Výživné jako skvělý byznys

Vymahači dluhů objevili novou zlatou žílu: výživné. Oč se jedná, lze nejlépe vysvětlit na konkrétním příkladu. Pro dceru Petry Dancové vymohl exekutor skoro 32 tisíc korun. Na její účet ale přišlo jenom něco přes 7 tisíc, o zbytek vymožených peněz se podělili vymahači – advokát z nich dostal více než 2 tisíce korun a exekutor přes 22 tisíc korun.

Petra Dancová je klientkou projektu VašeVýživné.cz, který slibuje „bezplatnou cestu rodičů ke spravedlnosti“. Provozuje ho Asociace neúplných rodin bratrů Petra a Filipa Sýkory. Ta spolupracuje s rokycanským advokátem Pavlem Truxou a dvěma pražskými exekutory, nechvalně proslulým Jurajem Podkonickým a Zuzanou Sobíškovou. Momentálně vymáhají výživné pro čtyři a půl tisíce dětí. A očekává se, že zájem o exekuce stoupne. Od července totiž začne platit zákon o náhradním výživném a podmínka, aby jej platil stát, spočívá v tom, že rodič předtím využije „všech zákonných možností“ – včetně podání návrhu na exekuci.

Ať nelituji

Čtyřicátnice Petra Dancová už přestala počítat s tím, že by někdy dostala od bývalého manžela alimenty na dceru a syna. Když se před lety rozváděli, nepracoval, matka také věděla, že nadělal spoustu dluhů. „Miloval nákupy, chtěl drahé kolo, luxusní ledničku, nové typy telefonů, všechno pořizoval na splátky,“ vypráví dnes Dancová v kanceláři neziskové organizace Člověk v tísni. „Děti ho po rozvodu vůbec nezajímaly, nevěděla jsem, kde je a co dělá.“

S druhým manželem se její život zamotal ještě víc, narodily se jí další dvě dcery a k nedostatku peněz přibyly partnerovy problémy s drogami a domácí násilí.

Při jedné z návštěv na úřadu práce v Litomyšli, kam chodila kvůli dávkám, si ale všimla letáku „VašeVýživné.cz – bezplatná cesta rodičů ke spravedlnosti“. Leták ji oslovil. „Rozhodla jsem se do toho vstoupit. Sama od sebe bych se už o vymáhání výživného nezajímala, žila jsem v domnění, že z otce stejně nic nedostanu. Navíc jsem byla pohlcena problémy z aktuálního vztahu,“ vzpomíná Dancová. „Ale když jsem viděla ten leták na úřadu práce, pomyslela jsem si – to bude seriózní firma, když to mají vyvěšené tady, na úřadě, kde by měli pomáhat lidem v těžké situaci – a řekla jsem si, tak to zkusím, ať nelituji, že jsem neudělala vše pro to, abych peníze vymohla.“

Spojila se telefonicky s kanceláří VašeVýživné.cz, poslala jim všechny dokumenty a podepsala „smlouvu o poskytování právních služeb“ s rokycanským advokátem Pavlem Truxou. Tehdy se psal rok 2017 a starším dětem Petry Dancové bylo 14 a 11 let. Skoro dva roky se nic nedělo, teprve v průběhu let 2019 a 2020 matce přišlo na účet pět plateb od exekutora Juraje Podkonického – od 421 do 3 474,60 korun, vždy násobeno dvěma za dvě děti.

Absolventka střední ekonomické školy Dancová vystřídala různé práce (dělala asistentku v kanceláři právníka, finančního poradce či prodavačku) a byla ráda, že konečně dostává alespoň něco. Na účet jí sice nechodilo ani běžné výživné (to soud stanovil na 2 tisíce korun na každé dítě měsíčně), natož něco navíc z celkového dluhu nezaplacených alimentů, říkala si však, že exekutor asi od jejího exmanžela víc získat nedokáže.

Že dokáže, zjistila až s pomocí Člověka v tísni. Když se v roce 2019 přestěhovala z Litomyšle zpátky do rodných Klatov, řešila problém s bydlením, což ji přivedlo do kanceláře zmíněné neziskové organizace. Tady se vymahačům podívali „do kuchyně“ a pomohli Dancové požádat exekutora Podkonického o vyúčtování. A když přišlo, čísla v něm ji překvapila.

