Vjačeslav Timčenko je poslancem za vládní stranu Jednotné Rusko a od roku 2019 i předsedou výboru Rady federace pro jednací řád a parlamentní správu. Když Rada federace schvalovala represivní zákony, včetně zákona o pokutách pro „zahraniční agenty“, zákona o zvýšení pokut pro demonstranty či zákona o pokutách pro sociální sítě za blokování kremelské propagandy, byl to právě šéf výboru Timčenko, kdo zajistil jejich rychlé přijetí.

Pokud se některý z poslanců odvážil vznést proti návrhu námitku, Timčenko ho okamžitě umlčel, popisuje ruský server Compromat. To se například stalo, jakmile Rada federace přijala zákon o blokování zahraničních webových stránek. Podle zveřejněných výsledků hlasování pro zákon zvedlo ruku 80 % poslanců. Mezi těmi, kteří jej odmítli podpořit, byli senátoři Liberálně-demokratické strany Ruska a Ljudmila Narusova, ruská senátorka, jež jako jedna z mála otevřeně vystoupila proti invazi na Ukrajině.

Adresu Římov, K Hlubině 282 jsme zatím nenavštívili. Můžete nám pomoct tím, že ji nafotíte a pošlete na info@investigace.czně. Kolem zákona vznikla živá diskuse, avšak Timčenko ji zastavil a pohrozil, že Narusově odebere slovo.

Jeho dcera Jekatěrina Loginova, dříve Timčenkova, vlastní v jižních Čechách dům a pozemek o výměře 1 600 čtverečních metrů. Nemovitost jí patří podle zdrojů Aktuálně.cz teprve od prosince roku 2021. Dům původně koupila v roce 2007 od developera firma Inter – Veka, kterou do roku 2013 vlastnil Timčenko osobně a později ji převedl na svou dceru. Na nákup firmě půjčil zhruba šest milionů korun neboli šestinásobek jeho tehdy oficiálně deklarovaného ročního platu. Firma je nyní v likvidaci.

Aktuální informace o zařazení osoby na mezinárodní sankční seznamy a do databází politicky exponovaných osob najdete zde.

Autorka textu: Kristina Vejnbender

Zdroj úvodní fotografie: er.ru

Medailonek vznikl v rámci projektu KremRule, jehož cílem je zpřehlednit a katalogizovat majetky ruských oligarchů a klíčových spolupracovníků prezidenta Vladimira Putina v Česku. Jde o lidi, kteří z velké části drží Putina při moci, slouží jako prostředníci pro jeho soukromé investice nebo drží strategické pozice v silových složkách a tajných službách. Pokud se chcete podílet na dalším mapování majetku ruských oligarchů v Čechách, podpořte nás. Jakákoliv částka nám velmi pomůže. Děkujeme.