Základy mafiánské komunikace. Jak italští zločinci využívají šifrované telefony?

Aby se mohli zločinci domlouvat a neodhalila je policie, využívají často šifrované telefony. Italská mafie takové přístroje kupovala od firmy No. 1 Business Communication. Tato společnost se sídlem na Maltě je napojena i na vlivného amerického podnikatele, ukrajinského technologa a několik odsouzených zločinců. Podrobnosti odhalila investigativní práce novinářů z webů Irpi Media, lavialibera a z Motherboardu, technologické redakce webu Vice.

Není žádným tajemstvím, že šifrované telefony jsou bezpečnější prostředek komunikace než ty běžné, a to díky odolnosti vůči nežádoucímu nabourání zvenčí. Navíc se takto upravené telefony mohou na první pohled tvářit jako běžná zařízení a svou šifrovanou stránku odhalit až po specifickém způsobu spuštění. Ne všechny firmy, které podobná zařízení vyrábějí, tak činí pro zločince. Některé zasáhnou, pokud zjistí, že jejich služeb využívají kriminálníci. Jiné podobné služby mohou být zase vábničkou sestrojenou policií za účelem chytit zločince při činu. Tak tomu bylo třeba v případě sítě Anom, kterou vyvinula a skrytě provozovala americká FBI.

V posledních letech úřady nadto výrazně zdokonalily své schopnosti nabourat se do sítí poskytujících šifrovanou komunikaci. Tímto způsobem se dostaly k datům ze služeb EncroChat a Sky ECC.

Zločinci si tedy pečlivě vybírají, jakou šifrovací službu využijí. Po únicích dat ze zmíněných služeb proto začali přecházet k firmě No. 1 Business Communication (No1BC), jež prezentovala své nabídky jako velmi bezpečné. „Prolomit pouze první úroveň (zabezpečení) by zabralo v průměru asi 6,4 kvadrilionu let,“ chvástala se společnost na svém webu. Po této době prý útočník bude muset čelit „mnoha dalším zamknutým dveřím“. Služeb firmy využívala od roku 2016 také italská mafie ‚Ndrangheta.

Z webu společnosti No. 1 Business Communication / Zdroj: www.no1bc.com

Investigativní novináři z webů IrpiMedia, lavialibera a Motherboard nedávno odhalili podrobnosti o fungování této firmy, ale i o tom, jak je provázána s organizovanými zločineckými skupinami.

„Revoluční řešení“

Společnosti nabízející šifrované komunikační sítě často prodávají speciálně upravené chytré telefony. Instalují do nich vlastní komunikační aplikace nabízející koncové šifrování. Mnohdy poskytují i další služby, jako je třeba mazání dat na dálku. Taková funkce se zločincům hodí v případě, že jim přístroj zabaví úřady.

„Revoluční řešení pro ochranu hlasové komunikace,“ psalo se na webu firmy No1BC v roce 2009, tedy krátce poté, co vstoupila na trh. V té době společnost nabízela telefony se softwarem instalovaným na SD kartě, který umožňoval „hovory odolné proti odposlechu“. Dnes klientům poskytuje aplikaci k posílání šifrovaných zpráv, instalovanou na iPhonech.

Z webu společnosti No. 1 Business Communication / Zdroj: www.no1bc.com

No1BC používá k prodeji svých služeb distribuční síť prodejců. Na webu proto inzeruje i možnost, jak se takovým prodejcem stát. Člověk vyplní formulář, kde jsou podrobné kolonky na osobní i bankovní údaje budoucího distributora. Ještě v roce 2016 inzerovala firma na svém webu, že má prodejce po celém světě, včetně Číny, Hongkongu, Běloruska a Irska. Už od vzniku No1BC byli mezi prodejci rovněž lidé později odsouzení za různé trestné činy.

Americký bankéř a technologický mág z Ukrajiny

Některé firmy typu No1BC začínaly jako legitimní společnosti, ale později se začaly přiklánět ke své zákaznické základně složené převážně ze zločinců, upozorňuje novinář Joseph Cox na webu Vice. Jiné takové firmy založili přímo pašeráci drog. Úřady podle Vice opakovaně uvedly, že tyto podniky jsou leckdy samy o sobě kriminální subjekty vytvořené za účelem usnadnit páchání trestných činů.