Filip Sýkora (vlevo), Petr Sýkora (vpravo) a Dagmar Vogtová (v bílém tričku) Zdroj: vasevyzivne.cz

Je to šmejdské

Ukázalo se, že exekutor Podkonický vymohl více než čtyřikrát tolik, než Petře Dancové poslal na účet. Jak už bylo popsáno v úvodu, z vyúčtování k březnu 2020 vyplynulo, že z 31 874 korun vymožených na výživném pro dceru dostala Petra Dancová jenom 7 395,40 korun, o zbytek peněz se podělili advokát Pavel Truxa (dostal 2 166,80 korun) a exekutor Juraj Podkonický (nechal si 22 311,80 korun). V podstatě stejná čísla s korunovými rozdíly stála také ve vyúčtování, jež se týkalo vymáhání výživného pro syna.

Pomozte nám přinášet víc kauz, jako je tahle.

Přidejte se do klubu neprůstřelných a podporujte pravidelně investigativní žurnalistiku.

Ačkoliv soudem vyměřené výživné ve výši 2 tisíce korun na každé dítě měsíčně není nijak vysoké, od roku 2010 se celkový dluh otce vyšplhal na slušnou částku. Podle zmíněného vyúčtování, které zaslal exekutor Podkonický, dluží každému dítěti bezmála 250 tisíc korun. Zanedbatelné nejsou ani peníze, jež si může účtovat advokát a exekutor – advokátovi podle vyúčtování náleží za vymáhání čtvrtmilionové částky na jedno dítě přes 21 tisíc a exekutorovi víc než 57 tisíc korun. Vymáhání navíc prodražuje i to, že běží exekuce na každé dítě zvlášť – advokát a exekutor si pak účtují peníze dvakrát.

„V čem je to šmejdské?“ začíná řečnickou otázkou Zita Prošková, pracovnice Člověka v tísni, s níž Petra Dancová sedí v klatovské kanceláři. A hned pokračuje: „Hlavní problém je v tom, že běží exekuce zároveň jak na dlužné, tak na běžné výživné, a kvůli vysokým částkám pro exekutora a advokáta dlužníkovi, i kdyby chtěl, na běžné měsíční výživné peníze často už nezbydou,” říká Prošková. „Jeho dluh tak stále roste.”

Platit tolik za služby advokáta není podle Proškové přitom vůbec nutné. Potřebné podklady, například rozhodnutí soudu o rozvodu, o výši výživného či potvrzení o studiu dítěte stejně musí shromáždit rodič-věřitel sám. „A napsat návrh na exekuci zvládne každý, není na tom nic těžkého, většina lidí si najde vzor nebo si najme advokáta na jeho sepsání. Ale platit si za advokáta po celou dobu exekuce opravdu nepotřebuje,“ říká Prošková.

Analytik Daniel Hůle, který se v Člověku v tísni dlouhodobě věnuje dluhům a exekucím, dodává: „Exekutoři obvykle pomáhají věřitelům s návrhem na exekuci. Advokátní zastoupení je podle mě naprosto zbytečné.“

Komplikovanější je to s nejvyšší částkou spojenou s vymáháním – tedy s náklady a odměnou exekutora. Teoreticky je to tak, že exekutor by měl od dlužícího rodiče vymoci celé výživné a mimo to i peníze pro sebe – má nárok na náklady spojené s vymáháním a na odměnu ve výši 15 procent dluhu.

Jenže v praxi je to složitější. Neplatiči výživného obvykle nejsou zrovna bohatí, vymoci z nich lze stokoruny, nejvýše tisícikoruny měsíčně, exekuce se navíc táhne a dluh se zvyšuje každý měsíc o další částku výživného. A exekutoři chtějí peníze, nejsou ochotni čekat, až vymůžou celé výživné a pak se teprve dožadovat odměny pro sebe. Navíc je pravděpodobné, že v mnoha případech celé dlužné výživné nikdy nevymohou. Jejich odměna se přitom počítá nikoli z vymožené, ale z celé vymáhané částky.

