#zesvěta: Na modrém Dunaji Rusové vesele špehují

Máme za sebou další tropický týden, a protože je pátek, je čas na další #zesvěta! Nakupujete v online obchodu jménem Shein? Neměli byste – nejenže zahlcuje už tak oblečením zahlcenou planetu, jejich návrháři ještě k tomu kradou! Svatouškem týdne však není ani země, kde se zrodila diplomacie, a František Josef I. (dej mu Pánbůh věčnou slávu) se musí v hrobě obracet. Prošlou trvanlivost ale nemá pouze Rakousko, nýbrž i některé potraviny, které se dostaly na evropské pulty – kdo za tím stál? Poslední nešťastník, na něhož se dnes zaměříme, není nikdo jiný než známý internetový podnikatel Mark Zuckerberg, který by si svou firmu měl už konečně srovnat do latě. Tedy alespoň co se obsahu zveřejňovaných reklam týče. 

#1 Nejen zneužívání cizích módních návrhů

Okresnímu soudu v Kalifornii přišla žaloba, v níž tři módní návrháři obviňují čínský řetězec Shein z porušení autorských práv. To mělo být údajně až tak agresivní, že by se dalo přirovnat k vykořisťování. Shein vyrábí oblečení tzv. rychlé módy a snaží se vytvořit až 6 000 kusů konfekce denně. Jelikož se však jejich návrhářům evidentně nedostává vlastní invence, vykrádají cizí autorské návrhy. Proti tomuto porušení práv se ve Spojených státech lze bránit odvoláním na zákon proti ovlivňování a korupci. Paradoxní je, že zákon vznikl v sedmdesátých letech minulého století s cílem potírání organizovaného zločinu. Zmíněná žaloba je pravděpodobně ale nejmenším problémem společnosti Shein. Letos v květnu totiž čínský řetězec začala vyšetřovat americká Komise pro kontrolu cenných papírů, zda při výrobě nekonečného množství oblečení nevyužívají ujgurské muslimy k nucené práci. Inu, Šejna na vás, přesněji řečeno chrabrého pistolníka z písně prvního českého rapera Ladislava Vodičky „Byl to Shane“. 

Jak se k celé záležitosti staví čínský Shein, si můžete přečíst na zpravodajském webu Al Jazeera

#2 Ples v opeře nebo lyžovačka v Kaprunu? 

Rakousko je zemí, kde sídlí několik světových organizací včetně OSN, navíc to byl náš jižní soused, kdo světu dal verbální umění jménem diplomacie. V současné době má však tato země k ideálu daleko. Rakouská vláda se totiž zuby nehty snaží bagatelizovat, či přímo zamítat jakékoli pokusy opozičních stran o pojmenování špionáže jako kriminální činnosti. Od začátku agrese Ruska proti Ukrajině uplynul už více než rok a během této doby evropské země vyhostily ze svých území přes 400 ruských špionů pod diplomatickým krytím. Ne tak Rakousko, které doposud nařídilo sbalit kufry pouze čtyřem podobným týpkům. Vysoký představitel západní tajné služby proto potvrdil, že v současnosti ve Vídni přebývá více než 180 akreditovaných ruských diplomatů, byť tajná služba minimálně o třetině z nich ví, že mají diplomatické krytí jen kvůli shromažďování zpravodajských informací. Situaci na březích Dunaje přesně popsal rakouský vojenský důstojník, jenž uvedl, že pokud by Rusko chtělo z rakouského území špehovat Německo, nikdo by mu v tom nebránil, poněvadž to nijak neohrožuje rakouské zájmy. Zkrátka dokud v ruském hledáčku nebude samotná rakouská vláda, je všechno v pořádku. Ruští agenti tak nemusí riskovat cestu na německé území, své zdroje mohou pozvat třeba na alpskou lyžovačku nebo do vídeňské opery. Ostatně vytěžit pramen, třeba i český, lze dobře i nad čokoládovým sachrem se šlehačkou a cappuccinem v proslulé kavárně Hawelka. Ta je nadto nedaleko ruských diplomatických budov, jejichž střechy pokrývají tu více, tu méně viditelné satelity, většinou smontované a zprovozněné v průběhu několika posledních měsíců. Válka v Ukrajině tak pravděpodobně proměnila Rakousko v ruskou špionážní základnu určenou k pokrytí minimálně střední Evropy. 

O argumentech rakouské vlády proti schválení kriminalizace špionáže se lze více dozvědět na webu The Financial Times

#3 Prošlé jídlo znovu na pultech supermarketů

Vyšetřování v několika evropských státech odhalilo zločineckou síť, která prostřednictvím dodavatelských řetězců prodávala prošlé potraviny. Výsledkem bylo zatčení 27 zločinců ohrožujících zdraví a bezpečnost evropských spotřebitelů. Zločinci využili nedostatků kontrolního systému, jenž během pandemie covidu pozbyl přísného dohledu, a na prošlé potraviny začali lepit nové etikety. Operace vedená Europolem společně se členskými státy odhalila, že skupina zločinců na trh uvedla miliony prošlých potravin, čímž si měli vydělat nejméně milion eur (téměř 24 milionů korun). Do tohoto poměrně nového kriminálního fenoménu se zapojily osoby z Francie, Německa, Itálie, Estonska, Litvy, Rumunska a Španělska. Naopak s čistým štítem z aféry vyšli výrobci potravin, máslo na hlavě však mají mezidodavatelé nebo subjekty působící v oblasti likvidace potravin. 

O vyšetřování tohoto exkluzivního zločinu najdete podrobnější informace na stránkách Europolu

#4 Extrémní obsah na sociálních sítích

Před chudobou, hladem, občanskými nepokoji, znásilňováním nebo zabíjením prchají ze subsaharské Afriky tisíce migrantů. Láká je Jižní Afrika, kde údajně existuje poměrně progresivní politika na ochranu uprchlíků. V reálu je ale všechno jinak. Místo bezpečného útočiště musí migranti čelit nenávistným projevům na sociálních sítích. Jihoafričané proti nim brojí i skrze speciální operace, v nichž vyzývají k násilným protestům, žhářství a vraždám. Organizace Global Witness a The Legal Resources Centre provedly společný výzkum, v němž se zaměřily na schopnosti Facebooku, Tiktoku a Youtube odhalit a ze svých sítí odstranit skutečné případy xenofobních a nenávistných projevů vůči uprchlíkům v Jižní Africe. Konkrétně byly monitorovány pojmy jako střelba, zabíjení, rasistické urážky či výrazy xenofobní propagandy. Společnosti odeslaly platformám tento obsah jako reklamu a všechny tři sítě jej schválily ke zveřejnění, kromě jedné reklamy, kterou Facebook odmítl přeložit do angličtiny, do afrických jazyků ji však bez problémů přeložil. 

Co by měly platformy udělat pro důslednější moderování obsahu a v jakých dalších zemích se podobné násilí vyskytuje, si můžete přečíst na webu mezinárodní nevládní organizace Global Witness, jež se snaží bojovat nejen proti porušování lidských práv ve světě. 

Narazili jste během týdne na zprávu, jež by podle vás v našem #zesvěta rozhodně neměla chybět? Přečetli jste si zajímavou novinku ze světa (ne)organizovaného zločinu, o které jsme ještě nepsali? Pošlete nám svůj tip na e-mailovou adresu zesveta@investigace.cz.

Autorka textu: Gabriela Jezberová
Zdroj úvodní grafiky: Marie Wichterlová