Překupníci zbraní, které Maďarsko vydalo do Ruska, jsou po třech letech na svobodě. V USA jim hrozilo doživotí

Osm měsíců poté, co ruské úřady propustily z vězení ruského obchodníka se zbraněmi Vladimira Ljubišina mladšího, opustil věznici v úterý i jeho otec. Oba muže zadržela před třemi lety maďarská protiteroristická policie ve spolupráci s americkou agenturou DEA, a to krátce poté, co se pokusili prodat mexické mafii vojenské zbraně v hodnotě milionů dolarů. Americké velvyslanectví v Budapešti uvedlo, že je výsledkem procesu „hluboce znepokojeno“.

Ve skladu nedaleko Budapešti se schyluje k mnohamilionovému obchodu. Píše se 9. únor roku 2016 a dva ruští překupníci, Vladimir Ljubišin a jeho syn, představují členům mexického drogového kartelu zásilku hodnotného zboží. Útočné pušky Kalašnikov, kulomety, dokonce i rakety země–vzduch: všechno pochází z vyřazených zásob maďarské armády. „U nás v Mexiku máme velký problém s helikoptérami. S americkými helikoptérami. Narušují nám naše obchody,“ vysvětlují Mexičané svoji poptávku po vojenském arzenálu. Otec i syn jsou více než ochotní jejich zájem uspokojit.

Po zbraních je v branži velká sháňka. Přepravit velké dodávky kokainu z Arizony na hranicích s Mexikem až do New Yorku představuje riskantní podnik a pašeráci se mnohdy musejí bránit nejen útokům konkurenčních gangů, ale i kvalitně vyzbrojeným příslušníkům americké policie. Dohodnutá cena za nabízený arzenál je skutečně ohromující: několik milionů dolarů, případně stovky kilogramů kokainu.

Vladimir Ljubišin i jeho syn pevně věří, že se jim po dlouhém vyjednávání podaří lukrativní obchod konečně uzavřít. Činí si dokonce ambice rozjet v Evropě vlastní drogový byznys. Co už ale netuší, je fakt, že údajní členové kartelu jsou ve skutečnosti příslušníky americké protidrogové federální agentury DEA. Ještě téhož večera je v poutech odvádějí členové maďarské protiteroristické centrály (TEK). Společná operace maďarských a amerických úřadů s názvem Perseus slaví velký úspěch.

Po necelých třech letech jsou přesto oba muži, Vladimir Ljubišin starší i Vladimir Ljubišin mladší, opět na svobodě. Důvodem je zřejmě loňské rozhodnutí maďarského Ministerstva zahraničí nevydat dvojici překupníků do Spojených států, nýbrž do rukou ruské justice. Informoval o tom maďarský investigativní server Direkt36. 

„Ruská banka“ v Budapešti: Brána do Evropy

Hrozilo mu doživotí, teď se těší do lázní

„Nyní je svobodný, ničím neomezený muž. Mám z tohoto rozhodnutí radost,“ uvedl advokát Ljubišina staršího Robert Fridman. „Je velmi rád, že může být konečně doma, nemohl tomu skoro uvěřit. Dnes se tedy přišel k vyšetřovatelům ujistit, že se těší plné svobodě pohybu, protože by už nejraději odjel někam, kde jsou lázně a sauna,“ dodal Fridman.

Ljubišina staršího osvobodil soud osm měsíců poté, co na svobodu propustil i jeho syna. 

Vydání Ljubišinů do Ruska předcházela dlouhá snaha amerických úřadů o vydání do vlastní jurisdikce. Rusové o extradici požádali později a jejich žádost obsahovala podle Direktu36 řadu závažných chyb i nekvalitních dokumentů. Dokonce i maďarské státní zastupitelství doporučilo vydání obou mužů do USA. Tehdejší ministr spravedlnosti Laszló Trocsanyi však žádosti Washingtonu nevyhověl, a to údajně proto, že oba muži jsou občané Ruska. Tam byli také 10. srpna loňského roku nakonec vydáni. Rozhodnutí tehdy odsoudilo americké velvyslanectví v Budapešti.

Proces v Rusku proběhl za nestandardních okolností. Úřady zahájily hned dvě vyšetřování, z nichž první vycházelo ze zjištění americké DEA. Druhé se zabývalo údajným pašováním zbraní do Severní Koreje. Nedlouho poté však vyšlo najevo, že ruské úřady nemají dostatek důkazů a nejsou schopné přijít s konkrétními fakty, jmény či daty daných obchodů.

V případě založeném na poznatcích DEA nakonec Rusové veškerá obvinění stáhli. Osvobozující rozsudek, díky němuž byl tento týden Ljubišin st. propuštěn, se tak ve skutečnosti týkal pouze severokorejské kauzy. Starší z Ljubišinů svou vinu přiznal. Prokurátor mu však navrhl nezvykle nízký trest a otec byl proto propuštěn, neboť většinu trestu si odseděl už ve vazbě. 

Co se týče Vladimira Ljubišina mladšího, toho soud propustil již letos v únoru do domácí vazby.

České, slovenské a československé zbraně v syrské válce

DEA se nevzdává, Budapešť mlčí

Celé rozuzlení případu Ljubišinových z očividných důvodů kritizovala především americká strana. Direkt36 už dříve uvedl, že se Washington obával především toho, že otec a syn budou v Rusku čelit mnohem nižším trestům. V USA naopak oběma hrozilo za mřížemi až doživotí. Rozhodnutí maďarské diplomacie tak způsobilo napětí mezi Budapeští a Bílým domem. A kritika rovněž zaznívá přímo z řad federální agentury DEA, která měla na zadržení Ljubišinů zásadní podíl.

„Maďarská policie a DEA na operaci plně spolupracovaly a skutečnost, že oba muži nebyli vydáni do Spojených států, je pro DEA i policejní složky velkým zklamáním a frustrací. Oba jedinci představují přední mezinárodní překupníky se zbraněmi a drogami,“ uvedl pro Direkt36 výkonný správce DEA Uttam Dhillon, ještě než Ljubišin starší opustil vězení.

„Za naši stranu mohu prohlásit, že jsme velmi zklamaní. V budoucnu budeme o vydání podobných osob usilovat co nejdůraznějším způsobem. DEA se nikdy nevzdává. Každý, kdo o tom pochybuje, se může zeptat El Chapa (významný mexický narkoboss Joaquín ‚El Chapo‘ Guzmán byl letos v červenci odsouzen na doživotí, pozn. red). […] Doufám, že i tito muži budou čelit podobnému trestu,“ dodal Dhillon. 

Na svém stanovisku trvá i diplomatické zastoupení USA v Budapešti. „Naše pozice se nezměnila. Údajné propuštění těchto překupníků podtrhuje naše vážné obavy, že nebudou čelit spravedlnosti,“ uvedla americká ambasáda na dotaz Direktu36.

Maďarské Ministerstvo spravedlnosti ani tehdejší šéf rezortu, nyní europoslanec za Fidesz Laszlo Trocsanyi, který o vydání Ljubišinových do Ruska rozhodl, na dotazy Direktu36 neodpověděli.

Autor článku: Marek Martinovský, Direkt36.hu
Autor ilustrační fotografie: Pixabay/WorldSpectrum
Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do klubu Sester a bratrů v triku.