Cyprus Confidential: Odhalení po 15 letech. Kdo zaplatil vraždu chorvatského novináře?

Před patnácti lety zabil chorvatského novináře Iva Pukaniće výbuch. Za vraždu byl odsouzen Slobodan Ðurović, ve zločineckých kruzích známý jako Kardinál. Prokurátoři měli podezření, že platba, jež přišla na Ðurovićův účet, byla odměnou právě za vraždu novináře. Nevěděli však, kdo částku poslal. Uniklé kyperské dokumenty z projektu Cyprus Confidential teď odhalují, komu patřila firma, jež Kardinálovi finance poslala. Případ zmapovali novináři ze srbského webu KRIK a bulharského webu BIRD.

Tento text si můžete poslechnout i v audioverzi.
Audioverze vybraných článků investigace.cz odebírejte zde.

Novinář Ivo Pukanić byl svými kolegy často kritizován za to, že se stýkal s kontroverzními osobnostmi. Pukanić měl skutečně rozsáhlou síť konexí v politice, byznysu i zločineckých kruzích. Své známosti využíval k získávání informací pro investigativní články. Na web týdeníku Nacional, který v 90. letech spoluzaložil, psal skandální texty o bohatství a podivných vazbách mezi balkánskými politiky a podnikateli.

V říjnu 2008 pak před záhřebskou redakcí zmíněného týdeníku vybuchla motorka. Stála hned vedle Pukanićova auta. Novinář na místě zemřel.

Vyšetřování ukázalo, že už tři měsíce před útokem byl sledován. Vražda byla naplánovaná opravdu pečlivě, na střeše sousední budovy na dohled od parkoviště čekal ještě odstřelovač, jenž měl zasáhnout v případě, že by Pukanić výbuch přežil.

Kardinál a amsterdamský boss

O dva roky později chorvatský soud za Pukanićovu vraždu odsoudil šest mužů. „Klíčovým prostředníkem“ při organizování útoku byl Slobodan Ðurović. Toho Interpol i další úřady označovaly jako významnou postavu balkánského světa organizovaného zločinu. Ðurović, v podsvětí známý pod přezdívkou Kardinál, byl odsouzen k 23 letům vězení. Nebylo však jasné, kdo si vraždu nepohodlného novináře objednal a zaplatil.

Co jsou Cyprus Confidential

ICIJ a jeho mediální partneři v rámci projektu Cyprus Confidential prozkoumali 3,6 milionů uniklých dokumentů od šesti poskytovatelů finančních služeb se sídlem na Kypru a jedné lotyšské společnosti. Jedná se o kyperské firmy ConnectedSky, Cypcodirect, DJC Accountants, Kallias & Associates, MeritKapital a MeritServus. Lotyšská společnost Dataset SIA provozuje internetové stránky i-Cyprus, jejichž prostřednictvím prodává informace o kyperských společnostech, včetně dokumentů z obchodního rejstříku.

 

Záznamy MeritServus a MeritKapital byly získány díky organizaci Distributed Denial of Secrets, která shromažďuje uniklé informace z celého světa. Uniklé záznamy společností Cypcodirect, ConnectedSky, i-Cyprus a Kallias & Associates získala novinářská organizace Paper Trail Media. V případě společnosti Kallias & Associates byly jejich dokumenty získány od Distributed Denial of Secrets, jež je sdílela s Paper Trail Media a ICIJ. Dokumenty společnosti DJC Accountants získala nadnárodní novinářská síť Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

 

Na mezinárodním novinářském projektu Cyprus Confidential spolupracovalo 272 novinářů z 69 médií z 55 zemí. Partnerská média sdílela všechny uniklé záznamy v rámci projektu s ICIJ, který ověřil jejich pravost, zpracoval je a poskytl svým partnerským médiím, z České republiky to byla exkluzivně investigace.cz.

V Srbsku byl za zosnování této vraždy souzen drogový boss a zločinec Sreten Jocić alias Joca Amsterdam. Před patnácti lety vydala k případu zprávu srbská odnož Interpolu spolu s nizozemskými a francouzskými úřady. V dokumentu Ðuroviće označily za Jocićovu „pravou ruku“. Dokonce měl řídit Jocićovy podnikatelské aktivity a jeho jménem nakupovat firmy.

V roce 2009 srbská prokuratura Jociće obžalovala z organizování Pukanićovy vraždy. Zločinec byl však nakonec zproštěn viny poté, co soudce rozhodl, že obžaloba nepředložila dostatečné důkazy o jeho spojení s touto násilnou smrtí.

Jocićův právník na písemné otázky novinářů neodpověděl.

Peníze pro vraha

Nově uniklé dokumenty z projektu Cyprus Confidential prozrazují, že odsouzený Slobodan Ðurović obdržel nejdříve 255 tisíc eur (asi 6,6 milionu korun) a po pěti měsících dalších 780 tisíc eur (20,3 milionu korun). První platba proběhla pouhé tři týdny před vraždou Pukaniće, uvedla chorvatská prokuratura. Peníze přišly na Ðurovićův osobní bankovní účet v Černé Hoře, tam však jejich stopa končila.

Obě transakce k Ðurovići putovaly z firmy General Pioneer Inc., registrované na Britských Panenských ostrovech. Právě v této zemi usnadňují pravidla pro registraci firem zakrývat jejich skutečné vlastníky, proto zůstávala osoba stojící za platbami dlouho skrytá.

