Srdečné pozdravy z Bogoty posílá…

Jakub Šimák

Kreativitu narkomafiánů při vymýšlení způsobů pašování by jim mohla závidět lecjaká reklamní agentura. „Droga nebyla schovaná v zavazadle. Tentokrát z ní bylo zavazadlo přímo vyrobeno,“ komentuje detektiv Leandro Morales dva kufry ženy cestující letecky z Chile do Španělska. Kufry byly vyrobeny ze směsi kokainu, sklolaminátu a umělé pryskyřice. Následným chemickým procesem by drogoví překupníci získali kokain zpět v práškovém stavu. Šestadvacetiletá Argentinka byla odhalena při pašování proto, že se celníkům zdálo divné, že kufr je těžší než jeho obsah.

Svou si loni vytrpěla i mořská želva. Americká pobřežní hlídka ji zachránila na pobřeží Pacifiku, když ji vymotala z klubka provazem spojených balíčků napěchovaných 800 kilogramy kokainu. Není příliš pravděpodobné, že by narkomafiáni kokain v hodnotě 53 milionů dolarů této němé duši svěřili, nejspíš se jim cenný náklad ztratil při jedné z předávek.

Třeba uplaval při nakládání do speciální ponorky, kterou s oblibou využívají kolumbijské drogové kartely k pašování kokainu do Mexika, odkud droga dál pokračuje po pevnině do USA. Nejnovější „kokainové“ ponorky jsou téměř nedetekovatelné radarem, sonarem či zařízeními využívajícími infračervené světlo. Vleze se do nich i několik tun kokainu.

V seriálu Narcos, který pojednával o Pablu Escobarovi a jeho drogovém kartelu, se výrobci drog dokonce snažili vzdát poctu jednomu z kořenů americké populární kultury a „vrátit kokain tam, kde byl dříve” – do Coca-Coly. Mimochodem angličtina užívá výraz „Coke“  nejen jako slangové označení pro tento nápoj, ale i kokain, který byl až do roku 1903 údajně součástí složení původního receptu Coca-Coly.

Nechybělo moc a člověk si mohl opatřit kokain poměrně jednoduše i v Česku. V Lidlu a dost lacino. V roce 2015 totiž ve zbraslavské prodejně zaměstnanci objevili okolo sta kilogramů krystalické bílé látky, kterou odborníci Národní protidrogové centrály identifikovali jako kokain. Skrýval se v bedně spolu s banány, které do Česka doputovaly z Kolumbie.