Mafián Sodapuppy dopaden. Hledaného pašeráka drog zadrželi v Kolumbii

Kolumbijská policie v polovině července zatkla na žádost Nizozemska muže podezřelého z organizování obchodu s drogami. Jean Paul Hoyos Bohórquez alias Sodapuppy je obviněn z toho, že vedl mezinárodní síť pašeráků kokainu. Obstarával zasílání drog z Mexika do Evropy, zřizoval drogové laboratoře pro mexické kartely a vypral miliony špinavě vydělaných eur. Aktivní byl hlavně v Nizozemsku, které na něj vydalo zatykač.

Letošního 18. července kolumbijská policie a nizozemské úřady úspěšně ukončily společnou operaci Catarsis II. V okolí města Tuluá na západě Kolumbie se podařilo dopadnout jednoho z nejhledanějších obchodníků s drogami v Evropě. Pašerák Jean Paul Hoyos Bohórquez alias Sodapuppy je obviněn z vedení mezinárodní sítě obchodníků s kokainem. Skupina působila v Mexiku, Španělsku a Nizozemsku.

Na pátrání po Sodapuppym se podílely i zpravodajské služby a probíhalo ve čtyřech zemích. Na operaci spolupracovala nizozemská, španělská a kolumbijská policie, americký Úřad pro potírání drog (Drug Enforcement Administration) a Europol.

Generál kolumbijské národní policie William René Salamanca Ramírez uvedl pro kolumbijský deník El Tiempo, že zadržení Hoyose zasadilo mezinárodnímu obchodu s drogami velkou ránu. Mafián měl totiž na starost zasílání kokainové pasty a hydrochloridu kokainu do Evropy a také zakládal laboratoře ke zpracování těchto látek do finální formy kokainového prášku.

Mafiánský modus operandi

Třiačtyřicetiletý Jean Paul Hoyos Bohórquez se narodil ve městě Cúcuta na severu Kolumbie, blízko hranic s Venezuelou. Jako mafián se často vydával za podnikatele a čile udržoval mezinárodní kontakty. Především ale obstarával zásilky drog do jiných zemí, hlavně do Evropy a Nizozemska.

Podle policie má za sebou více než patnáct let dlouhou kriminální kariéru zaměřenou hlavně na výrobu a prodávání drog. Sodapuppy si v Nizozemsku pronajímal domy, jež poté sloužily jako laboratoře. V těch probíhalo zpracovávání kokainové pasty do prášku a extrahování kokainu z oblečení či tekutin, jako je třeba šampon, tedy z předmětů, v nichž zločinci látku pašovali do Evropy. Hoyosovy laboratoře takto prý zvládaly vyprodukovat až tunu kokainu za měsíc.

Mimoto Sodapuppy v Kolumbii a Mexiku vyhledával osoby, které uměly kokainovou pastu zpracovávat. Následně je přestěhoval do svých nizozemských domů s laboratořemi.

Jak informovaly úřady, kolumbijský mafián byl napojen na mexickou síť pašeráků. Údajně pracoval i pro Eduarda Fernanda „Boliqueso“ Giralda, vlivného kolumbijského pašeráka. Právě jeho zločinecká organizace Sodapuppyho nejspíše najala, aby dohlížel na produkci a prodej kokainu v Nizozemsku. Zmíněný Boliqueso byl dopaden minulý rok na jaře v Mexiku.

Hoyosova pašerácká skupina byla aktivní i v jeho rodné Cúcutě, odkud koordinovala přepravu hydrochloridu kokainu do Mexika. Vyšetřování nizozemských úřadů odhalilo, že Sodapuppy podle všeho stojí také za dodávkou dvou a půl tun metamfetaminu, jež byly v Nizozemsku objeveny v roce 2019.

Nelegální transakce

Jean Paul Hoyos se činil nejen v obchodu s drogami. Vyšetřovatelé tvrdí, že mezi dubnem a květnem 2020 vypral až 8 500 000 eur (tehdy téměř 230 milionů korun) pomocí kryptoměn a důvěrné sítě zločinců. Postupně pak převedl z Nizozemska do Kolumbie a Mexika celkem až 20 milionů eur (tedy skoro 473 milionů korun).

K domluvě s mexickými a kolumbijskými pašeráky Hoyos využíval EncroChat, tedy jednu ze sítí poskytující šifrovanou komunikaci. Skrze tuto službu koordinoval nákup a přepravu základové kokainové pasty do Evropy.

Na operaci se podílel i Europol, jenž rozklíčoval šifrovanou komunikaci mezi zločinci, a získal tak informace o mexických a kolumbijských sítích obchodujících s drogami v Evropě.

 

Autorka textu: Mahulena Kopecká
Autorka úvodní grafiky: Lenka Matoušková