#zesvěta 27

Již tradičně vám přinášíme páteční #zesvěta – přehled toho, co se děje mimo Českou republiku, co nás zaujalo a vám by nemělo uniknout.

Video k tomuto dílu najdete na našem Facebooku a Instagramu.

#1 Když pas stojí víc než letenka

Belgický výrobce biometrických dokumentů (pasy, občanky, a pod.) Semlex podplácel úředníky a politiky, aby vyhrál kontrakty v několika afrických zemích, ukazuje investigace OCCRP. Kamarádíčkování se s politiky a vysoce postavenými osobnostmi a podvody za oponou, které firmě zajistili postavení na určitém trhu pak odnáší koncový uživatel – někde se na ty úplatky musí vydělat a dokumenty tak byly pro lidi, kteří si je pořizovali, nepřiměřeně drahé. Belgická policie firmu vyšetřovala a dokonce v jejím bruselském sídle provedla zátah, nikoho ale neobvinila. Semlex tvrdí, že je to kampaň. 

#2 Nabídneš někomu prst… a on ti ho sežere

Mafiánský boss ze sicilské Cosa Nostra během prohlídky své cely napadl 7 dozorců. Jednomu z nich ukousl prst. Podle římského prokurátora prst zmizel, tedy se nabízí domněnka, že jej Giuseppe Fanara spolkl. Už tak si odpykává doživotí, takže ho další excesy asi příliš netrápí. 

Více zde.

#3 Na vlnách nelegálna

Nová zpráva High Level Panel for a Sustainable Ocean Economy, sdružení světových lídrů pro udržitelný rybolov, poukazuje na vysoký počet nelegálních aktivit a organizovaného zločinu spojených se světovým rybolovem. A nejedná se jen o nelegální rybolov, často se přes rybářství perou peníze, nebo se používají jako zástěrka k pašování drog či obchodu s lidmi. To má dopady jak na mořské a oceánské ekosystémy, tak na mnohdy chudší komunity pro které je rybolov živobytím. A samozřejmě tak okrádají státy, z nelegálních aktivit se neplatí daně. 

Více zde.

#4 Konec jednoho gangu

Rumunská a britská policie ve společné operaci rozbila gang pašeráků dívek z Rumunska do Británie, Irska a Německa a dalších zemí Západní Evropy. Dívky byly v Rumunsku zneužívány, dokud nedovršily 18 a pak byly ze země odvezeny a jejich zneužívání pokračovalo, byly nuceny k poskytování sexuálních služeb. Bylo zadrženo 14 osob.

Více zde.

Každý má svou cenu?

#5 Fun Fact: 700 kg váží buvol, malý hroch a zabavené pilulky

V krásném rumunském přístavu Konstanta, kde můžete například potkat leguána na vodítku, zastavili policisté rekordní dodávku drog. V přepravním kontejneru bylo ukryto 1,5 tuny hašiše a 4 miliony pilulek Captagon, což je přes 700 kilo (Captagon je stimulant podobný pervitinu; mediálně se proslavil jako “droga džihádistů”, protože je radikálové užívali před bojem). Drogy by překupníkům vydělaly okolo 80 milionů eur (asi 2,1 miliardy Kč).

Více zde.

#6 Cesta za Americkým snem vede přes Panamu

Panamská policie zaznamenala nárůst migrantů, kteří přes zemi přecházejí dále na sever. Obává se, že by se tak země mohla stát mekkou obchodu s lidmi. Lidé mířící do USA mnohdy za převod platí organizovaným zločincům. Proto, že z Panamy proudí obrovské množství lidí, je těžké vůbec zjistit, kolik z nich jsou nelegální migranti nebo oběti obchodu s lidmi.

Více zde

#7 Zmizelí novináři

Forbes sepsal seznam deseti nejtíživějších případů zmizení novinářů ve světě, jakožto součást kampaně #MissingNotForgotten, která má přiblížit jejich příběhy a příběhy jejich rodin a zatlačit na vlády, aby zmizení vyšetřovaly, nebo alespoň nabídly vysvětlení jejich úmrtí. Některé případy jsou staré přes deset let. Na světě se celkem pohřešuje 64 novinářů – tedy alespoň o kterých víme.  

Více zde.

#8 Já nic, já kyperský podnikatel

Výbuch v bejrútském přístavu otřásl celým světem. Investigativní novináři zjistili, že loď, která nebezpečné chemikálie vezla a byla následně ponechána svému osudu patřila kyperskému podnikateli. Ten nyní jakékoli spojení s lodí odmítá. 

Více zde.

Otazníky kolem katastrofického výbuchu v Bejrútu

#9 “Zabijte všechno, co vidíte a slyšíte.”

OSN o útocích na Rohingyjsou muslimskou menšinu žijící v Myanmaru dlouhodobě prohlašuje, že se jednalo o cílenou genocidu. V roce 2017 vedly útoky na tuto menšinu k obrovské migrační vlně mířící převážně do Barmy (v největším Rohingyjském táboře žije přes milion uprchlíků. Ovšem teprve nyní o zvěrstvech, kterých se myanmarské vojenské jednotky na Rohingyjských vesnicích dopouštěly, svědčí také druhá strana. Do Haagu byli převezeni dva myanmarští vojáci, kteří popisují povely k “vystřílení všeho co vidí”, znásilňování žen, házení těl do masových hrobů a vypalování vesnic plamenomety. 

Více informací včetně satelitních snímků Rohingyjských vesnic před a po vypálení najdete zde.   

#10 Panenka Marie vs. ‘Ndrangheta 0:1

V roce 2014 vydal papež František prudké vyjádření o italské mafii ‘Ndrangheta – “kloní se ke zlu a jsou proto exkomunikováni”. Jeden z mafiánských bossů pak papeže provokoval tím, že nechal obří sochu panny Marie před sebou klanět. To církev ttíží natolik, že nedávno založila speciální oddělení pro “Osvobození Marie od mafie a kriminálníků”. To má za úkol učit lidi správnému přístupu k panence a nezneužívání tohoto důležitého symbolu.

Více zde.  

#11 Konec druhého gangu

Americká policie rozbila gang pašeráků drog a žraločích ploutví. Bylo zatčeno 12 členů nadnárodní zločinecké organizace Wu a zabaveno zlato, diamanty, drogy a části divokých zvířat v hodnotě milionů dolarů.   

Více zde.

Autorka shrnutí: Zuzana Šotová
Autorka grafiky: Nikola Klepáčková