Slovenská firma z impéria zbrojaře Strnada je podezřelá, že dávala milionové úplatky

Bývalý šéf slovenských státních hmotných rezerv Kajetán Kičura skončil včera ve vazbě. Je podezřelý z braní úplatků a praní peněz – mimo jiné od firmy českého zbrojaře Strnada. Informovala o tom slovenská média. Strnadův holding Czechoslovak Group (CSG) se od kauzy distancoval. 

Kajetán Kičura na tiskové konferenci, zdroj: Youtube

Někdejší předseda slovenské správy státních hmotných rezerv Kajetán Kičura podle obvinění bral mezi lety 2012 a 2018 úplatky za zakázky na dodávání speciálního materiálu od zbrojařské firmy ZVS Holding, kde je konečným uživatelem výhod Michal Strnad. Peníze měl Kičurovi posílat přímo Miroslav Solava, tehdejší ředitel zmíněné firmy, a to na účet Kičurova otce formou fingovaných měsíčních splátek půjčky, již měl dostat právě od něj. Firma ZVS Holding patří do zbrojařského impéria Michala Strnada Czechoslovak Group, a. s., (CSG). Až do ledna roku 2018 ji ovládal jeho otec a jeden z hlavních sponzorů prezidentské kampaně Miloše Zemana Jaroslav Strnad.

“[…] skupina CSG do společností holdingu ZVS vstoupila až v roce 2015. S velkou částí tohoto příběhu [tedy mezi lety 2012 – 2015 pozn.red.] tedy nemůže být CSG ani z časových důvodů spojována. Spolu se společnostmi holdingu ZVS jsme převzali do značné míry i zaměstnance a management bývalého majitele, jehož součástí byl i pan Solava. Ten však již není zaměstnancem ani manažerem skupiny CSG. Pouze ve společnosti ZVS technology, kde je pan Solava jednatelem, má společnost ZVS Impex ovládaná holdingem CSG menšinový podíl,” vyjádřil se k obvinění Andrej Čírtek, tiskový mluvčí CSG.

Válečný milionář: Jak hlavní sponzor Zemanovy kampaně vtrhl do balkánských muničních skladů

Jelikož je Kajetán Kičura stále soudcem Okresného súdu Čadca, momentálně s pozastaveným výkonem funkce, jeho vzetí do vazby musel formálně povolit Ústavní soud. Což se stalo. Kičura je obviněn z přijetí úplatků v celkové výši 220 680 eur (přes šest milionů korun), a to za „přihrání“ zakázek na nákup speciálního vojenského materiálu ve výši 2,6 milionu eur (téměř 71 milionů korun) soukromé zbrojařské firmě ZVS Holding. S firmou uzavřela Kičurou řízená správa hmotných rezerv šest smluv. Generální ředitel polostátní zbrojní firmy ZVS Holding Solava je nyní aktivní i v jiných společnostech. Když byl Kičura odvolán z funkce, se Solavou ihned podepsal antedatované smlouvy (k roku 2012) o půjčce, aby zakryli zasílání úplatků.

„Avšak samotná smlouva o půjčce, stejně jako podpisy transakcí na bankovních příkazech k úhradě, sloužily pouze k zakrytí původu finančních prostředků získaných korupčním konáním,“ popsal podvod slovenský Ústavní soud, jehož vyjádření má k dispozici slovenský Denník N.

“Současné vedení ZVS Holding se důrazně distancuje od jednání pana Solavy, který je podezřelý z korupce. Jsme připraveni být maximálně součinní s policií a vyšetřovatelem, protože si vážíme poctivého podnikatelského prostředí a respektování platných zákonů,” vyjádřilo se vedení ZVS Holding. Zároveň ale potvrdilo, že od roku 2015 podepsali dvě smlouvy se Správou státních hmotných rezerv, jejichž obsah vzhledem k tomu, že jde o vojenský materiál, podléhá utajení.

Kičura upoutal pozornost i jinými kauzami – jednak za hmotné rezervy nakoupil předražený zdravotnický materiál, jednak nedokázal vysvětlit, jak si mohl dovolit nákup několika nemovitostí, aniž na to potřeboval hypotéku. „Keby nebolo nás, kľakli by nemocnice, kľakli by colnice!“ prohlásil na tiskové konferenci po svém odvolání z funkce.

Autor článku: Zuzana Šotová
Autor úvodní grafiky: Facebook Polícia Slovenskej republiky
Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do klubu Sester a bratrů v triku.