#zesvěta 34

Již tradičně vám přinášíme páteční #zesvěta – přehled toho, co se děje mimo Českou republiku, co nás zaujalo a vám by nemělo uniknout.

Video k tomuto dílu najdete na našem Facebooku a Instagramu.

#1 Kdo kam posílá kvéry?

Evropská služba pro vnější činnost (European External Action Service) zveřejnila online databázi exportu zbraní jednotlivých členských států. Každý si tak může vyhledat jaké zbraně kdo kam posílal a za jakou cenu. Data jsou dostupná od roku 2013 do 2019 a budou se aktualizovat každý rok. 

Více zde

#2 Okénko italské mafie

Italská policie a Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) spolupracovali na zatčení 48 osob napojených na menší italskou mafii Sacra Corona Unita, která funguje v regionu Apulie na jihovýchodě země. Organizovaná skupina je obviněna z dotačních podvodů. Podvodníci dostali evropské dotace na nákup nových zemědělských strojů, jenže stroje nebyly ani nové, ani tak drahé, jak se tvrdilo v žádostech o dotace. V podvodu byli namočení jak prodejci, tak kupující a přišli si celkem na necelou půlmiliardu Kč.

Více zde.

Starostka Říma uvedla, že jí mafie vyhrožovala zabitím jak jí, tak celé její rodiny. Zločincům se nelíbí, že starostka Virginia Raggi na ně vyvíjí aktivní tlak v částech města, které tradičně ovládají. Zvláště popudila rodinu Casamonica, když jí nechala zbourat nelegálně postavené vily. Od té doby prakticky žije s policejní ochranou. 

Více zde.

#3 Následky FinCEN Files

Únik dokumentů amerického kontrolora pro tok dolarových transakcí (FinCEN) nazvaný FinCEN Files podnítil v Británii důkladné zkoumání fungování veřejného a bankovního sektoru. Parlamentní Výbor pro finance (The Treasury Committee), kontrolující mimo jiné činnost bank, uvedl, že prozkoumá účinnost systémů, které mají zabraňovat praní špinavých peněz a obcházení sankcí, přičemž popíše oblasti, které podle něj nefungují správně. Před rokem a půl přitom průzkum pohledu národa na miliardy špinavých peněz protékajících Velkou Británií, ukázal, že je minimálně “roztříštěný”. 

Více zde

Ve FinCEN Files figurovaly i české banky a firmy.

FinCEN Files: Česko

#4 Paranormální firmy 

Evropská Transparency International vydala novou zprávu, která ukazuje, že většina evropských bank ukrývá své výdělky v daňových rájích. Celkem 31 z 39 analyzovaných bank vykazuje zisky v zemích s nízkou nebo nulovou daní, a to i přes to, že v těchto zemích nepracují žádní jejich zaměstnanci. To znamená, že jim vydělávají neexistující zaměstnanci a jejich zisky jsou ukládány na offshore účtech. Největší evropské bance HSBC tak například za posledních pět let vydělali neexistující zaměstnanci v Saúdské Arábii přes 40 miliard korun. Deutsche Bank zase vydělala přes 11 miliard korun díky duchům na Maltě. Banky tak činí velmi jednoduše proto, aby nemusely platit tak vysoké daně z příjmu.

Více zde. Celá zpráva zde.

#5 Kámoši jak hrom, jsou Donald a Recep

Američtí prokurátoři vyšetřují tureckou státní banku Halkbank za nedodržování amerických sankčních zákonů a posílání peněz a zlata v hodnotě miliard dolarů do Íránu. Nyní se ukazuje, že americká vláda o tureckém počínání věděla, a že prezident Erdogan vyvíjel na prezidenta Trumpa tlak, aby vyšetřování zastavil, protože v bance má podíl Erdoganova rodina a členové jeho strany. Nejvyšší státní zástupce navrhl prokurátorovi, který má případ na starost, aby nechal banku být, s tím, že zaplatí symbolickou pokutu a omluví se. Prokurátor to odmítl, už jen proto, že peníze pravděpodobně financovaly íránský jaderný program. Není to přitom poprvé, co se prezident Trump snažil Erdoganovi očividně vyhovět, což dělá vrásky na čelech i jeho nejbližších spolupracovníků.

Více zde.

#6 Qui-Gon Jinn vs. Obchod s lidmi

Letecká společnost Emirates zahájila kampaň na osvětu v problematice obchodu s lidmi. Film, ve kterém hraje Liam Neeson se bude promítat během každého letu. Vzhledem k tomu, že Emirates létají po celém světě, mají podle svého vedení unikátní příležitost problematiku obchodu s lidmi osvětlit a edukovat své pasažéry.

Na video se můžete podívat zde. Více informací najdete zde.

#7 Pákistán se dost nesnažil

Mezivládní organizace Finanční akční výbor (FATF) rozhodla, že Pákistán zůstane na “šedé listině” zemí, které nedostatečně kontrolují financování terorismu. Země musí posílit legislativu a dokázat, že pokud nějaký tok peněz směrem k terorismu objeví, je schopna jej zastavit a jeho původce potrestat. 

Více zde.

Autorka shrnutí: Zuzana Šotová
Autorka grafiky: Nikola Klepáčková