Díky uniklým dokumentům kyperské poradenské společnosti MeritServus se však reportérům ze srbského webu KRIK a bulharského webu BIRD nyní podařilo identifikovat majitele společnosti. Jde o bulharského podnikatele Ogniana Bozarova.

Novináři se dotázali chorvatských státních zástupců, zda se v době vyšetřování vraždy zabývali tím, kdo vlastní firmu General Pioneer, nedostalo se jim však žádné odpovědi. Také není jasné, zda chorvatské úřady o první platbě ve výši 255 tisíc eur věděly či zda ji prošetřovaly.

Šestasedmdesátiletý Bozarov je v rodném Bulharsku poměrně nenápadný. Novinář Christo Christov o něm ve své knize napsal, že pracoval pro komunistickou zpravodajskou službu v době diktatury Todora Živkova. Spekuluje se i o jeho pozdějším napojení na bulharské zpravodajské služby.

Novináři nenašli žádné přímé důkazy o tom, že by samotný Bozarov nařídil zabití Pukaniće nebo že by v této vraždě hrál nějakou roli. Uniklé dokumenty však v kombinaci s informacemi z firemních listin a soudních spisů odhalují silné obchodní vazby mezi Bozarovem a Ðurovićem, vytvořené dlouho před vraždou novináře.

Bozarov poslal redaktorům BIRD a KRIK písemné prohlášení, kde uvedl, že „vraždu Pukaniće rozhodně nezorganizoval“ a nikdy nikomu nevyhrožoval či neublížil. Napsal také, že platby provedené přes jeho firmy „byly čistě pro obchodní účely“ a navíc podložené „platnou smluvní dokumentací“.

Výhodná výpomoc s pozemky

Během srbského soudního procesu se zmíněným Jocićem se Ðuroviće ptali na 780 tisíc eur, které přišly na jeho bankovní účet. Trval na tom, že finance dostal od „bulharských přátel“ výměnou za to, že jim pomohl při vyplňování dokumentů pro bělehradskou městskou správu, týkajících se obchodu s pozemky. Na otázku, proč obdržel tolik peněz za tak jednoduchý úkol, jenž by „mohl udělat každý“, nedokázal jasně odpovědět. Podle zprávy, kterou získali novináři, černohorští úředníci pro boj proti praní špinavých peněz Ðurovićovo vysvětlení platby zpochybnili.

Záznamy ze soudního procesu i uniklé dokumenty vypovídají o tom, že Ðurović a Bozarov spolupracovali mnoho měsíců před vraždou Iva Pukaniće. Ognian Bozarov zaměstnával Ðuroviće nejméně rok před atentátem, a to prostřednictvím společnosti Karizia, registrované v Srbsku.

V listopadu 2007 Ðurović převedl firmu Karizia pod jinou firmu, vlastněnou Bozarovem, a to za symbolickou částku 500 eur (přes 13 tisíc korun). Ta pokryla finance vynaložené Ðurovićem při zakládání Karizie. Ðurović zůstal v Karizii jako generální ředitel, takže byl Bozarovovým zaměstnancem.

Prostřednictvím Karizie Ðurović žádal úřady v Bělehradě o pronájem pozemku na 99 let. Žádost byla schválena v září 2007 a smlouva podepsaná v listopadu téhož roku — tedy tři dny poté, co byla Karizia převedena pod Bozarovovu firmu.

V prosinci téhož roku pak Ðurović podepsal smlouvu s firmou General Pioneer, která měla pomoci zajistit povolení ke zvětšení plochy, na níž hodlala Karizia stavět. Jako odměnu za povolení k rozšíření stavební plochy měl dostat 255 tisíc eur, přestože obstarat takový dokument nebylo složité. Společnost General Pioneer jinak neměla s firmou Karizia žádný formální vztah. Podle novinářů není jasné, proč Bozarov využil k zaplacení Ðuroviće právě tuto firmu.

Se společností General Pioneer uzavřel Ðurović další smlouvu v září 2008. Jeho úkolem bylo zařídit povolení ke zvýšení budov, jež měly být postavené na výše zmíněném pozemku, a to za odměnu 780 tisíc eur. Ðurović byl v době druhé platby stále zaměstnancem Karizie.

Uniklá korespondence odhalila, že tato druhá transakce byla provedena rychle. V e-mailu kyperského poskytovatele firemních služeb MeritServus, odeslaném den před převodem peněz, Bozarovova dcera napsala, že platba pro Ðuroviće je „velmi naléhavá“. Když se na ni novináři obrátili s žádostí o komentář, nereagovala.

Tři dny před vraždou Iva Pukaniće pak Ðurović odstoupil z funkce ředitele Karizie a firmu opustil.

Na zmíněných parcelách v Bělehradě, kvůli kterým Ðurović sháněl stavební povolení, se ani po více než patnácti letech nic nepostavilo. Když novináři z webu KRIK místo navštívili, našli jen prázdné prostranství zarostlé plevelem.

 

Autoři původního textu: Dragana Peco (OCCRP/KRIK), Vesna Radojevic (KRIK), Atanas Tchobanov (BIRD)
Autorka české verze: Mahulena Kopecká

Zdroj úvodní fotografie: James O’Brien/OCCRP