Pandora Papers: Zveřejněná první várka dat

Pandora Papers neboli masivní únik dokumentů ze 14 právních kanceláří, které zakládají a spravují offshore firmy, spatřily světlo světa na začátku října. Než se tak stalo, tým Mezinárodního konsorcia investigativních novinářů (ICIJ), jehož členem je i investigace.cz, dva roky zpracovával obrovský objem dat. ICIJ nyní poskytuje první várku těchto informací k dispozici široké veřejnosti, a to prostřednictvím své databáze Offshore Leaks Database. Zveřejňujeme tak například názvy firem a jména jejich vlastníků nebo dalších osob na ně napojených. 

Stejně jako v případě předešlých velkých datových úniků, jakými byly Panama Papers, Bahama Leaks nebo Paradise Papers, budou v této databázi postupně veřejně přístupné informace, které novináři z Pandora Papers získali. První várka dat pochází od dvou právních firem – Alcogal (ta mimo jiné spravovala offshore firmy Andreje Babiše) a Fidelity. Veřejně přístupné jsou názvy společností, nadací a svěřenských fondů, jakož i jména jejich konečných vlastníků a dalších osob, jež v těchto subjektech figurují, a také základní informace o jednotlivých entitách – například datum založení společností. 

Databáze nebude obsahovat jednotlivé dokumenty, přístup k nim uděluje pouze ICIJ. Dále nebudou zveřejňovány osobní údaje, jako například data narození nebo čísla pasů a jiných dokladů. 

Redakce investigace.cz na dokumentech týkajících se Česka nadále pracuje a bude postupně zveřejňovat další texty a příběhy, rozdělené na základě témat – naší současnou prioritou jsou veřejně činné osoby, následovat budou například velká jména z realitního byznysu, osoby napojené na zdravotnictví nebo na největší české podnikatele. V projektu Pandora Papers lze narazit na více než 300 Čechů a 178 offshorových firem s českým pozadím. 

Samotný fakt, že se určité jméno objeví v Pandora Papers, ještě neznamená, že se k němu automaticky váží relevantní a o něčem vypovídající dokumenty. U častěji se vyskytujících osob je zároveň nutné ověřit, zda se nejedná o shodu jmen. V Pandora Papers se rovněž objevují osoby, jež se samotnými offshore firmami nemají nic společného, typicky jsou to právníci a úředníci. 

Na projektu Pandora Papers pracovalo více než 600 novinářů z celého světa, včetně investigace.cz, a zpracovali data o velikosti téměř tří terabajtů, což je například více než dva miliony disket. Ještě předtím se dvanácti milionům dokumentů uniklých ze čtrnácti právních kanceláří, poskytujících offshorové služby, věnovali technici z ICIJ. Práci všech koordinovalo právě Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů. Název projektu je odvozen od legendární Pandořiny skříňky, ve které bylo zamknuto všechno zlo, bědy a svízele světa.

Do lišty níže můžete zadat klíčová slova (jméno, název firmy) a po kliknutí na „Search“ se otevře nové okno s výsledky vyhledávání. Vítejte v Offshore Leaks Databázi!


Vánoční limitovaná edice 2021

Kupte si tričko či ponožky z naší limitované edice 2021 a podpořte naši práci. Podpořte nezávislou investigativní žurnalistiku. Ukažte, že vám to není jedno.

Tričko i ponožky získáte jako odměnu za váš dar, který nám pošlete přes Darujme.cz či přímo na účet. Minimální výše daru za triko je 500 Kč, za ponožky 200 Kč. Můžete tak udělat radost sobě, či svým blízkým a darovat smysluplnou věc, navíc z udržitelných a etických materiálů.

Více informací zde.