Ani exekuční, ani občanský soudní řád neříkají, v jaké fázi vymáhání si může exekutor hradit odměnu,“ vysvětluje Zita Prošková a popisuje zkušenosti z praxe: „Reálně to chodí tak, že když exekutor vymůže nějaké peníze, něco si z nich vezme a něco vyplatí věřiteli.“ Jak ale ukazuje příklad Petry Dancové, klidně si může vzít třikrát více, než věřiteli pošle.

Člověk v tísni se v tomto případě pokusil o zjednání nápravy. „Poslali jsme exekutorovi dopis a žádali ho, ať mi vyplatí i peníze, které si vzal jako odměnu,“ říká Petra Dancová. „Hrozili jsme, že se jinak obrátíme na soud.“ Pomohlo to, exekutor Podkonický poslal v březnu 2020 na účet dvakrát něco přes 14 tisíc korun.

Od té doby už ale nepřišla ani koruna. „Když jsme chtěli od Podkonického další vyúčtování, napsal, že nebylo vymoženo nic, protože bývalý manžel nepracuje,“ říká Dancová. „Vím, že exekutoři jsou různí,“ bilancuje svou zkušenost s projektem VašeVýživné.cz. „Ale v životě by mě nenapadlo, že exekutor je takový zloděj. Většinu peněz si nechal pro sebe a mně posílal takové drobné.“

Po této zkušenosti se rozhodla, že spolupráci s projektem VašeVýživné.cz ukončí. Objevil se ale háček. Podle smlouvy o poskytování právních služeb, kterou Dancová podepsala, by v takovém případě musela zaplatit kolem 16 tisíc korun. Kontrakt se pro takový případ totiž odvolává na vyhlášku ministerstva spravedlnosti, takzvaný advokátní tarif. Ten určuje odměnu advokáta podle dlužné částky. Přesto je Dancová odhodlaná z projektu vystoupit.

Podle spolumajitele projektu Petra Sýkory k tomu zatím nedošlo. „Nikdo pracovníky projektu VašeVýživné.cz nekontaktoval, stejně tak nikdo nekontaktoval advokáta, se kterým paní Dancová smlouvu uzavřela,“ řekl Sýkora. Tvrdí, že výše zmíněný nárok by si advokát nenárokoval. „U těch pár případů ročně, kdy samoživitel skutečně odstoupil od smlouvy, si advokát naúčtoval symbolickou odměnu za odvedenou práci, která byla oproti jeho zákonnému nároku skutečně nízká,“ doplnil Sýkora.

Ztrhaná bez jména

Projekt VašeVýživné.cz vymysleli bratři Petr a Filip Sýkorovi. Do té doby byli známí spíš jako realitní makléři či provozovatelé slevových a jiných portálů. Petr Sýkora je majitel realitní kanceláře Alter Ego, kde jeho bratr Filip působí jako prokura a makléř, Petr byl také společníkem slevových portálů Pepa.cz a Klido.cz.

Nápad věnovat se výživnému se podle Petra Sýkory zrodil kolem roku 2014. „Tehdy jsme začali s komerčním projektem, portálem PrávníESA.cz,“ říká. Portál propojuje lidi, kteří hledají nějakou právní službu, se spolupracujícími advokáty. „Řada žádostí se týkala výživného,“ říká Petr Sýkora. „Překvapilo nás, jak rozsáhlý je to problém. Cítili jsme, že by stálo za to se v této oblasti angažovat.“

A protože bratry Sýkorovy v sociální oblasti nikdo neznal, rozhodli se spojit se zavedeným spolkem, Asociací neúplných rodin. Tu v roce 2011 založila Lucie Asenová, žena, která později hojně vystupovala v médiích a psalo se o ní, že je poradkyní tehdejší ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD). „Byla viditelná, měla mediální výstupy,“ vzpomíná dnes Petr Sýkora na to, proč si vybrali zrovna její spolek. „Potkali jsme se s ní, že chceme být nápomocni.“

Asenová už ve spolku není, podle rejstříku firem došlo v roce 2015 na jeho valné hromadě k personálnímu zemětřesení. Asenová a její dvě kolegyně ze spolku vystoupily, ovládli jej bratři Petr a Filip Sýkorovi a Levon Ter-Ghazaryan (v médiích je zmiňován jako jeden z manažerů Bageterie Boulevard).

