#zesvěta 10

Již tradičně vám přinášíme páteční #zesvěta – přehled toho, co se děje mimo Českou republiku, co nás zaujalo a vám by nemělo uniknout. Dnes jubilejní desátý díl!

Video k tomuto dílu najdete na našem Facebooku a Instagramu.

#1 Nestojí to za nic

Ředitel Finančního akčního výboru (FATF) vysvětluje, proč se v praní peněz sice něco zlepšuje, ale pořád to není dost. Problematická je například praktika některých zemí dělat rychlá opatření krátce před tím, než je přijde FATF zkontrolovat. Nechtějí být špatně hodnoceny, protože pak mají menší šanci na úspěch na světovém trhu.

Článek shrnující asi deset let činnosti FATF si můžete přečíst zde

#2 Jen počkejte, až ukradnete Imhotepa

Interpol zabavil v několika zemích obrovské množství kradených památek a artefaktů. “Každá země s bohatou historií je terčem krádeží a pašování jejího kulturního dědictví,” uvedl jeho šéf Jürgen Stock. Vzhledem k tomu, kolik se v tomto byznysu točí peněz – a úrovni jeho utajení –  je jeho napojení na organizovaný zločin a praní peněz samozřejmé.

Více si můžete přečíst zde nebo zde.

#3 Neper peníze, nebo se z toho zblázníš

Vypadá to až moc dobře na to, aby to bylo legální? Pak to legální pravděpodobně není. Zločinci využívají toho, že lidé jsou doma, a často bez příjmů, a lákají je na nabídky práce až za 120 tisíc Kč měsíčně. Práce ale zahrnuje například praní špinavých peněz. Někteří inzerují přes emaily, někteří dokonce přes legitimní portály. Jenže za pomoc zločincům můžete skončit v base. 

Více zde.

#4 Nákupní seznam: vajíčka, občanství, …

Kolegové z OCCRP informují, že saúdský princ, který upadl u svého vládnoucího strýce v nemilost, koupil sobě a své rodině občanství na Kypru. Je to totiž jednoduché, stačí investovat minimum 2 milionů Eur (cca 55 milionů Kč) do tamější nemovitosti. Kypr na prodeji občanství vydělává velké peníze, stačí aby měl investor čistý trestní rejstřík.

Zlatá brána otevřena

#5 Tady nejste ve Třetí říši

Vyžádat si “seznam Židů” v dnešní době není úplně normální. Tento požadavek vzešel od policisty, jehož útvar se zaobírá organizovaným zločinem, z města Kolomyja na západě Ukrajiny a už se jím zabývá šéf státní policie. Ten uvedl, že se omlouvá a že žádné projevy xenofobie anbo antisemitismu rozhodně tolerovány nebudou. 

Více si můžete přečíst zde.

#6 Hodná Bosna a Hercegovina

Bosna a Hercegovina byla Evropskou komisí odebrána ze seznamu rizikových zemí pro praní špinavých peněz a financování terorismu. Už v roce 2018 ji ze svého seznamu “hříšníků” vyškrtl Finanční akční výbor (FTFA) a naopak na seznam přidal Srbsko. Pro BaH rozhodnutí zjednoduší především vývoz a mezinárodní obchod obecně. 

Shrnutí rozhodnutí Evropské komise si můžete přečíst zde. A o tom, kdo je na seznamu těch “špatných” a proč zde.

#7 Jak se má italská mafie

Naposledy když jsme se bavili o italské mafii, byli její členové vypouštěni z vězení, což u běžných lidí nemělo příliš dobrý ohlas. Nyní italská policie zatkla 91 osob podezřelých z napojení na sicilskou mafii, protože se domnívá, že by mohli zneužívat pandemické situace. 

Více zde.

#8 Jak na pračky?

Evropská komise vypracovala plán, který by měl sjednotit postup proti praní špinavých peněz – vytvoření jedné nadnárodní organizace. EU se sice problematikou dlouhodobě zabývá, ale nepřináší to výsledky, převážně proto, že má každá členská země jiné zákony.

Více si můžete přečíst zde.

EU prodělává na evropských daňových rájích

#9 Korona nikam nejde

Světová zdravotnická organizace (WHO) oznámila, že koronavirus nemusí zmizet nikdy – může se zkrátka stát součástí našich životů, jako například HIV. V současnosti se sice vyvíjí více než sto potenciálních vakcín, ale ani dostupné očkování nemusí znamenat vymýcení koronaviru. Na spalničky také máme vakcínu a nezmizely.

Více si můžete přečíst zde.

#10 Když budeme hodní na přírodu, bude příroda hodná na nás

Odlesňování a vymírání divokých zvířat jsou dvěma hlavními příčinami nárůstu výskytu infekčních onemocnění. Pokud chceme katastrofám předcházet, musí vlády naslouchat odborníkům a lokálním aktivistům a chránit přírodu – uvádí zpráva Global Witness

#11 Zemřel mexický boss

Mexický mafiánský boss zemřel ve vězení na koronavirus. Moisés Escamilla May, také známý jako Gordo May (Tlusťoch), jehož hlavní doménou byl obchod s kokainem, si odpykával si trest za organizovaný zločin, který zahrnoval například popravu 12 lidí. 

Více si můžete přečíst zde.

#12 Mezitím v Rusku

Jak se vyvíjí koronavirová situace v Rusku – zemi, která není příliš průhledná a virus z počátku bagatelizovala. 

Na povrch začíná prosakovat, jak to se zvládáním koronaviru v Rusku skutečně je. Na to, jak málo peněz posílají do zdravotnictví je počet úmrtí na koronavirus podezřele nízký – zřejmě proto, že o něm někdo lže. Další země, které kolem počtu mrtvých mlží jsou Bělorusko a Mexiko. Více zde.

V Rusku vedou boj s koronavirem oligarchové, kterým mnohdy “patří” celá města a urgují pomalu reagující stát, aby jim pomáhal. Investují vlastní peníze a snaží se ochránit své zaměstnance. To jen ukazuje, jak moc je stát na místních bohatých podnikatelích závislý. Více zde.

To, že se koronavirus nevyplácí podceňovat už zjistil i tiskový mluvčí prezidenta Putina, v úterý byl odvezen do nemocnice. Více zde

#13 Amerika tu sekeru prostě nezakope

Rada bezpečnosti OSN se snaží prosadit všeobecný klid zbraní, převážně pak v zemích, které jsou poškozeny válkami, aby byl prostor a prostředky řešit pandemii. USA ale návrh blokují, protože mají spory s Čínou a Světovou zdravotnickou organizací (WHO), které teď Čína posílá nejvíce peněz ze všech států.

Více si můžete přečíst zde.

Autorka shrnutí: Zuzana Šotová
Autorka grafiky: Nikola Klepáčková