Slovensko v sevření mafie: rok po vraždě Jána Kuciaka

Příští týden uplyne rok od vraždy slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Život mladého páru ukončila chladnokrevná poprava.

Skupina českých, slovenských a italských novinářů se po této tragické události rozhodla, že příběh, na kterém s Jánem spolupracovali, vražedná kulka neumlčí. Napojení nejmocnější mafie současnosti – italské ´Ndranghety – na slovenskou politiku a mocenské struktury ostatně prozkoumávali společně. Cítili, že dokončení tohoto příběhu Jánovi dluží.

Během února tak vyjde série článků, na nichž novináři pracovali po celý rok. Objasní okolnosti dvojité vraždy a jejího vyšetřování – i možnou italskou linku a vazby na ’Ndranghetu. A obecněji i to, proč si balkánská a italská mafie Slovensko natolik oblíbily.

Jak se tyto zahraniční mafie mohly stát tak mocnými, že na Slovensku tahají za nitky nejen v ekonomice, ale i ve státní správě a politice? Vadí to vůbec někomu? A dočkají se rodiny Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové spravedlnosti?