Firma No. 1 Business Communication je oficiálně registrovaná ve městě Msida na Maltě, a to na jméno amerického bankéře polského původu Jacka Bursteina. Ten převzal funkci generálního ředitele firmy v roce 2019. Když se novináři vydali na maltskou adresu, ukázalo se, že po společnosti tam neexistují žádné konkrétní stopy.

Burstein, jenž sídlí na Floridě, založil i americkou banku Strategica, která je napojena na ředitele několika poboček No1BC. Americký podnikatel vydělal peníze na vytváření realitních investičních skupin, pak se přesunul do finančního sektoru. Mimo to patří k zakladatelům lékařského centra Mount Sinai, což je největší soukromá nemocnice na jižní Floridě.

Britskou odnož No1BC pak podle zmíněné investigace zřídil v roce 2010 Roy Livings. Ten stál rovněž u vzniku dalších poboček po celé Evropě, včetně německé, a figuroval jako ředitel firem spadajících pod No1BC v Nizozemsku, Belgii či Španělsku. Livings byl později odsouzen na 15 let za pašování 168 kilogramů kokainu z Venezuely do Portugalska. Se svým spolupracovníkem komunikovali při převozu drogy pomocí telefonů od No1BC.

Jak už bylo řečeno, tento muž založil i německou společnost spadající pod No1BC. Nová firma vznikla v roce 2013, u jejích základů stál i Němec Eli-Meir Gampel. Toho později odsoudili na čtyři roky za praní milionů eur pro kolumbijské kartely. Gampel byl rovněž členem představenstva banky Strategica.

V soudních záznamech označených jako „neprokázaná fakta“ Livings uvedl, že firma No1BC měla mezi klienty i vojenské a vládní instituce, finanční společnosti a celebrity.

O Livingsovi a Gampelovi psal už v roce 2020 deník The Mirror. Novináři tehdy zmínili i to, že britská Národní kriminální agentura (National Crime Agency) se domnívá, že společnost No1BC spoluvytvářel i jistý „ukrajinský technologický mág“.

Novináři zmíněných webů odhalili, že web No1BC byl registrován na jméno Vjačeslav Zlatogurskij. Ten měl na svém profilu na síti LinkedIn až do října 2020 uvedeno, že je technologickým ředitelem této společnosti. Podle zjištění novinářů byla doména napojená na No1BC a registrovaná na jeho jméno ještě minulý rok. Zlatogurskij se zná i s dalšími osobami spojenými s touto firmou, jež byly později obviněny ze zločinů. V roce 2016 třeba komentoval Gampelovu fotografii na Facebooku.

Mafiánská klientela

Novinářská investigace odhalila, že telefony No1BC užívá i italská ‚Ndrangheta, a to například při pašování kokainu z Kolumbie do sicilských přístavů.

Na začátku letošního května evropské úřady zatkly 132 členů této mafie. Podle Europolu je skupina obviněná z pašování kokainu z Jižní Ameriky, pašování zbraní z Pákistánu, praní špinavých peněz v Evropě a z dalších trestných činů. Mluvčí Europolu řekl novinářům, že zásah spustily mimo jiné i informace získané prolomením sítí Sky ECC a EncroChat. Síť No1BC ale prolomena nebyla.

Informace ze sítě Sky ECC prozrazují i fakt, že albánská zločinecká skupina řešila nákup služeb firmy No1BC, jež vnímala jako bezpečnější než jiné podobné zprostředkovatele šifrované komunikace. Za přibližně osm telefonů albánští zločinci zaplatili 15 tisíc eur (asi přes 355 tisíc korun). Další novinářský zdroj, který dříve pracoval pro No1BC jako prodejce, uvedl, že telefon k užívání po dobu šesti měsíců stál 1 450 eur (přes 34 tisíc korun).

Německá a maltská pobočka No1BC jsou údajně jediné zbývající aktivní části této firmy. Její výkonný ředitel Anton Isser na žádost novinářů o komentář nereagoval.

 

Autoři původního textu: Lorenzo Bodrero (IrpiMedia), Rosita Rijtano (lavialibera), Joseph Cox (Vice)
Autorka české verze: Mahulena Kopecká

Zdroj úvodní fotografie: Pixabay