Proč je štěně nevhodný vánoční dárek a jak souvisí se zločinem

Během pandemie covidu prudce vzrostla poptávka po domácích mazlíčcích. Všimli si toho i evropští zločinci a začali se zaměřovat na trh se štěňaty, což jim vydělává obrovské sumy peněz, a přitom nehrozí téměř žádný postih. Jenže ilegální obchod se psy ohrožuje nejen zvířata, ale i lidi, a navíc může financovat další kriminální aktivity psích pašeráků.

Před nakupováním štěňat od neautorizovaných chovatelů varovala v listopadu skotská prokuratura. Poslední statistika odhaluje, že ilegální chov psů a obchod s nimi je ve Skotsku multimilionovým byznysem. Podle zprávy skotské policie z letošního podzimu má tamní trh s nelegálně prodávanými štěňaty momentálně hodnotu až 13 milionů liber (asi 362 milionů korun).

Nelze se pak divit, že jeden ze čtyř skotských zájemců o psa nakupuje nevědomky právě od zločinců. Obchodům se psy se začaly věnovat tři tamní gangy a dalších sedm skupin je na nelegální chovné farmy napojeno.

Podle státní zástupkyně Laury Buchan si v těchto dnech mnoho lidí pořídilo štěňata jako vánoční dárek, na čemž profitovaly i tamní gangy. „Ilegální chov štěňat se mezi skupinami organizovaného zločinu široce rozrostl jako důležitý způsob vydělávání peněz. Tyto gangy jsou zapojené i do prodávání drog a praní peněz.“

Pašeráci psů

Už v roce 2021 novináři z OCCRP popisovali nelegální obchod se psy jako nejrychleji rostoucí oblast černého trhu. Generuje prý více peněz než ilegální trh s lidskými orgány, přičemž představuje větší riziko pro veřejné zdraví než černý trh s divokou zvěří a zabije více evropských zvířat než nelegální obchod se zbraněmi zabije Evropanů. Z nezákonných aktivit jde o třetí nejvýdělečnější trh v Evropské unii, a to hned po narkotikách a zbraních, informovala Iwona Mertin z neziskové organizace Eurogroup for Animals.

Protiprávní obchod se psy zahrnuje i mnoho dalších zločinů, jako je pašování, vyhýbání se daním, podvody, padělání dokumentů, týrání zvířat i nebezpečí pro lidské zdraví.

Při nelegálním obchodování se štěňaty se nákup většinou odehrává přes internet, hlavně na inzertním webu Gumtree či na eBay. Někteří aktivisté bojující za práva zvířat se domnívají, že až 90 % online reklam na eBay, což je v Evropě primární web k prodeji psů, je od nelegálních chovatelů.

Poptávka po psech se zvýšila během pandemie a úměrně narostla i cena štěňat. V březnu 2020 stáli angličtí buldočci asi 2 300 dolarů (téměř 53 tisíc korun), v červnu už 3 000 dolarů (přes 70 tisíc korun) a v září až 12 500 dolarů (téměř 282 tisíc korun).

„Se štěňaty je přitom zacházeno jako s neživou komoditou, jsou chovaná v obrovském množství a s nulovými ohledy na jejich blahobyt,“ dodal k těmto faktům mluvčí Skotské společnosti pro prevenci týrání zvířat (Scottish Society for Prevention of Cruelty to Animals).

Týrání zvířat

V případě Skotska je mnoho psů přivezeno z Irska, konkrétně přes přístav Cairnryan. Psi jsou ale někdy chováni i přímo ve státě, kde je pak zločinci prodávají. Menší rasy psů, které jsou zrovna v módě a je po nich velká poptávka, pak pocházejí z východní Evropy.

Kriminálníci štěňata často drží v nevyhovujících podmínkách. Pašují je, když jsou ještě velmi mladá, třeba jen pár týdnů po narození, v autech a dodávkách, v malých klecích nebo nacpaná ve skrytém prostoru pod podlahou vozidla.

Zákazníkům zločinci předávají psy na parkovištích, u čerpacích stanic nebo v pronajatých domech. „Uvidíte na internetu reklamu, kliknete na ni, spojíte se s tím člověkem, řeknete mu, že chcete štěně, a za méně než 72 hodin se pes dostane z východní Evropy do Spojeného království,“ upozorňuje Jennifer Maher, lektorka kriminologie na University of South Wales. Zvíře tedy do země dorazí jen pár hodin předtím, než putuje k zákazníkovi.

Podobně jako při obchodování s drogami má i na nelegálním trhu se štěňaty každý zločinec svou roli — jsou tu chovatelé, pašeráci i majitelé míst, kde se obchody odehrávají. V rámci bezpečnostních opatření disponuje každý z nich jen omezeným množstvím informací. „Někdy zastavíte lidi a oni ani nevědí, co převážejí, jen jim někdo zaplatil za to, že přejedou autem z jedné země do druhé,“ popisuje Paolo Zucca z Bio-Crime Project.

