#zesvěta 16

Již tradičně vám přinášíme páteční #zesvěta – přehled toho, co se děje mimo Českou republiku, co nás zaujalo a vám by nemělo uniknout.

Video k tomuto dílu najdete na našem Facebooku a Instagramu.

#1 Neskotské nemovitosti

Průzkum skotského rejstříku vlastníků nemovitostí ukázal, že zahraniční společnosti v zemi vlastní majetky za 4,4 miliardy liber (asi 130 miliard Kč) – jedná se o přes 3000 nemovitostí. Šedesát procent z nich jsou pak společnosti se sídly v daňových rájích, což znamená, že Skotsku pravděpodobně neplatí žádné daně. Místní policie se navíc obává, že nákupy skotských nemovitostí slouží jako pračky na peníze.

Více zde

#2 Pytlačení v plném proudu

V Indii a Asii rostou obavy, že by kvůli ekonomické krizi způsobené koronavirem mohla být vyhubena již teď vzácná zvířata. Přibylo případů zabití tygrů, leopardů nebo nosorožců, ale i býložravců, kterými se dravci živí. Rodiny, které se ocitly bez příjmů jsou mnohdy placeny pytláky, aby jim pomáhali, nebo zvířata loví zkrátka pro maso, protože nemají co jíst.

Více zde.

Podobné problémy řeší Latinská Amerika – koronavirus nijak neovlivnil pašování mořských živočichů. Jedná se o želvy, které se během absence lidí na plážích rozšířily, nebo žraločí ploutve, ingredienci k výrobě oblíbené čínské polévky. 

Více zde.

#3 Protikorupční korupčník

Bývalá státní zástupkyně pro boj s korupci z Severní Makedonie půjde do vězení za zneužití pravomoci a braní úplatků.Když policie zatkla místního nejbohatšího muže, který má údajně vazby na organizovaný zločin, vzala od známého – televizní celebrity – úplatek za boháčovo brzké propuštění. 

Více zde.

#4 Volby v Bělorusku

V minulém zesvěta jsme informovali o obvinění z praní špinavých peněz manažerů běloruské největší banky, do kterého měl být údajně namočen i jeden z největších vyzyvatelů prezidenta Lukašenka v nadcházejících prezidentských volbách. Prezidentský kandidát Viktor Babariko byl následně zatčen, což vyvolalo řadu protestů jak v Bělorusku, tak mezinárodně. Lukašenko nyní ve snaze získat popularitu obvinil svého dlouholetého spojence Rusko z vměšování se do voleb. Babarika totiž Rusko zřejmě podporuje. 

Podrobnější analýza situace zde, krátká zpráva o vývoji protestů zde

#5 Brazilské odlesňování

Investoři z několika zemí vypracovali společnou výzvu k zastavení odlesňování Amazonského pralesa a odeslali ji brazilským diplomatům ve svých zemích. Iniciativa vzešla od norské investiční společnosti a odevzdána v Norsku, Švédsku, Francii, Dánsku, Nizozemsku, ve Spojených státech a Velké Británii. Pohrůžka stažení investorů disponujících biliony dolarů by mohla usměrnit snahy brazilského prezidenta Bolsonara “získat bohatství pralesa”, kde se kácí nejvíce za poslední roky.

Více zde.

#6 Ruští žoldáci v Libyi

Organizace spojených národů vydala zprávu o aktivitách ruské soukromé armády Vágnerovců v Libyi – mají tam bojovat po boku generála Khalifa Hiftera, velitele Lybijské národní armády. Ruské ministerstvo zahraničí tvrdí, že je zpráva postavená na smyšlených datech a není pravdivá. 

Více o generálovi si můžete přečíst zde. Více o zprávě Spojených národů zde.

Putinův člověk na špinavou práci má firmy v Praze

#7 Smrt íránského soudce

Íránský soudce, který byl stíhán za braní úplatků ze země uprchl do Rumunska, kde jej zatkl Interpol. Nyní je muž mrtvý, rumunské autority tvrdí, že vyskočil z okna, Írán žádá o prošetření úmrtí. 

Více zde.

#8 Nejohroženější jsou děti ve válečných zónách

Sexuální násilí na dětech neubývá. Navíc mají podle speciální pověřenkyně OSN oběti a jejich rodiny malé možnosti na koho se obrátit, nebo raději mlčí, protože je téma tabuizováno a nebo se mohou bát odvety mocných zločinců. Zvláště zranitelné jsou pak děti v oblastech, kde probíhají ozbrojené konflikty. Za rok 2019 bylo potvrzeno přes 730 případů sexuálního násilí na dětech, zřejmě to ale není skutečný počet.

Více zde.

#9 Jak se Kim zrovna vyspal?

Severní a Jižní Korea se během posledních několika týdnů dostaly do konfliktu. Severokorejci odpálili úřad pro vyjednávání mezi zeměmi a obsadili demilitarizovanou zónu, Jihokorejci zase nedokázali zastavit aktivisty v posílání informačních letáků přes hranice. Kim Jong-Un nyní během videokonference oznámil, že odebral “vojenský zásah” proti sousedům ze své agendy. Není ale zcela jasné, jestli se jedná o dlouhodobý plán, nebo jen agendu zmiňované konference.

Více zde.

#10 Prezidentské válečné zločiny

Speciální soud v Nizozemsku obvinil kosovského prezidenta Hashima Thaciho z deseti případů válečných zločinů. Společně s jeho spojenci měli během války za nezávislost na Srbsku zavraždit na 100 lidí. Rozsudek ještě musí potvrdit ostatní soudci, samo obvinění ale velmi nepříznivě ovlivní vyjednávání se Srbskem, jehož pokračování se mělo za nedlouho odehrát v USA. 

Více zde.

#11 To se nevyvětrá

Ruské vesnice se potýkají se smradem, znečištěnou vodou a krysami ze soukromých skládek, které začaly vznikat po roce 2017. Skládky ale patří oligarchům napojeným na prezidenta Putina, jen jsou tyto linky zakryty sítí offshore společností. Málokdy protestující obyvatelé se teď staví proti Moskvě, otázka je, jestli jim to k něčemu bude.

Více zde.

Autorka shrnutí: Zuzana Šotová
Autorka grafiky: Nikola Klepáčková