Lucie Asenová se dnes ke spolku Asociace neúplných rodin a odchodu z něj nechce vyjadřovat. „Paní, která asociaci vedla – teď si nevzpomenu na její jméno – vystoupila, že už k tomu tématu nemá co nabídnout,“ říká Petr Sýkora. „Záhy jsme zjistili, že je tématem tak ztrhaná, že potřebuje, aby to převzal někdo jiný.“

Pracovníkům projektu VašeVýživné.cz se podařilo proniknout na úřady práce a odbory sociálně-právní ochrany dětí, nabízeli jim školení pro jejich zaměstnance. Jednoho z nich se zúčastnila také kolegyně Zity Proškové z klatovské pobočky Člověka v tísni.

Říkala, že školitelka působila jako markeťák, který se snaží prodat svůj produkt,“ popisuje Prošková atmosféru školení. „Zdůrazňovala, že mají speciální dohodu s exekutorem založenou na tom, že si nebude nejdřív brát peníze pro sebe, ale nějaké procento vždy přijde matce.“ Pracovnice sociálky byly podle ní nadšené, že matkám v nouzi budou mít co nabídnout. Díky masivní marketingové kampani se letáky projektu VašeVýživné.cz staly běžnou součástí nástěnek řady úřadů práce a sociálních věcí.

Na svých internetových stránkách se VašeVýživné.cz chlubí tím, že má podporu Evropského sociálního fondu a ministerstva práce a sociálních věcí, a do jejich programu se už zapojilo více než 52 tisíc rodičů. Petr Sýkora ale upřesňuje, že exekucí bylo podstatně méně, některým rodičům projekt jen poskytl rady nebo psychologické poradenství. Exekucí v režii projektu VašeVýživné.cz momentálně běží asi čtyři a půl tisíce, dalších zhruba patnáct set bylo zastaveno kvůli insolvenci věřitele, zhruba jedenáct set zájemců bylo odmítnuto, protože exekuce už běžela u jiného exekutora.

Online šmejdi: Chyť nás, když to dokážeš

Mistři marketingu

Probojovat se k Petru Sýkorovi nebylo snadné. Zpočátku komunikoval jen emailem, chtěl předem poslat „okruh otázek a témat, kterých by se rozhovor týkal“. Po jejich zaslání odpověděl, že se „projektu v posledních dvou letech aktivně již nevěnuje“ a „nejlepší bude spojit se s provozní ředitelkou Dagmar Vogtovou“.

Koordinátorka projektu Dagmar Vogtová při osobní schůzce ochotně vyprávěla o obecných věcech – třeba že „samoživitele trápí nejen výživné, ale i to, že jsou na všechno sami, je to vyčerpávající“ nebo že „když jim není hrazeno výživné, neví, jak začít, jak postupovat“ či o tom, že bratři Sýkorové se „původně věnovali komerčním aktivitám, ale chtěli dělat také něco, co je společnosti prospěšné“, protože „když můžu, tak pomůžu, to je lidská vlastnost“.

Jak se ale otázky stávaly konkrétnějšími, její ochota klesala. Prozradila ještě, že projekt VašeVýživné.cz momentálně spolupracuje s jediným advokátem, Pavlem Truxou, a se dvěma exekutory, Jurajem Podkonickým a Zuzanou Sobíškovou. 

O tom, zda je v pořádku zaslat matce necelou čtvrtinu vymožených peněz, se už bavit odmítla a chtěla rozhovor ukončit. „Takový dokument vidím poprvé,“ přiznala. „Do konkrétních vyúčtování nemáme vůbec přístup. Jestli chcete řešit vyúčtování, obraťte se na exekutorský úřad nebo přímo na Petra či Filipa Sýkoru.“ 

Následující den po schůzce s koordinátorkou Vogtovou byl Petr Sýkora ochotný povídat si aspoň po telefonu. Proč si VašeVýživné.cz vybralo ke spolupráci právě Juraje Podkonického, který je proslavený svými skandály? 

