zemích střední Ameriky. Americký ministr spravedlnosti označil tento klan spolu s latinskoamerickým gangem MS-13, kartely Sinaloa a Jalisco New Generation a teroristickou organizací Hizballáh za největší hrozby nadnárodního organizovaného zločinu.

Více se dočtete tady.

#3 Padlo další online tržiště

Policie 7 zemí světa v rámci Europolem koordinované akce zavřely největší darkwebové tržiště na světě. Provozovatelem DarkMarketu měl být podle všeho Australan, kterého německá policie zatkla poblíž německo-dánské hranice. Následovalo vypnutí a zabavení více než 20 serverů, díky kterým tržiště fungovalo, v Moldavsku a Ukrajině. DarkMarket používalo více než 2400 prodejců a přes 500 tisíc zákazníků. Za dobu svého působení na něm proběhlo přes 320 tisíc transakcí zejména v kryptoměnách Bitcoin a Monero v hodnotě při současném kurzu přesahující 3,6 miliardy korun. Prodavači DarkMarketu obchodovali především s drogami, padělanými penězi, ukradenými kreditními kartami, anonymními SIM kartami a malwarem (počítačovými viry).

Více o zavřeném tržišti zde.

#4 Deutsche Bank zpytuje svědomí

Jedním z následků kauzy FinCEN Files byl obrovský skandál kolem největší německá banky Deutsche Bank, která vymyslela a sedm let provozovala systém na zakrytí nečistých plateb a úplatků a manipulovala ceny drahých kovů. K obvinění se postavila čelem, ke všemu se přiznala a souhlasila se zaplacením pokuty ve výši téměř tří miliard korun. Pokud se banka v příštích třech letech nedopustí žádného dalšího provinění, bude obvinění zproštěna.

Více zde.

FinCEN Files

#5 Kdo nejvíc kašle na lidská práva?

UN Watch, nezisková organizace, která sleduje činnost OSN a prosazuje dodržování lidských práv, vydala žebříček deseti největších porušovatelů lidských práv. První místo patří Číně, a to za odesílání Ujgurů do koncentračních táborů, potlačování práv a svobody Tibetu a Hong Kongu, a potlačování jakékoli opozice. Druhý je Írán a třetí Kamerun, obě země mají na triku mrtvé novináře a opozici a masakry civilistů. Turecko je osmé a Rusko desáté. 

Celý seznam zde.

#6 Okénko italské mafie

Tento týden začal v Itálii největší soudní proces s mafií za více než 30 let. Ve vysoce zabezpečené speciálně opevněné soudní síni v kalábrijském městě Lamezia Terme, která má pojmout až 1000 lidí, má být vyslechnuto přes 900 svědků, kteří mají svědčit proti více 355 obžalovaným, včetně politiků a úředníků. Ti jsou obvinění z vražd, pašování zbraní a drog, vydírání, praní peněz, příslušnosti k mafii a mnoha dalších trestných činů. Obvinění vzešla z vyšetřování 12 klanů ‘Ndranghety napojených na bosse Luigiho Mancusa, který je také nejvýznamnějším obžalovaným. 

Více najdete tady nebo tady.

#7 Kokain zase nedorazí

Celníci v Gambii, zemi na západě Afriky, zabavili více než 3 tuny kokainu, vůbec největší zásilku drog v historii země. Drogy o hmotnosti páru hrochů mají hodnotu necelých 2 miliard korun a měly namířeno do Evropy. Pašeráci tvrdili, že se jedná o tisíc pytlů soli.  

Více zde.

#8 Rekordní flastr

Britské autority uložily rekordní pokutu za praní špinavých peněz. Firma MT Global, která se podle svých slov specializuje na převody peněz dostala flastr v přepočtu více než 660 milionů Kč. Společnost se sídlem v britském městě Luton porušila mezi červencem 2017 a prosincem 2019 několik předpisů proti praní peněz, například nedůsledně prověřovala své klienty, nevedla patřičnou evidenci a nedodržovala zákonem dané postupy a kontroly. 

Více zde.

Autoři shrnutí: Lukáš Nechvátal, Zuzana Šotová
Autorka grafiky: Nikola Klepáčková