„Ruská banka“ v Budapešti: Maďarsko pozastavilo udílení diplomatické imunity Rusům, zřejmě na žádost USA

Letos v létě jsme informovali o přesunu Mezinárodní investiční banky (MIB) do maďarského hlavního města. Jako problematická se mimo jiné jevila skutečnost, že zaměstnanci banky, včetně ruských občanů s blízkými vazbami na Kreml, mohou obdržet diplomatickou imunitu ve všech členských zemích MIB, tedy včetně Česka či Slovenska. Podle informací maďarského serveru Direkt36 však do tohoto procesu zasáhla americká diplomacie. Budapešť požadavkům Spojených států, plynoucím z obav z šíření ruského vlivu ve střední Evropě, nejspíše vyhověla.

„Staronový“ projekt Mezinárodní investiční banky – vytvořené v 70. letech v rámci spolupráce socialistických států v Radě vzájemné hospodářské pomoci (RVHP) – oživila ruská vláda v roce 2013. Její krok provázely obavy, že Kreml hodlá tuto mezinárodní bankovní instituci využívat k praní peněz, rozšiřování vlivu v Evropě a ke špionáži, čímž by obešel sankce uvalené na Ruskou federaci. Obavy následně posílilo přestěhování ředitelství MIB do Budapešti, což se stalo letos v létě.

Maďarská vláda už na jaře prosadila zákon, na jehož základě by zaměstnanci MIB v Budapešti získali diplomatickou imunitu na území členských států MIB. Česko sice imunitu neuznalo, avšak náš nesouhlas je vzhledem k umístění banky v schengenském prostoru prakticky neúčinný. Kromě zaměstnanců by se imunita týkala i jejich příbuzných. Podle zdrojů Direktu36 se však právě tento bod setkal s protestem Spojených států. Americká diplomacie tak nyní nejspíše dosáhla toho, že Budapešť zákon o MIB nakonec neuplatní v plném rozsahu.

„Ruská banka“ v Budapešti: Brána do Evropy

Novináři serveru Direkt36 zjistili, že imunitu měly získat desítky zaměstnanců budapešťského ředitelství MIB. Z oficiálních záznamů ale vyplývá, že diplomatickou akreditaci doposud obdržel pouze ředitel banky Nikolaj Kosov a jeho manželka. 

Podle zjištění Direktu36 stojí za prodlevou požadavek velvyslance USA v Maďarsku Davida Cornsteina, který si od maďarského premiéra Viktora Orbána vyžádal záruku, že ruský stát nebude moci zneužívat diplomatické imunity svých občanů např. ke špionážní činnosti. Podle zdrojů zmíněného serveru se omezení aplikovaná na ruské občany nemají týkat dalších zástupců banky, mezi nimiž figurují také Češi, Slováci, Bulhaři, Rumuni i Maďaři.

Dohoda mezi Viktorem Orbánem a velvyslancem USA Cornsteinem zahrnuje i záruku, že nové ředitelství nebude sídlit vedle velvyslanectví Spojených států ani dalších členských zemí Severoatlantické aliance (NATO). Cornstein taktéž informoval zástupce amerického kongresu, že na monitorování činnosti MIB se bude podílet maďarská rozvědka.

Podle vyjádření amerického ministerstva zahraničí velvyslanec Cornstein a další představitelé Spojených států už dříve „protestovali proti přemístění kanceláří MIB do Budapešti“. Americká diplomacie tehdy varovala před možností, že by sídlo banky mohlo sloužit jako „prostředek k šíření škodlivého vlivu Ruska v regionu“.

Oprava: Na začátku původní verze článku jsme chybně uvedli, že imunita udílená pracovníkům MIB se vztahuje na celé území EU a schengenského prostoru. Za chybu se omlouváme.

Autor článku: Marek Martinovský
Autor původní fotografie: Wikimedia/Kancelář ruského prezidenta
Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do klubu Sester a bratrů v triku.