V médiích se před lety psalo o tom, že ještě jako prezident exekutorské komory (byl jím od roku 2001 do roku 2009) koupil od svého známého exekutora vilu v exekuci skoro o čtvrtinu levněji, než stanovil odhad znalce. Podkonický se tehdy hájil tím, že žádný zákon neporušil. Oslovení odborníci se však shodli na tom, že i když to nebylo protizákonné, je to proti dobrým mravům.

Loni zase přišel server iROZHLAS.cz se zjištěním, že právě exekutor Podkonický stále vymáhá drobné dluhy za jízdu načerno v dopravním prostředku s nepřiměřeně draho. V roce 2013 sice nový exekuční řád uložil vymahačům povinnost dluhy sloučit, když o to dlužník požádá, to se ale netýkalo exekucí vzniklých před tímto datem. Podle serveru většina nesloučených případů, kdy odměna exekutora mnohonásobně převyšovala původní dlužnou částku, šla právě za Jurajem Podkonickým. 

Volbu kontroverzního exekutora vysvětluje Petr Sýkora následovně:„Je to velký a dobře vybavený úřad. S menšími úřady jsme také jednali, ale brzy jsme zjistili, že nejsou tak schopní, agilní. Přišel jsem z jiného prostředí, budoval jsem předtím e-shopy, nereflektoval jsem, kdo z exekutorů má jakou pověst. Možná, že se děly nepřijatelné věci, ale když googlujete, na každém něco najdete.“

To, co říkáte, je strašné, s tím úplně souhlasím,“ reaguje ale Sýkora na čísla z vyúčtování Petry Dancové. „Mě to zhruba před rokem a půl rozladilo úplně stejně, když se mi dostal do rukou podobný případ.“ Hned ale dodává: „Exekutor by si mohl umořit celou svou odměnu a teprve pak vyplácet oprávněného. Když něco z vymožených peněz oprávněný dostal, už to je krok dobré vůle a ochoty ze strany exekutora.“

Poté ale Sýkora pokračuje zase v jiném duchu: údajně s exekutory vyjednali, aby z každé vymožené částky od začátku dávali 85 procent rodiči a jen 15 procent si nechávali pro sebe. „Aby nedocházelo k tomu, že se první sanuje exekutor a teprve potom maminka,“ říká. Dohoda podle něj platí pro nově zahájené exekuce. „Umí počítat,“ vysvětluje vůli exekutorů, proč byli ochotni takto jednat. „Když s námi chtějí mít dobré vztahy, musí umět ustoupit ve prospěch oprávněných.“

Takový krok se exekutorům zajisté vyplatí. Od července začne platit zákon o náhradním výživném. Jak se píše v tiskové zprávě ministerstva práce a sociálních věcí, předpokladem toho, aby za neplatiče začal hradit alimenty stát, je, že rodič předtím využije všech zákonných možností včetně exekuce. „Pokud poběží exekuce, bude rodič moci požádat o náhradní výživné na úřadu práce,“ uvedla ministryně Jana Maláčová (ČSSD).

Podle odhadů jejího resortu se náhradní výživné bude týkat 24 tisíc dětí ročně. Projekt VašeVýživné.cz už cílí na jejich rodiče. Na jeho stránkách ve výrazné žluté lince nahoře stojí: „Náhradní výživné za neplatiče hradí stát. Pokud nemáte zahájenou exekuci, registrujte se!“ Peněz se bude točit dost. Podle prezentace, s níž VašeVýživné.cz objíždělo úřady práce a sociální odbory, se průměrný dluh na výživném pohybuje okolo sta tisíc korun.

Ministerstvo práce a sociálních věcí na dotazy, které se týkaly projektu VašeVýživné.cz, do uzávěrky textu neodpovědělo.

Aktualizace: V textu byla 26. května opravena citace analytika Daniela Hůle, na základě jeho žádosti. 24. června jsme doplnili také další informace o ustanoveních smlouvy pro případ odstoupení klienty a odstranili jsme informaci o minimální částce pět tisíc korun při odstoupení od smlouvy. Ta byla podle Petra Sýkory součástí starších smluv v době, kdy projekt VašeVýživné spolupracoval s jinou advokátní kanceláří.


Autorka textu: Hana Čápová
Autorka úvodní grafiky: Lenka Matoušková
Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do Klubu neprůstřelných a podpořte naši práci.