#zesvěta 29

Již tradičně vám přinášíme páteční #zesvěta – přehled toho, co se děje mimo Českou republiku, co nás zaujalo a vám by nemělo uniknout.

Video k tomuto dílu najdete na našem Facebooku a Instagramu.

#1 Dědečku, vyprávěj mi tu o tom, jak jsi pral penízky

Newyorský soud odsoudil prvního člověka na základě leaku Panama Papers – dokumenty právnické společnosti o praní peněz a vyhýbání se placení daní. Třiaosmdesátiletý občan USA se přiznal k daňovým podvodům a praní peněz a zaplatí pokutu ve výši téměř 80 milionů Kč.

Více zde.

Více o Panama Papers, ke kterým měla investigace.cz jako jediné české médium přístup, si můžete přečíst zde.

#2 Processi grande

K soudu putují stovky obžalovaných v největším italském soudním procesu proti organizovanému zločinu – konkrétně proti mocné italské mafii ‘Ndrangheta. Obvinění zahrnují spolupráci s mafií, pašování drog, vyděračství nebo praní peněz.

Více zde

#3 Maltská pračka

Maltská policie zatkla bývalého šéfa kabinetu premiéra země za praní špinavých peněz ze zprostředkování prodeje maltských pasů. Šéf kabinetu, který dlouhodobě tvrdí, že nedělá nic špatného, rezignoval v listopadu loňského roku, krátce před rezignací samotného premiéra. Malta začala “zlatá víza” prodávat v roce 2014.

Více zde

Malta – ostrov neomezených možností

#4 A když budeš hodný, dostaneš uhlí

Černé uhlí je běžným vývozním artiklem z Afriky i Jižní Ameriky. Jenže co když mezi uhlím pašují zločinci i “černý kokain”? Kokain chemicky zpracovaný aby vypadal jako brikety používá jako zdroj financování svých aktivit i libanonská extremistická militantní organizace Hizballáh (podporuje ji například Írán nebo Sýrie). Vývoz drog do Evropy a USA sleduje Americká policie už víc jak 10 let. Spolupráce Hizballáhu s latinskoamerickými kartely však stále kvete.

Více zde.

#5 Praní peněz nestačilo?

Průšvihy lotyšské banky ABLV zdá se nemají konce. Od roku 2018 čelí vyšetřování z praní špinavých peněz, které následně financovaly například severokorejské jaderné zbrojení nebo zbraně v Afghánistánu. Banka po skandálu začala krachovat. Vyplácení peněz klientům banky si měl vzít na starost právník, kterého ale někdo před zahájením celého procesu zastřelil – likvidaci banky si tak vzalo na starost její vedení. Nyní se ukazuje, že ABLV byla zapojena do odesílání peněz dubajské společnosti, která je podezřelá z objednávky vraždy maltské novinářky Daphne Caruana Galizia.

Více zde. O vraždě novinářky si můžete přečíst zde.

Finanční skandály pobaltských bank a jejich dopad na Česko rozebírá investigace.cz zde.

#6 Policie si posvítila na temnou stranu webu

Tržiště na dark webu (fungují v podstatě jako běžný e-shop, jen prodávají například drogy) podle Europolu končí. Koordinovaná akce policií v několika zemích světa (např. Nizozemsko, Německo, nebo USA) skončila zatčením 176 prodejců “nelegálních služeb a produktů”. Zřejmě skrze loňské uzavření Wall Street Marketu se policii podařilo identifikovat uživatele tržišť AlphaBay, Dream Nightmare, Empire, White House, DeepSea, a Dark Market. Zabaveno bylo přes 150 milionů Kč v hotovosti a kryptoměnách. 

Více zde.

#7 Rozvaření jaguáři

Fotka mrtvého jaguára přivázaného ke čtyřkolce putuje přes WhatsApp, a jeho čínskou verzi WeChat, jako reklama na nelegální trh s těmito krásnými velkými kočkami. Má přilákat zákazníky z Čínské komunity žijící v Suriname, zemi na severu Jižní Ameriky. Tahle malá země, která je velkým přispěvatelem na asijský černý trh ukazuje, jak se to nedělá – nedostatečné zákony na ochranu divočiny v kombinaci s vysokou poptávkou jsou pro relativně velkou populaci jaguárů smrtící. Pytláci, lovci nebo pracovníci dolů jaguára uloví a prodají místním čínským obchodníkům. Kočka pak putuje do hlavního města, kde ji vaří na speciální pastu, která následně putuje na černý trh.

Více zde.

Pytlačení mrtvých tygrů

#8 Podzemní knihovna za miliony

V roce 2017 se rumunské zločinecké skupině povedla krádež jako z akčního filmu. Stropem se slanili do úložných prostor v Londýně, kde ukradli vzácná vydání knih, které měly mířit na aukci. Nyní se pod podlahou domu ve vesničce na západě Rumunska podařilo lup vypátrat. Mezi knihami bylo například první vydání Newtona, Ezopovy bajky ze začátku 16. století nebo stejně staré řecké tragédie – knihy a umělecká díla mají dohromady cenu asi 68 milionů Kč. Za loupeží podle policie stojí rumunská mafiánská rodina Clamparu.

Více zde

#9 El Salvadorská pračka

Blízcí spolupracovníci a přátelé prezidenta El Salvadoru jsou zapleteni do praní peněz ve velkém skrz venezuelskou státní ropnou společnost PDVSA. Prezident Bukele a jeho blízcí údajně obdrželi “půjčky” v hodnotě 2 milionů dolarů. PDVSA a jeho dceřiné společnosti jsou sankcionovány Americkými regulátory za podezření z “prolévání” miliard dolarů z “nejrůznějších komplotů”. 

Více zde.

Autorka shrnutí: Zuzana Šotová
Autorka grafiky: Nikola Klepáčková