Kalkulačka rizikovosti

Jaké články z českých médií na téma covidové pandemie se nejčastěji sdílely na Facebooku? Na to se snaží odpovědět první díl našeho seriálu o pandemii a její odezvě v českém online světě. Dnes vám přinášíme přehled stovky nejvíce sdílených příspěvků na toto téma, v jejichž titulku se objevila slova spojená s pandemií. Lze si je přehledně prohlédnout na časové ose. Vycházeli jsme ze statistik společnosti Buzzsumo (viz oddíl Metodologie na konci článku).

Při pročítání příspěvků můžeme celkem zřetelně rozlišit několik fází, jimiž si obraz pandemie na nejpopulárnější domácí sociální sítí prošel. Zpočátku vidíme velké množství informací i konspirací a dezinformací, které se snaží zorientovat (a také dezorientovat) čtenáře nejen z hlediska povahy covidu a vládních opatřeních, ale i toho, zda koronavirus hrozí zvířatům.

Přibližně od poloviny května 2020 se začínají objevovat tematicky odlišné texty. Charakteristické jsou sílícím tvrzením, že žádná další koronavirová vlna už nebude a roušky jsou škodlivé. Zveřejněn je i velmi sdílený rozhovor s rektorem Univerzity Karlovy přímo o mediálním viru a podobně.

Na podzim ovšem přichází nová vlna pandemie a témata se opět mění. V této době se zvyšuje podíl komentářů označujících pandemii za podvod.

Od prosince pak můžeme vidět, jak stoupá popularita textů věnovaných nebezpečí očkování.
V seznamu 100 nejsdílenějších článků ze zpravodajských a publicistických serverů jich 43 procent pocházelo z webů spadajících do kategorie antisystémových a konspiračních. Největší zastoupení mají servery Arfa.cz (17 příspěvků) a CZ 24 News (10 příspěvků). Mezi příspěvky ale také najdeme dva velmi úspěšné texty satirického serveru AZ247.

Z vysokého podílu sdílení článků z konspiračních a dezinformačních webů nejde přímo odvodit jejich celkový podíl na mediálním trhu. Ten ale mohou naznačit jiné výzkumy. Kupříkladu výzkum společnosti Behavio dostupný v jejich Atlasu Čechů ukazuje, že přibližně milion Čechů používajících internet čerpá informace z alternativních zpravodajských serverů (AC24, Aeronet, Sputnik…).

V příštím díle naší série se proto budeme věnovat facebookovým stránkám a skupinám s jejich publikačními profily, jež se zásadní mírou podílely či stále podílejí na šíření zpráv týkajících se pandemie koronaviru právě z těchto konspiračních a dezinformačních serverů.

Autor textu: Josef Šlerka, datový analytik a spolupracovník redakce investigace.cz
Autorka grafiky: Lenka Matoušková


Metodologie: Pro náš článek jsme vycházeli ze seznamu více než 15 000 odkazů, které server Buzzsumo označil jako nejvíce sdílené na sociálních sítích v českém jazyce za období leden 2020 až začátek května 2021. Pro jejich dohledání jsme zvolili klíčová slova související s pandemií koronaviru (viz seznam klíčových slov). Z výsledného seznamu jsme odstranili odkazy na blogy, YouTube videa či servery, jež nepatří do českého mediálního prostoru (například e-shopy), a vybrali jsme 100 nejvíce sdílených příspěvků.

Seznam použitý dotaz pro vytažení dat: (koronavirus OR koronaviru OR koronavirusu OR koronavire OR koronaviruse OR koronavirem OR koronavirusem OR covid OR covidu OR covide OR covidem OR covid-19 OR covidový OR covidového OR covidovému OR covidovém OR covidovým OR covidová OR covidové OR covidovou OR covidoví OR covidových OR covidovými OR koronavirový OR koronavirového OR koronavirovému OR koronavirovém OR koronavirovým OR koronavirová OR koronavirové OR koronavirovou OR koronaviroví OR koronavirových OR koronavirovými) AND (vakcína OR vakcíny OR vakcíně OR vakcínu OR vakcíno OR vakcínou OR vakcín OR vakcínám OR vakcínách OR vakcínami OR očkování OR očkováním OR očkováních OR očkováními OR očkovací) (virus OR viru OR virusu OR vire OR virem OR virech OR virusem) AND (roušky OR roušek OR rouškách OR rouškami) AND (epidemiologové OR epidemiolog OR epidemiologů OR epidemiologům OR epidemiology) AND (epidemie OR epidemii OR Pandemie OR Pandemii)