Slovenský arzenál v rukou ‘Ndranghety

V Itálii začal v těchto dnech monstrproces s ’Ndranghetou, v současné době nejmocnější odnoží italské mafie. Média toto soudní řízení spojují s vraždou Jána Kuciaka a s naším společným článkem o rodinách jménem Vadala a Roda, jež na Slovensku pobíraly zemědělské dotace a přátelily se s tamními mocnými politiky. Toto mediální spojení je ale dost povrchní – rodiny Vadala ani Roda v probíhajícím soudním procesu nefigurují. Jedna vazba na Slovensko však přesto existuje. Jde o sourozence ze Zlatých Moravců, kteří pro jeden z nejmocnějších klanů ’Ndranghety měli zprostředkovávat prodej zbraní. Jejich plán ovšem zhatila policie.

Proces s 355 obžalovanými se odehrává za mimořádných bezpečnostních i hygienických opatření v italském přímořském městě Lamezia Terme, třetím největším městě Kalábrie. Nejde přitom jen o členy nejmocnější evropské mafie ’Ndranghety z kraje Vibo Valentia. Mezi obžalovanými jsou i poslanci, policisté a byznysmeni. Vyšetřování, které v roce 2019 vedlo k zatčení většiny obžalovaných, začalo už v roce 2016, pokrylo jedenáct italských regionů a podílelo se na něm přes dva a půl tisíce policistů. Elitní policejní jednotka „Lovci“ pozatýkala nejen mafiány ukryté v horských bunkrech či v tajných místnostech pod podlahou nebo za posuvnými schodišti, ale i šéfa policie a lokální politiky ve Švýcarsku, Německu a v Bulharsku. 

Před soudní tribunál předstupují kápové jednoho z nejstarších a nejvlivnějších klanů ’Ndranghety, Mancuso, a jejich partneři z regionu Vibo Valentia. V parlamentní zprávě o ’Ndranghetě z roku 2008 se o klanech Mancuso a jejich parťácích z klanu Molè píše jako o rodinách, jež tento italský region ovládají. Díky partnerství mají pod dohledem i jeden z nejznámějších přístavů v italské Kalábrii – Gioia Tauro.  

Slovenský kšeft

Právě v souvislosti s přístavem Gioia Tauro se objevují sourozenci K. O. a P. O. ze Zlatých Moravců. V roce 2012 se dostali do hledáčku vyšetřovatelů během policejní operace Středomoří (OCC Mediterraneo), zaměřené na klan Molè. Vyšetřovatelé se tehdy soustředili na financování klanu, zejména na zisky z pašování drog a výherních automatů. Samostatnou kapitolou vyšetřovacího spisu pak bylo i téma, kde a jak klan Molè nakupuje zbraně.

  • Přístav Gioia Tauro
Gioia Tauro je nejen strategický přístav v Kalábrii, ale i centrum organizovaného zločinu. Odhaduje se, že velká část kokainu, který dorazí do Evropy z Jižní Ameriky, projde právě tudy. A nejde jen o kokain, nýbrž i o další pašované zboží nebo zbraně. Průmyslový přístav navržený v 60. letech měl sloužit v rámci nikdy nerealizovaného projektu ocelářského centra. Otevřen byl až v roce 1992 a později z něj chtěli vybudovat největší námořní středomořské překladiště. Projekt nakonec uspěl a v roce 1995 se Gioia Tauro opravdu stal významným přístavem. Během jeho budování ale nastala absolutní eliminace jakékoliv legitimní konkurence – tedy té, co nespadala pod patronát ’Ndranghety. Mafie navíc pronikla mezi místní celníky i policisty, kteří s ní začali spolupracovat. V roce 1996 tak bylo zahájeno policejní vyšetřování, které odhalilo, že podnikatel, jenž stál za rozvojem přístavu a zastupoval velkou nadnárodní společnost, pracoval na celém projektu s ’Ndranghetou, a to přímo s klanem Molè. ’Ndrangheta nejen vybírala poplatek za každý odbavený kontejner, ale řídila i nábor přístavních dělníků, úředníků i založení odborů.

Pouze 0,2 % lidí, kteří čtou naše kauzy, nás finančně podpoří.

Přidejte se k nám a pomozte nám bojovat proti organizovanému zločinu a korupci.

Podle obvinění, které má investigace.cz k dispozici, měli slovenští sourozenci K. O. a P. O. zprostředkovávat nákup znehodnocených, neboli expanzních zbraní na Slovensku. V Itálii je měli další komplicové ’Ndranghety upravovat do plné funkčnosti. 

