Russian Asset Tracker: Největší databáze majetků mocných Rusů

Zhruba jedno procento nejbohatších Rusů vlastní majetek v hodnotě téměř poloviny veškerého bohatství ruských domácností. Tvrdí to nejnovější ekonomická studie EU Tax Observatory a Inequality Lab. Většina tohoto „ruského” majetku je spravována přes offshorové firmy. Jak takové bohatství ruských oligarchů vypadá, dokumentuje projekt Russian Asset Tracker, na kterém jsme spolupracovali s dalšími 24 evropskými médii. Jachty, soukromé tryskáče, developerské projekty, firmy vlastněné přes složité offshore struktury, luxusní sídla a zámky za miliardy dolarů. Investigace.cz identifikovala v Česku majetky několika vlivných Rusů za miliardy korun.

Russian Asset Tracker (RAT) je databáze majetků mocných Rusů v Evropě a v USA. Zatím nabízí pohled na majetky prvních pětatřiceti osob, jejich rodin a obchodních partnerů. Těchto celkově asi 170 lidí bylo vybráno na základě seznamu „klíčových podporovatelů a uživatelů výhod kremelského režimu”, které tým ruského opozičního lídra Alexeje Navalného doporučuje sankcionovat. Informace, jež pod záštitou OCCRP sbíraly desítky novinářů z 25 různých evropských a amerických médií, ukazují, jak ruští oligarchové a důležití lidé režimu podnikají a za co utrácejí, a to mnohdy přes anonymní offshorová schémata nebo jednoduše přes blízké i vzdálené členy rodiny. 

Kdo je Alexej Navalnyj

Alexej Navalnyj, jehož tým sestavil takzvaný Seznam 35, je jednou z nejvýraznějších tváří opozice proti vládě Vladimira Putina, o které tvrdí, že je plná “podvodníků a zlodějů”. Se svým investigativním týmem odhaloval ulívání peněz mocných Rusů, kteří si za ně nakupovali nemovitosti, luxusní zboží, jachty, nebo například upozornil na existenci Putinova paláce u Černého moře. Od léta 2021 je Navalného organizace v Rusku označena za extremistickou. Podle oficiálního vyjádření prokurátora se tak stalo proto, že „šíří informace podněcující nenávist a nepřátelství vůči představitelům státu, a navíc se podílí na extremistických aktivitách”. V praxi to znamená, že jestliže bude Navalného tým pokračovat ve své činnosti nebo kdokoli bude jeho práci veřejně podporovat, hrozí mu vězení a zákaz kandidovat do veřejných funkcí.

V roce 2020 Navalnyj přežil pokus o otravu novičokem. Jeho ženě Julii se za pomoci tehdejší kancléřky Angely Merkelové ale podařilo převézt ho z Ruska do Německa, kde se Navalnyj po několika týdnech na jednotce intenzivní péče zotavil a rozhodl se k návratu do Ruska. Tam byl okamžitě zatčen, což vyvolalo vlnu protestů. Nyní je opoziční aktivista ve vězení, kde si odpykává 2,5letý trest za údajný podvod. Minulé úterý mu při obnoveném řízení státní prokurátor navrhl dalších 13 let.        

Russian Asset Tracker prozatím čítá více než 140 aktiv v celkové hodnotě přes 17 miliard dolarů (zhruba 380 miliard korun). Každá položka, která je do databáze zařazena, je ověřena příslušnými dokumenty. Jedná se o vůbec největší a nejkomplexnější audit majetků mocných Rusů, které vlastní mimo svou rodnou zemi. Postupně se databáze bude rozšiřovat o další mocné a vlivné osobnosti ať už z prostředí byznysu nebo politiky.    

Za dvacet let vlády Vladimira Putina přišli díky korupčnímu režimu založenému na kamarádství a konexích k nebývalému bohatství oligarchové, politici, členové bezpečnostních složek a další. Když Putin získal moc, rychle zkrotil magnáty, kteří Rusko plundrovali během devadesátých let, za což si vysloužil pochvalu a dobrou pověst u veřejnosti. Jenže po těchto lidech následovala další vlna boháčů, na které nikdo nedosáhl, protože se jednalo o Putinovy spojence, kamarády a sponzory.

