Zdeněk Zemek

Zdeněk Zemek, jedna z nejviditelnějších tváří „solárního boomu“, přijal dohodu o vině a trestu. Přiznal se tím, že se před více než deseti lety dopustil podvodu, když licenci od Energetického regulačního úřadu na prodej elektřiny za výhodnou, státem garantovanou cenu získal na základě nepravdivých údajů.

Hlavní líčení s majitelem ocelářského holdingu Z-Group Zdeňkem Zemkem před Krajským soudem v Brně bylo původně plánováno na několik dní. Nakonec skončilo hned první den, v pátek 8. října. Zemek totiž s Janou Vítkovou z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci uzavřel dohodu o vině a trestu. Soud tuto dohodu pouze schválil.

Dohodnutý trest zahrnuje tři roky vězení s pětiletou podmínkou a zaplacení 8 milionů korun. Soud, jehož senátu předsedal Petr Jirsa, Zemkovi ještě navíc uložil, aby České republice zaplatil 18,6 milionu korun jako náhradu škody. Proti doplnění k dohodě se Zemek může odvolat, nechal si čas na rozmyšlenou.

Přijetím dohody o vině a trestu se Zemek přiznal k tomu, že se dopustil podvodu a pokusu o podvod. Konkrétně tím, že jako jednatel sluneční elektrárny VT-Sun podepsal nepravdivý předávací protokol s jejím stavitelem, Železárnami Veselí nad Moravou (z holdingu Z-Group). Protokol říkal, že elektrárna je dokončená, ačkoliv ve skutečnosti hotová nebyla. Na Energetický regulační úřad (ERÚ) zároveň nechal doručit revizní zprávu elektrikáře, která také mluvila o hotové elektrárně.

Zmíněné podklady vedly k tomu, že ERÚ dal elektrárně VT-Sun licenci k výrobě elektřiny ještě v roce 2010. To znamenalo, že následujících dvacet let mohla elektřinu prodávat za státem garantovanou výkupní cenu 12,15 korun za 1 kWh. Kdyby získala licenci až v roce 2011, prodávala by elektřinu už jen za 5,50 za 1 kWh. Podle obžaloby tím vznikla škoda ve výši 107 milionů korun.

Soudy řešily kvůli podvodu při získávání licence celkem tři sluneční elektrárny (Saša-Sun, Zdeněk-Sun a VT-Sun), které stavěl Zdeněk Zemek v jedné ze svých továren Válcovny trub Chomutov.

Spalující slunce podnikatele Zemka

Na Zemkovy chomutovské elektrárny doplatili nejen jeho synové coby jednatelé Saša-Sun a Zdeněk-Sun (Vrchní soud v Olomouci poslal oba do vězení na 6 let a 9 měsíců), ale například i Jan Hudeček, zástupce Železáren Veselí nad Moravou, které elektrárny stavěly. Hudeček dostal za nepravdivý předávací protokol trest 7 let a 6 měsíců odnětí svobody. Trest postihl i elektrikáře Vladimíra Čimperu, který za nepravdivou revizní zprávu šel na 4 roky do vězení.

Zdeněk Zemek se soudu dlouho, s odkazem na zdravotní stav, vyhýbal. A tvrdil, že elektrárny dokončené byly a celé je to jen „ďábelská konstrukce, jak zlikvidovat solárníky“.

Teď naopak Zemek před soudem vinu přiznal. Výměnou za to si odnesl mírnější trest než další zúčastnění. Předseda senátu Jirsa to odůvodnil tím, že od spáchání podvodu uplynula dlouhá doba, v úvahu vzal Zemkův věk (70 let), jeho zdravotní stav a to, že jde o slušného člověka.

Zemkův tiskový mluvčí Miroslav Slaný serveru Česká justice svěřil, že dohoda o vině a trestu byla od Zemka „handl“. „Po deseti letech soudního martyria, kdy se ukázalo, že soudy jsou schopny poslat do vězení i zcela nevinné lidi, kteří neporušili žádný zákon, a vyšší soudní instance tuto nespravedlnost nijak nenapraví, se rozhodl zachovat až brutálně pragmaticky,“ prohlásil Slaný. „Představa, že by šel do vězení, byť třeba na krátkou dobu, než by se s nejistým výsledkem podařilo zjednat nápravu, v jeho věku a s ohledem na jeho zdravotní stav, by mohla skončit pro něj až fatálně. V marném boji nakonec sklonil hlavu a pragmaticky vyhandloval ukončení nekonečného zbytečného boje s nespravedlností. Tímto je napsána definitivní tečka za touto tragikomickou kauzou.“

Autorka textu: Hana Čápová

Autor úvodní fotografie: ČTK/Šálek Václav

Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do Klubu neprůstřelných a podpořte naši práci.