Podobným způsobem se k automatickým zbraním mohli dostat teroristé, kteří v roce 2015 útočili v Paříži. Našly se u nich zbraně pocházející ze Slovenska, kde se prodávaly jako znehodnocené a vhodné jen pro střelbu slepými náboji. Jenže po úpravě mohou takové zbraně opět zabíjet. 

K ’Ndranghetě se sourozenci dostali poměrně běžnou cestou. „Jsem vdaná za pana Bonasortu 19 let,“ vysvětluje K. O.

Antonio Bonasorta měl podle spolupracovníka policie Marina Belfioreho na starosti zajištění zbrojního arzenálu – od samopalů až po pistole, a to včetně munice a podomácku vyráběných tlumičů. 

Podle vyšetřovatelů měl Bonasorta zprostředkovat dovoz zbraní ze Slovenska, a to za pomoci manželky K. a jejího bratra P. O. Zbraně měly být podle výpovědi Belfioreho použity k útoku na instituce vyšetřující příslušníky ’Ndranghety.

Plně funkční znehodnocené zbraně

Plánovaný dovoz zbraní začal 7. března 2012, kdy se Antonio Bonasorta vydal za svítání v černém Audi na Slovensko. Cestou Bonasorta zavolal své ženě K., aby informovala bratra, že se zítra sejdou. Manželku rovněž upozornil, že není ubytovaný tam jako obvykle, v hotelu Zlatý klúčik, ale jinde. Během avizovaného setkání s P. O. ale k samotnému nákupu nedošlo. 

Podle obvinění si jen Bonasorta do svého mobilu nafotil technicky znehodnocené zbraně, jež zamýšlel koupit. Po návratu do Itálie pak fotky ukázal dalšímu komplicovi Marinovi Belfiore s tím, zda by šlo tyto zbraně opět zprovoznit. Belfiore jeho dotaz potvrdil kladnou odpovědí. Bonasorta proto naplánoval další cestu na Slovensko, tentokrát i s Belfiorem. Cílem bylo nakoupit pušky. Kvůli nedostatku financí byl ale plán nakonec odložen. 

Na Slovensko už ale nikdy nezamířili. Na konci března 2012 byl Marino Belfiore zadržen policií, když v autě z půjčovny převážel 30 zásobníků do pistolí a samopalů. Mimo to měl na zadním sedadle v krabici od televize deset kalašnikovů, dva samopaly škorpion a pět slovenských pistolí PS97. To vše ležérně přikryté novinami. „Belfiore převážel opravdový zbrojní arzenál,“ píše se v obvinění. Zadržený mafián skončil ve vazbě a začal spolupracovat s italskou policií. Obviněni byl i Antonio Bonasorta a sourozenci O. 

Soud

Sourozenci O. nakonec nebyli souzeni na základě zákona proti mafii nazvaného 416 bis. Tento zákon jasně stanovuje, kdo je a není členem mafie a kdo má být za porušení zákona o spolčování s mafií potrestán. Podle vyšetřovatelů ale museli sourozenci O. dobře vědět, že se podílejí na něčem nelegálním. „Bonasorta věděl, že se může spolehnout jak na podporu svého švagra P. O., tak na podporu své ženy K. […] V této fázi můžeme pozorovat aktivní zapojení K. O. a jejího bratra (a tedy spolupráci s organizovanou zločineckou skupinou). Oba byli nejen aktivní účastníci plánu, ale byli také dokonale obeznámeni s jeho nezákonností,“ stojí v žalobě. Vzhledem k tomu, že jejich trestný čin skončil ve fázi pokusu, k nim byla prokuratura shovívavější. 

Se závěry vyšetřovatelů ale K. O. nesouhlasí. „Já osobně jsem na Slovensku nebyla asi deset let, takže jsem nemohla nakoupit nic,“ obhajuje se. „Bratr jen pomohl koupit na Slovensku malý kamion, protože můj manžel nemluví Slovensky,“ vysvětluje. „Já jsem dostala jen dokument, kde mě informovali o vyšetřování. Ani jsem nebyla u soudu. A mému bratrovi ani tento dokument neposlali,“ dodává. „V Itálii ani na Slovensku proti nám není vedeno žádné trestní stíhání za zbraně. V roce 2018 bylo všechno uzavřené.“

Podle italských médií byl Antonio Bonasorta v roce 2015 odsouzen k šesti letům a osmi měsícům odnětí svobody. Odvolal se a trest mu byl v roce 2017 snížen na šest let a dva měsíce.

Autorky textu: Pavla Holcová, Zuzana Šotová
Autorka grafiky: Lenka Matoušková
Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do Klubu neprůstřelných a podpořte naši práci.