Zatímco běžní Rusové si v posledních letech spíše utahují opasky, ti nejbohatší naopak létají po světě v soukromých tryskáčích, lenoší v luxusních rezidencích na břehu Středozemního moře a po mezinárodních vodách se prohánějí na nejdražších jachtách světa. Děti těchto elit se pak baví v přepychových soukromých klubech a navštěvují ty nejlepší univerzity světa. 

V reakci na ruskou agresi na Ukrajině uvalily vlády mnoha zemí světa sankce na Putinovy podpůrce. Jenže ti se již dávno naučili, jak své majetky skrývat s pomocí armád právníků, tajnůstkářských bankovních účtů, korporátních struktur a offshorových firem. Proto je identifikování majetků osob postižených sankcemi oříškem i pro zkušené policejní vyšetřovatele.

Pro zobrazení databáze klikněte na obrázek. 

Navalného „Seznam 35”, tedy osob klíčových pro fungování Putinova režimu, na něž by měly být uvaleny sankce, najdete v češtině níže.

Klíčové osobnosti

  • Roman Abramovič - miliardář
  • Denis Bortnikov - viceprezident Správní rady ruské státní banky VTB
  • Andrej Kostin - prezident a předseda Správní rady ruské státní banky VTB
Miliardář, podnikatel s širokým spektrem aktivit v Rusku i ve světě, a s významnými společensko ekonomickými vazbami na Západě. Jeden z hlavních podporovatelů kleptokratického systému vybudovaného Kremlem, z něhož při svém podnikání těží.
Viceprezident Správní rady ruské státní banky VTB. Je synem Alexandra Bortnikova, ředitele ruské tajné služby FSB a klíčového spojence Vladimira Putina. Denis Bortnikov působí jako finanční správce nelegálně nabytého majetku a zisků svého otce. Jeho role slouží nejen k tomu, aby se otec vyhnul sankcím, ale i k utajení skutečnosti, že otec vlastní nějaký nelegálně nabytý majetek.
Prezident a předseda Správní rady ruské státní banky VTB. Kostin je klíčovým člověkem, který má na starosti toky peněz souvisejících s operacemi ruské vlády a bezpečnostních služeb. Zároveň se stará o osobní jmění mnoha vysoce postavených ruských hodnostářů.
  • Michail Muraško - ministr zdravotnictví
  • Dmitrij Patrušev - ministr zemědělství
  • Igor Šuvalov - bývalý první místopředseda vlády a předseda investiční banky VEB.RF
Ministr zdravotnictví, zodpovědný za propagandu kolem otravy Alexeje Navalného. Muraško je současně zodpovědný za zdržování evakuace Navalného do Německa.
Ministr zemědělství. Je synem Nikolaje Patruševa, ředitele Rady bezpečnosti Ruska, a klíčový spojenec Vladimira Putina. Patrušev působí jako finanční správce nelegálně nabytého majetku a zisků svého otce. Jeho role slouží nejen k tomu, aby se otec vyhnul sankcím, ale i k zakrytí nelegálního otcova majetku.
Bývalý první místopředseda vlády a předseda investiční banky VEB.RF, s významnými majetky v zahraničí. Šuvalov se zasloužil o vytvoření systému státní korupce, která ovládla ruské instituce.
  • Vladimir Solovjev - osobnost ruských státních médií
  • Ališer Usmanov - miliardář
Významná osobnost ruských státních médií, jeden z hlavních šiřitelů autoritářské a lživé propagandy, který měl na starosti propagandu nezákonného zacházení s Alexejem Navalným.
Miliardář, obchodník s širokým portfoliem akcií ve firmách v Rusku i ve světě. Má významné vazby na Západ. Jedna z klíčových osob, které podporují kleptokracii Kremlu a vydělávají na ní.

