Starostovi pařížského předměstí hrozí vězení, na offshorové účty měl odklonit stovky milionů

Pro starostu města Levallois-Perret Patricka Balkanyho navrhl státní zástupce sedm let vězení. Jeho ženě, která zastává úřad místostarostky, pak navrhl trest tříletý. OCCRP o tom informovalo na svém webu. Balkany, známý i svým letitým přátelstvím s bývalým prezidentem Nicolasem Sarkozym, také údajně neplatil daně a pořídil si luxusní nemovitosti v Maroku a v jihovýchodní Asii.

Národní finanční prokuratura zároveň navrhla pro Balkanyho desetiletý zákaz výkonu veřejné funkce a propadnutí části jeho rodinného majetku.

Manželka Isabelle by pak podle žalobce měla zaplatit pokutu v hodnotě téměř 13 milionů korun za praní špinavých peněz.

Francouzská média informovala o tom, že se Balkanyho žena poté, co se kauza dostala před měsícem před soud, pokusila o sebevraždu. Žádného ze soudních slyšení se proto nezúčastnila.

Sedmdesátiletý Patrick Balkany zastává úřad starosty Levallois nepřetržitě od roku 2001, starostou byl i mezi lety 1983 a 1995. Už v roce 1997 se jako poslanec zapojil do jiné korupční aféry, v jejímž důsledku nesměl po dva roky vykonávat žádné veřejné funkce.

V letech 2007–2013 měl při výkonu svého mandátu „odklonit“ v přepočtu 330 milionů korun na své zámořské účty a spolu s manželkou koupit několik vil v Marrákeši a v jihovýchodní Asii.

Kromě toho manželský pár mezi lety 2010 a 2015 neplatil daň z bohatství, ačkoliv jejich společné jmění činí téměř 390 milionů korun. Podle deníku Irish Times jen v rozmezí let 2010 a 2013 utratili přes 2,2 milionu korun v hotovosti za letenky.

Balkanyovi tvrdí, že závratný majetek zdědili. Deník Brussels Times však citoval žalobce, který uvedl, že manželé neposkytli úřadům dokumentaci, jež by toto dokazovala.

Soud se podle OCCRP obzvláště věnoval Balkanyovým majetkům v Marrákeši. Deník Le Monde uvedl, že jejich tamní vilu měl páru nabídnout saúdský podnikatel Muhamed Al-Džabár výměnou za zvýhodněné podmínky pro koupi nemovitostí v Levallois. Celou transakci měli zajistit Balkanyho blízcí spolupracovníci Jean-Pierre Aubry a Arnaud Claude. Oběma mužům nyní rovněž hrozí kvůli korupci pobyt za mřížemi.

Manželé Balkanyovi původně vlastnictví nemovitostí v Marrákeši často popírali, v těchto objektech však byli několikrát viděni. Svého syna Alexandra podle OCCRP přiměli podepsat nájemní smlouvu, aby tak zatajili skutečné vlastnictví domů. Podle deníku Le Parisien musel Alexander Balkany později zaplatit dvouapůlmilionovou pokutu za další daňové úniky.

Balkanyho advokát označil navrhovaný trest za nepřiměřeně vysoký. Konečný verdikt bude známý letos v září.

Autor článku: Marek Martinovský
Autor úvodní fotografie: Wikimedia Commons
Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do klubu Sester a bratrů v triku.