Trampoty pana účetního

Eva Kubániová

Silvio Aquino, kdysi kokainový král Belgie, byl dobrý obchodník. Za svého finančního manažera si vybral zkušeného a inteligentního účetního Vezia Di Passia.

Pro Silvia Aquina figuroval Di Passio jako oficiální kupující Kontakt Wellness Hotelu ve Staré Lesné. Nákup proběhl přes Di Passiovu společnost Aringo NV. Podle rozsudku pral Aquino peníze z obchodu s drogami právě přes tento hotel.

Vezio Di Passio u soudu tvrdil, že peníze na koupi hotelu si vydělal sám. A protože prokuratura nebyla schopná prokázat, že finance pocházely z trestné činnosti, nemohl být Di Passio odsouzen za praní špinavých peněz. Soud ale shledal Di Passia vinným z toho, že napomáhal zločinecké organizaci.

Španělská vesnice v belgickém rejstříku

Hotel Kontakt ve Staré Lesné ale není jediný podnik, který Vezio Di Passio na Slovensku spravuje. Sám Di Passio je uveden jako majitel firmy IMS – PROJECTS SK, jednatelem je jeho manželka Liliana Van Der Perre.

Druhá slovenská firma, kde jako jednatelka figuruje manželka Di Passia, se jmenuje Aringo SK, tedy skoro stejně jako Di Passiova belgická firma Aringo NV, která oficiálně hotel Kontakt nakupovala.

Další dvě firmy, kde je Liliana Van Der Perre uvedená jako jednatelka jsou Genius Technology a Montelec. Všechny firmy byly založeny během pár týdnů na přelomu roku 2017 a 2018. A všechny mají stejnou adresu v Košicích.

Zatím není jasné, proč tyto firmy vznikly a jakou měly sehrát roli v komplikované síti společností, kterou Di Passio spravoval. Společnosti vzhledem ke svému nedávnému vzniku ještě nevykázaly žádnou činnost.

Liliana Van Der Perre je zapsána jako jednatelka mnoha dalších společností v Belgii, a to i se svými dcerami. Ve starších dokumentech z belgického obchodního rejstříku uváděla jako svoje trvalé bydliště adresu ve vile na jihu Španělska, která je v současnosti pronajímána za 500 Eur na noc přes Airbnb.

Pekař pizzy

Rodina Aquinových ale nebyla jediná spojka se světem organizovaného zločinu, kterou Di Passio měl.

Vzhledem k tomu, že Di Passiova rodina se přistěhovala do Belgie z Itálie, začal se Di Passio jako účetní orientovat na místní italskou komunitu. Podle belgických prokurátorů Vezio Di Passio spravoval finance a údajně i pral peníze dalším lidem stíhaným pro obchod s drogami. Jedním z jeho zákazníků byl Gennaro Bartolomeo, takzvaný „pekař pizzy“. Ten měl oficiálně provozovat se svojí manželkou malou pizzerii, podle prokuratury si ale vydělával obchodováním s kokainem. Vezio Di Passio měl pro Gennara Bartolomea nakupoval byty v belgickém městě Hasselt, loď v Itálii nebo luxusní auto značky Jaguár.

„Co tito lidé působí společnosti? Utrpení, a to obrovské. Žádný z obžalovaných si to neklade za vinu.  Je to zbabělé, nemorální, bezostyšné, nezodpovědné,” vyjádřila své rozhořčení prokurátorka Marianne Cappelle během soudního slyšení.