Sputnik News

Země Evropské unie řešili a stále řeší zda a jak blokovat zpravodajský server Sputnik News. Uživatelé v některých zemích si toho nejspíš ani nevšimnou. V Česku by to ale mohlo mít reálný dopad – tuzemská mutace totiž patří k těm nejpopulárnějším. Zatímco nejúspěšnější články z polského Sputniku počítají své interakce na stovky, ty české mají tisíce lajků. 

Server Sputnik News vznikl jako ruská státní zpravodajská agentura na základech původní agentury RIA Novosti a Hlasu Ruska. Při jeho spuštění v roce 2014 tehdejší šéf Rossija Segodňa Dmitrij Kiselev uvedl, že nový projekt je zaměřen na globální publikum, které je „unaveno agresivní propagandou unipolárního světa a chce jiný pohled“. O osm let později vychází server ve více než třiceti jazykových mutacích, z nichž většina má i svoje redakce. Ředitel BIS Michal Koudelka označuje Sputnik News za jeden z nástrojů hybridních hrozeb. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen a další politici v těchto dramatických dnech, kdy Rusové útočí na Ukrajinu, volají po jeho zákazu, protože se stal součástí vojenské propagandy Ruska.

Jaká je ovšem jeho návštěvnost a dopad v České republice, je stále předmětem diskusí. Podle pravidelné výzkumné studie Zpravodajství a zpravodajské weby Nielsen Admosphere za rok 2020 jej alespoň jednou měsíčně četlo 6,4 % týdenních konzumentů zpravodajství na internetu. Výzkum agentury Behavio zase uvádí, že „Češi, kteří čerpají informace z alternativních zpravodajských serverů (AC24, Aeronet, Sputnik…)“, tvoří 14 % internetové domácí populace.

V analýze investigace.cz jsme se věnovali datům o návštěvnosti a také tomu, jak se zprávy z tohoto serveru šíří. Podle dostupných zdrojů patří česká mutace Sputniku mezi nejnavštěvovanější v Evropě. Pokud jde o počty interakcí, je velmi úspěšný na Facebooku. Jeho obsah je také aktivně přejímán a šířen weby, jež se obvykle řadí mezi konspirační.

Služba SimilarWeb ukazuje, že česká jazyková verze Sputnik News má měsíční návštěvnost přibližně 2 500 000. Pro srovnání: Deník N má podle této služby asi 2 700 000 návštěv měsíčně, internetová verze Respektu milion a třeba iRozhlas má mít 6 200 000 . Jedná se o počty navštívení, nikoli unikátních návštěvníků. SimilarWeb tato data měří a nakupuje od vícero zdrojů a je třeba počítat s určitou nepřesností. Uživatel na stránkách české mutace Sputniku stráví průměrně více než čtyři minuty. Zhruba 55 % návštěvníků je z České republiky, dalších skoro 40 % ze Slovenska.

V následující tabulce uvidíte absolutní počty návštěv jednotlivých lokálních mutací. Zde zjevně vítězí Francie, Turecko či Španělsko, ale situace se radikálně změní, pokud si uvědomíme, že velikost trhů jednotlivých zemí je různá. Zatímco česká mutace se zaměřuje na českou a slovenskou internetovou populaci, tedy přibližně dvanáct a půl milionu lidí, turecká pokrývá trh pětkrát větší. Podobně je na tom i francouzská mutace, která mezi své návštěvníky zahrnuje nejen Francouze, ale i Belgičany a Kanaďany, či španělská verze, jež obhospodařuje hlavně Argentinu, Španělsko či Venezuelu.

Země působení Doména Počet měsíčních návštěv v milionech
Francie fr.sputniknews.com/ 10,5
Turecko tr.sputniknews.com 6,6
Španělsko mundo.sputniknews.com/ 4,9
Arabský svět arabic.sputniknews.com 4,5
Kazachstán sputnik.kz/ 3
Srbsko rs.sputniknews.com/ 2,7
Česko cz.sputniknews.com/ 2,5
Arménie armeniasputnik.am/ 2,1
Brazílie br.sputniknews.com 1,9
Kyrgyzstán sputnik.kg/ 1,8
Moldavsko https://www.sputnik.md/ 1,6

Prvních deset jazykových mutací Sputnik News podle počtu měsíčních návštěv

Pokud tedy zohledníme velikost jednotlivých internetových populací, v Evropě budou v tomto směru nejúspěšnější dvě: srbská a česká. Jejich úspěšnost ještě více vynikne, jestliže se podíváme na počty sdílení článků jednotlivých mutací Sputniku na Facebooku. Kupříkladu podle serveru BuzzSumo v týdnu od 20. 2. 2022 do 27. 2. 2022 publikoval web Sputnik News (sputniknews.com) celkem 6 561 článků na 18 subdoménách. Skoro polovina z nich nezískala na Facebooku ani jeden lajk. Pokud se ale podíváme na ty, které jich získaly alespoň 200 a více, opět se ukáže silná pozice srbského a českého Facebooku:

Článek z domény  Počet článků s více než 200 lajky
rs-lat.sputniknews.com 136
cz.sputniknews.com 27
fr.sputniknews.com 12
mundo.sputniknews.com 12
vn.sputniknews.com 11

První pět nejúspěšnějších mutací serveru Sputnik News na Facebooku v minulém týdnu

Jaký je ale celkový dopad působení Sputniku, se těžko odhaduje proto, že s jeho zprávami se můžete setkávat, aniž byste to věděli. Kromě jeho přímého čtenářského zásahu totiž existují servery, pro které je přebírání jeho obsahu důležitou součástí činnosti, a to často bez dostatečného uvedení zdroje. Příkladem může být server AC24. Ten publikoval mezi 17. 3. 2021 a 28. 2. 2022 v rubrice ‚Z domova“ a „Ze světa“ celkem 3 197 článků. Z nich skoro plná pětina přímo vycházela z článků českého Sputniku či je přebírala, navíc velmi často bez jasného označení, že jde o převzatý text. Což platí například o článcích Přes území České republiky projede velký konvoj amerických jednotek či Biden představil postup vůči Rusku. Podle údajů serveru Similar Web má přitom AC24 skoro milion návštěv měsíčně.

Podobně aktivní jsou při šíření zpráv české mutace Sputniku i další weby. Konspirační server CZ 24 například přetiskl v posledních dvou letech stovky zpráv ruské agentury. Na rozdíl od AC24 však nepoužil ani zpětný odkaz, jen textovou informaci o původním zdroji. Také CZ 24 má kolem jednoho milionu návštěv měsíčně.

Pokud na jednotlivá čísla nahlédneme perspektivou celého trhu, jde odhadnout, že s se nějakou zprávou ze Sputnik News alespoň jednou za měsíc setká okolo 10 % internetové populace v Česku.

Rozhodnutí blokovat obsah serveru Sputnik News na úrovni jednotlivých zemí by tak mohlo mít právě v regionu Česka a Slovenska zásadní dopad.

Autor textu: Josef Šlerka
Autor úvodního obrázku: Josef Šlerka