benda rittig

Z dokumentů Pandora Papers vyplula transakce v českých korunách. Jedna firma naúčtovala druhé 5 milionů za studii o nerostném bohatství v Rusku. Šťastný příjemce je spojen s rodinou někdejšího teplického politika Petra Bendy. A plátce zase s někdejším šéfem pražského dopravního podniku Martinem Dvořákem a politickým podnikatelem Ivo Rittigem.

O panamské společnosti SUNNYSTAR HOLDING donedávna nikdo v Česku neslyšel – až na rodinu někdejšího teplického politika ČSSD Petra Bendy.

Jeho bratr Jan dostal v roce 2012 do úschovy její akcie. Předsedou dozorčí rady byl Bendův otec Petr. Společnost byla jediným vlastníkem teplické realitky PH-Real, v níž je Jan jediným členem představenstva a Petr Benda starší zase jediným členem dozorčí rady.

Proč by to mělo být důležité? Třeba proto, že z uniklých dokumentů Pandora Papers vyplývá, že SUNNYSTAR HOLDING byla konečným vlastníkem golfového areálu u Teplic, pro nějž se politik Petr Benda snažil z pozice tehdejšího krajského radního protlačit 3,5milionovou dotaci – a dušoval se při tom, že s areálem už nemá nic společného.

A nebo proto, že SUNNYSTAR HOLDING podle týchž dokumentů v roce 2012 účtovala 5 milionů českých korun za své poradenství – konkrétně za studii nerostného bohatství a energetického trhu Ruska – jiné panamské společnosti jménem GENOVA. Tu podle zjištění Vrchního státního zastupitelství v Praze spoluvlastnili přes prostředníky někdejší ředitel televize Prima a později pražského dopravního podniku Martin Dvořák a politický podnikatel Ivo Rittig.

Golfový resort Barbora, zdroj: golfbarbora.cz

Kmotr z Teplic

Petr Benda býval svého času mocný a vlivný politik. Osobní přítel někdejšího předsedy ČSSD Jiřího Paroubka – a kmotr jeho dcery Margarity – šéfoval ČSSD v Ústeckém kraji (2005 až 2011), byl krajským radním (2008 až 2011) a předsedou představenstva Krajské zdravotní (2009 až 2011), která sdružovala krajské nemocnice.

Petr Benda vystoupil na tiskové konferenci ČSSD před volbami do krajského zastupitelstva. Foto: ČTK/Hájek Ondřej

Letos padesátiletý Benda začal s podnikáním hned po revoluci. V létě 1990 měl stánky s občerstvením u rekreační nádrže Barbora, pak provozoval v Teplicích dvě diskotéky, Discohause a Flamingo. Později se věnoval obchodu s nemovitostmi, spolu s kamarádem, předrevolučním vekslákem Jaroslavem Slaninou a příbuzným Liborem Wohlrabem (ten v 90. letech založil spolu s Petrem Kellnerem a Milanem Vinklerem společnost Wika, Vinkler byl později odsouzen kvůli falšování směnky) vlastnil První severočeskou realitní.

Skandály provázely Petra Bendu po celou jeho politickou kariéru. V roce 2010 média referovala o tom, že kvůli tomu, aby si udržel post krajského šéfa ČSSD, masivně nakupuje černé duše. O rok později odstoupil z postu předsedy představenstva Krajské zdravotní, když policie začala šetřit její nákupy předražených nemocničních přístrojů a hrozilo mu odvolání.

Když se někdejší předseda ČSSD Jiří Paroubek po volebním debaklu z politiky stáhl, Benda odešel s ním a pomohl mu rozjet stranu LEV 21. V roce 2017 pak Benda vedl kandidátku extremistické Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) v Libereckém kraji. Loni se Benda chtěl do politiky vrátit opět v dresu ČSSD a znovu z toho byl skandál. Vedení strany v čele s předsedou Janem Hamáčkem totiž na poslední chvíli změnilo krajskou kandidátku tak, aby se Benda dostal na volitelné místo, ČSSD však u voličů na severu propadla.

K tomuto textu naleznete podkladové dokumenty v Neprůstřelné sekci.

Přidejte se k pravidelným podporovatelům redakce investigace.cz a získejte k něm přístup.