Osoby zodpovědné za perzekuci Alexeje Navalného

  • Alexandr Bastrykin - šéf Vyšetřovacího výboru Ruska
  • Alexandr Bortnikov - ředitel FSB
  • Konstantin Ernst - ředitel státní televize
Šéf Vyšetřovacího výboru Ruské federace, hlavní činitel, jenž stojí za početnými vymyšlenými a nelegálními kauzami proti novinářům, aktivistům a představitelům opozice.
Ředitel Federální bezpečnostní služby (FSB), hlavního politického orgánu Ruska. Bortnikov je mimo jiné zodpovědný za pokus o vraždu Alexeje Navalného.
Generální ředitel státní televizní stanice Channel One, primární zdroj státní propagandy, která očerňuje občanskou společnost a opoziční aktivity a podporuje nezákonné represe.
  • Viktor Gavrilov - vedoucí odboru dopravy FSB
  • Dmitrij Ivanov - šéf čeljabinské pobočky FSB
  • Alexander Kalašnikov - ředitel státní vězeňské služby
Vedoucí odboru dopravy v rámci Federální bezpečnostní služby (FSB). Byl zodpovědný za koordinaci různých státních složek během příletu Alexeje Navalného do Moskvy, včetně odklonu jeho letu na letiště Šeremetěvo, kde byl Navalnyj zatčen.
Šéf čeljabinské pobočky FSB. V době, kdy byl Alexej Navalnyj otráven týmem FSB v Tomsku, byl šéfem tamní pobočky.
Ředitel Federální vězeňské služby (FSIN). Ta má na svědomí pokračující porušování lidských práv v ruském trestním systému. Kalašnikov zosnoval nezákonné zatčení Alexeje Navalného při jeho návratu do Moskvy.
  • Sergej Kirijenko - zástupce vedoucího prezidentské administrativy
  • Jelena Morozova - soudkyně okresního soudu
  • Denis Popov - hlavní moskevský prokurátor
První zástupce vedoucího prezidentské administrativy se speciální odpovědností za domácí politiku, včetně odpovědnosti za snahu zabránit kampani Navalného týmu za “chytrého hlasování” (aplikace, jež ukazovala ruským občanům kteří opoziční kandidáti mají ve volbách větší šanci porazit Putinovu vládní stranu Jednotné Rusko). Kirijenko je rovněž zodpovědný za pokus o vyloučení z voleb kandidátů opozice.
Soudkyně okresního soudu v Chimki (moskevské oblast), která během nezákonného soudního procesu odsoudila Alexeje Navalného ke třiceti dním vězení bez možnosti propuštění na kauci. Což umožnilo spuštění jeho dalších soudních procesů.
Hlavní moskevský prokurátor. Jeho úřad byl v čele kampaně proti Navalného týmu. Jako nástroje kampaně využíval vyšetřování a soudní procesy.
  • Margarita Simonjan - šéfredaktorka státního média RT
  • Igor Jančuk - vedoucí policejního oddělení
  • Viktor Zolotov - ředitel Národní gardy
Šéfredaktorka státní mediální sítě Russia Today (RT), klíčová hlásná trouba státní propagandy v zahraničí, která se chlubila i tím, že RT je schopná “vést informační válku proti celému Západnímu světu”.
Vedoucí policejního oddělení v Chimki, odpovědný za zatčení Alexeje Navalného při jeho návratu do Ruska a organizování jeho nezákonného ad hoc soudního procesu na místní policejní stanici.
Ředitel Národní gardy, orgánu primárně zodpovědného za násilné potlačování opozičních protestů a jiných veřejných aktivit. Jeden z Putinových nejvěrnějších příznivců. Zolotov také vyzval Navalného ke klasickému souboji jeden na jednoho a vyhrožoval mu, že z něj “udělá mleté maso”.

