#zesvěta 35

Již tradičně vám přinášíme páteční #zesvěta – přehled toho, co se děje mimo Českou republiku, co nás zaujalo a vám by nemělo uniknout.

Video k tomuto dílu najdete na našem Facebooku a Instagramu.

#1 Sněží, sněží, kokain z Jižní Ameriky k nám běží

Belgičtí policisté zadrželi rekordní zásilku kokainu, která do přístavu Antverpy připlula na lodi z jihoamerické Guyany. Téměř měsíční cestu 11,5 tuny kokainu mohli belgičtí kriminalisté sledovat díky tomu, že nedávno rozbili gang pašeráků, který vedl šéf protidrogového oddělení policie.Odhadem je cena takové zásilky necelých 24 miliard Kč.

Více zde

Italská policie také našla kokain, ovšem v poněkud kurióznějším obalu. Zhruba 900 kilo drogy bylo nalezeno v boxech se zmrzlými mušlemi z Čile. Ne náhodou kokain mířil do kalábrijského přístavu Gioia Tauro. Kalábrie je region ovládaný mocnou mafií ‘Ndrangheta, která je obchodem s drogami proslavená. 

Více zde.

#2 Prezident válečný zločinec?

Kosovský prezident Hashim Thaci rezignoval na funkci a o pár hodin později již seděl v zadržovací cele v Haagu, kde bude souzen za válečné zločiny, které měl spáchat během války za nezávislost proti Srbsku. Thaci a jeho spolupracovníci jsou obviněni z vraždy 100 osob v letech 1989-99. Ex-prezident vinu popírá. 

Více zde.

#3 Zátah na obchodníky s dětmi

Europol ohlásil, že ve spolupráci s portugalskou, španělskou a britskou policií zadržel 388 podezřelých z podílení se na obchodu s dětmi. Zátah probíhal ve 12 zemích Evropy, odstartoval 40 dalších vyšetřování, a bylo odhaleno 249 potenciálních obětí obchodu s lidmi, z toho 61 nezletilých. Děti jsou pašeráky často zneužívány k drobným krádežím nebo žebrání, nebo je s nimi obchodováno za účelem sexuálního zneužívání nebo nucené práce. 

Více zde.

#4 Prát peníze je umění

Americké ministerstvo financí varuje před tajnůstkářským světem obchodu se vzácným uměním. Kvůli anonymitě kupujících, kteří často používají skořápkové firmy, se snadno může stát prostředkem, jak zhodnotit špinavé peníze. Ministerstvo naléhá na muzea a galerie, obchodníky s uměním, makléře a další v uměleckém průmyslu, aby přijali opatření proti finanční kriminalitě, praní peněz a obcházení sankcí. 

Více zde.

FinCEN Files

#5 Beztrestné vraždy novinářů

Nová zpráva UNESCO konstatuje smutný fakt – většina vražd novinářů pachatelům projde. Jen jeden z deseti případů je vyšetřen. Za poslední rok sice klesl počet mrtvých novinářů na 57, beztrestnost je ale stále příliš vysoká. 

Celou zprávu si můžete přečíst zde

#6 Online šmelař jde za katr

Ruský občan Aleksandr Brovko byl v USA odsouzen k 8 rokům vězení za podílení se na internetovém podvodu. Jeho sofistikovaný podfuk kradl citlivé osobní a finanční informace uživatelů, které tak Brovko připravil celkem o 2,2 miliardy Kč. Muž žil nějakou dobu v Česku. 

Více zde.

#7 Novodobí otrokáři

Otec se synem z britského Doveru provozovali moderní otroctví. Svým zaměstnancům neplatili a ušetřené peníze pak utráceli za luxus. Pracovníky najímali v Česku a na Slovensku a tvrdili jim, že nemají peníze, aby je vyplatili, přičemž se na sociálních sítích chlubili drahými dovolenými, auty a hodinkami. Pracovníci žili v naprosto nevhodných podmínkách. Oba otrikáři jsou již ve vězení, soud ale nyní rozhodl, že mají svým obětem zaplatit ještě odškodnění asi 2,2 milionu Kč.  

Více zde.

#8 Kyberpradleny

Obrovská mezinárodní operace vedla k zatčení 20 lidí ze sítě zločinců známé jako QQAAZZ, kteří prali peníze pro největší kyberzločince světa. Od roku 2016 měla organizace vyprat desítky milionů nakradených eur skrze promyšlenou síť bankovních účtů a společností kontrolovaných organizací.   

Více zde.

Bonus 

Zakladatel mezinárodní sítě novinářů OCCRP Paul Radu poskytl rozhovor o tom, jak organizovaný zločin ničí životní prostředí. Jednoduchým příkladem je třeba odlesňování za účelem pěstování marihuany nebo máku, nebo pytlačení ohrožených zvířat.  

Rozhovor zde.

Autorka shrnutí: Zuzana Šotová
Autorka grafiky: Nikola Klepáčková