V rámci legálního chovu zvířat platí přísná hygienická opatření, jejich rodiče musí být v dobrém zdravotním stavu a štěňata se od nich mohou odloučit až v určitém věku a teprve po první vakcinaci. Mnoho zvířat, jež zločinci odchovají a následně prodají, právě kvůli neexistující veterinární kontrole trpí vážnými zdravotními problémy. Některá štěňata jsou dokonce tak nemocná, že zahynou po pár týdnech ve svém novém domově. Většina štěňat je moc mladá na to, aby mohla být očkovaná. Navíc je chovatelé od matky odstaví předčasně, což u nich způsobí stres a také se jim nestihne dostatečně zocelit imunitní systém.

Zločinci nebohé mazlíčky napumpují sedativy a antibiotiky, aby zvládli cestu. Za takýchto podmínek jich nemálo zemře — podle odhadů až 20 % štěňat zakoupených přes internet zahyne, ještě než dosáhnou věku šesti měsíců. Až 12 % z nich má posléze dlouhodobé zdravotní problémy. Objevují se u nich nemoci jako třeba vzteklina, kterou se můžou nakazit i lidi a další zvířata. I kdyby pořizovatelé štěňat ušetřili na jejich koupi, často zaplatí mnohonásobně vyšší částky za následnou zdravotní péči.

Zvýšený zájem o psy mimo to vede nejen k nárůstu nelegálního chovu , ale i k jejich krádežím, dokonce organizovaným. Někteří ukradení psi byli prodáni, jiní využiti k množení nebo naopak k podvodu, kdy zločinci zakládali falešné psí útulky plné ukradených zvířat a vybírali na ně přes internet peníze.

„Zoo mafie“

Psi jsou zkrátka pro zločince občas atraktivnější než prodej drog, hlavně při vědomí míry rizika, které tento typ zločinnosti doprovází. „Následky prodeje kokainu, když vás chytnou, jsou obrovské, ale trest za prodej štěněte — jaký vlastně je? Šest měsíců vězení maximálně?“ upozorňuje Joanna Randall z nevládní organizace Four Paws. Není pak náhoda, že se dva britské zločinecké syndikáty prý zcela vzdaly prodeje drog a začaly obchodovat se štěňaty.

I tradiční italské mafiánské skupiny, jako je Cosa Nostra, Camorra či kalábrijská ’Ndrangheta, mají kriminální zkušenosti se zvířaty — třeba s chovem koní, krádežemi dobytka či pořádáním ilegálních psích soubojů. Italské úřady v této souvislosti dokonce mluví o „Zoo mafii“.

Jak se proti černému trhu se štěňaty bránit? Státní zástupci doporučují zájemcům o koupi štěněte prověření legitimity chovatelů. Kupci by podle Mikea Flynna ze Skotské společnosti pro prevenci týrání zvířat rovněž neměli hned posílat chovatelům peníze za štěně, které nikdy neviděli. Měli by také požadovat všechny papíry a doklady o očkování zvířete.

Proti tomuto typu zločinu zasahuje i Evropská unie. V únoru 2020 například vydala rezoluci proti nelegálnímu obchodu se zvířaty. Aktivisté z neziskových organizací ale požadují i přísnější regulace internetových inzertních platforem, kde se štěňata často prodávají. Joanna Randall z Four Paws upozorňuje, že online tržiště by neměla přesouvat odpovědnost za obsah na uživatele a zákazníky a Facebook, eBay či Gumtree musí vytvořit lepší systém kontroly inzerentů.

A jaká je situace u nás? Český trestní zákoník stanovuje pro pachatele, který zvíře týrá surovým či trýznivým způsobem, „potrestání odnětím svobody na šest měsíců až na tři léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci“. Nejvyšším trestem je pak odnětí svobody na dva až šest let, mimo jiné v případech, kdy je tento trestný čin vykonáván opakovaně či na větším počtu zvířat nebo pokud pachatel způsobil zvířeti trvalé zdravotní následky či smrt. Pět až deset let pak chovatel může dostat, pokud bude chovat zvířata v nevhodných podmínkách za účelem obchodu a s úmyslem získat pro sebe nebo jiné osoby prospěch velkého rozsahu a jestliže zvířata kvůli tomu zemřou nebo bude pachatel ve spojení s organizovanou zločineckou skupinou působící ve více státech. V případě zanedbání péče o zvíře z nedbalosti jsou tresty výrazně nižší — jde o šest měsíců odnětí svobody, zákaz činnosti nebo propadnutí věci, tedy daného zvířete.

 

Autorka textu: Mahulena Kopecká
Autor úvodní fotografie: ČTK / Lehtikuva / Jari Hindstroem