Správci financí a kamarádi

  • Oleg Děripaska - miliardář
  • Alexej Miller - předseda řídícího výboru Gazprom
  • Igor Sečin - předseda správní rady Rosněft
Miliardář a podnikatel s širokým portfoliem aktivit v Rusku i ve světě, jedna z klíčových osob, které umožňují kleptokracii Kremlu a vydělávají na ní. Děripaska má významné vazby a aktivity i na Západě.
Předseda řídícího výboru společnosti Gazprom, státem kontrolovaného plynárenského giganta, jenž je významným nástrojem ruského vlivu v zahraničí. Miller je jednou z klíčových osob, které podporují kleptokracii Kremlu a vydělávají na ní.
Předseda správní rady polostátního Rosněftu (největší ruské ropné společnosti) a blízký a dlouhodobý spojenec Vladimira Putina. Je jednou z klíčových osob, které podporují kleptokracii Kremlu a vydělávají na ní. Navíc stojí za opatřeními, jež umožňují ekonomickou podporu  autokratického režimu prezidenta Nicolase Madura ve Venezuele.
  • Gennadij Timčenko - miliardář
  • Nikolaj Tokarev - předseda státní společnosti Transněft
Miliardář, podnikatel s širokým portfoliem akcií různých firem v Rusku i ve světě, blízký spojenec Vladimíra Putina a obecně známý správce peněz ruského prezidenta. Má významné vazby a majetky v západním světě.
Předseda státní společnosti Transněft, která se zabývá přepravou a exportem ropy. Je jedním z těch, kteří podporují kleptokracii Kremlu a vydělávají na  ní. Tokarev se podílel na stavbě Putinova paláce v Gelendžiku, na který upozornil právě Navalného tým.

Osoby zneužívající systém

  • Alexander Beglov - guvernér Petrohradu
  • Jurij Čajka - prezidentský zástupce pro oblast Kavkazu
  • Andrej Kartapolov - náměstek ministra obrany
Guvernér Petrohradu, blízký spojenec Vladimira Putina, na jehož korupční aktivity upozornil Navalného tým. Beglov podporuje opatření k omezení práva na protest i práva na shromažďování.
Prezidentský zástupce pro oblast Kavkazu. Do roku 2020 byl generálním prokurátorem odpovědným za kampaň Kremlu proti opozičním aktivitám občanské společnosti.
Náměstek ministra obrany a náčelník hlavního ředitelství pro politicko-vojenské záležitosti. Je zodpovědný za zneužívání branné povinnosti, kdy brance nasazovali k pronásledování aktivistů. Kartapolov byl údajně zapojený do sestřelení malajského dopravního letadla MH17 v roce 2014.
  • Pavel Krašeninnikov - bývalý ministr spravedlnosti, poslanec
  • Michail Mišustin - premiér Ruska
  • Ella Pamfilova - předsedkyně Ústřední volební komise
Poslanec a bývalý ministr spravedlnosti. Krašeninnikov osobně navrhl a  podpořil řadu autoritářských zákonů, včetně návrhu, který by ztížil stíhání bývalých prezidentů obviněných z korupce.
Současný premiér Ruska, hlavní vykonavatel politiky Vladimira Putina.
Předsedkyně Ústřední volební komise, která systematicky podporovala a legitimizovala nesvobodné a nespravedlivé volby ve prospěch současné ruské vlády.
  • Dmitrij Peskov - tiskový mluvčí Vladimira Putina
  • Sergej Sobjanin - starosta Moskvy
Tiskový mluvčí prezidenta Vladimira Putina, hlavní mluvčí ruské vlády, který popřel jakoukoliv nelegální kampaň proti Navalnému. Popírá i jakékoliv nelegální ruské aktivity doma nebo v zahraničí.
Starosta Moskvy a hlavní vykonavatel prokremelské politiky v ruském hlavním městě. Na svědomí má manipulaci s volebními výsledky a napomáhání trestné činnosti prostřednictvím předražených městských projektů.
  • Anton Vajno - vedoucí prezidentské administrativy
  • Andrej Vorobjov - guvernér moskevské oblasti
Vedoucí prezidentské administrativy, pravděpodobně nejmocnější instituce v Rusku. Prezidentská administrativa je zároveň primární koordinační orgán pro politiku Kremlu doma i v zahraničí.
Guvernér moskevské oblasti, jehož korupční aktivity odhalil Navalnyj.

 

Autoři textu: Pavla Holcová, Zuzana Šotová, OCCRP, s přispěním Kamily Plzákové
Autor úvodní grafiky: James O’Brien/OCCRP

Tento text vznikl díky podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do Klubu neprůstřelných a podporujte naši práci.