Naposledy plnil Petr Benda titulky zpravodajství letos v lednu. Ve svém teplickém hotelu Prince de Ligne uspořádal oslavu svých padesátin v době, kdy to bylo kvůli covidovým opatřením zakázané. Mezi hosty byl například expremiér Jiří Paroubek, další z přítomných, krajský šéf policie Vladislav Husák, byl po provalení události odvolán.

A teď, když z Pandora Papers zazářilo jméno firmy SUNNYSTAR HOLDING, projasňuje se i jedna pozapomenutá aféra kolem jeho golfového podnikání.

Nechte toho, prosím vás

V roce 2004 založil Benda blízko vodní nádrže Barbora, kde kdysi prodával občerstvení, stejnojmenný Golf Resort Barbora. Po Bendově vstupu do krajských řídících funkcí Krajský ex-press kritizoval, že firmy, které dostaly zakázky od kraje, často zároveň sponzorovaly jeho golfový resort. 

V roce 2010 média zaujalo, že Benda byl vymazán z pozice jediného společníka firmy Golf Resort Barbora pouhé dva dny před tím, než se jako krajský radní pokusil protlačit 3,5milionový příspěvek z fondu hejtmanky právě pro – donedávna jeho vlastní – golfový resort v severočeském Jeníkově. „S tou společností již nemám nic společného,“ citoval tehdy Petra Bendu server Aktuálně.cz v článku Paroubkův kmotr chtěl krajské miliony na golf

Podle údajů v obchodním rejstříku přestal být Petr Benda jediným společníkem Golf Resortu Barbora 20. října 2010. Právě na tento jediný den pak byl společníkem resortu Bendův o čtyři roky mladší bratr Jan. A v týž den se majitelem stala hongkongská Golf Resort Limited, jíž hřiště patří dodnes. Dosud nebylo jasné, kdo za ní stojí – z dokumentů Pandora Papers vyplývá, že majitelem byla právě SUNNYSTAR HOLDING.

Z Pandora Papers nevyplývá, kdo přesně tuto firmu vlastní. Ale kromě toho, že Bendův bratr měl v úschově její akcie, Bendův otec byl předsedou dozorčí rady a firma vlastnila PH-Real rodiny Bendových, byl v dozorčí radě SUNNYSTAR HOLDING také Bendův partner v podnikání Libor Wohlrab. Firma také rozhodla, že PH-Real se sloučí s jinou českou firmou Kotanet, jejímž jediným majitelem byl právě politik Petr Benda.

„Mladá paní, prosím vás, dělejte si srandu z někoho jiného,“ říká Petr Benda do telefonu poté, co zazní informace, že se jeho jméno objevuje v dokumentech Pandora Papers. „Nechte toho, prosím vás, mějte hezký den.“ Na novinářský dotaz, zda se může vyjádřit k SUNNYSTAR a Golf Resortu Barbora, Petr Benda opakuje „prosím vás pěkně, nechte toho a mějte hezký den“ a pokládá telefon.

Studie pro Genovu

Pandora Papers nabízejí ještě další dokumenty ohledně SUNNYSTAR HOLDING, které budí zvědavost. Podle nich společnost v roce 2011 uzavřela smlouvu s jinou panamskou firmou, GENOVA INTERNATIONAL INVESTMENT, a to na vypracování studie „nerostného bohatství a energetického trhu Ruska“ a prezentování „investiční možnosti v oblasti Ruska“. V roce 2012 za to vystavila fakturu na 5 milionů českých korun. (Zda byla proplacena a co studie zjistila, to už z Pandora Papers nevyplývá.)

Pozornost budí nejen to, že dvě panamské firmy si posílají české koruny. Název společnosti GENOVA se totiž objevil i ve známé kauze kolem pražského dopravního podniku. Jejími hlavními aktéry měli být podle obžaloby někdejší šéf dopravního podniku Martin Dvořák a lobbista Ivo Rittig, u nichž měly končit peníze z několika předražených zakázek – konkrétně na tisk jízdenek, prodej jízdních dokladů a sms jízdenky.

Pražský Vrchní soud letos na začátku září Dvořáka, Rittiga i dalších deset obžalovaných pravomocně osvobodil. „Mně se podle soudu nepodařilo prokázat zdrojovou trestnou činnost,“ řekl investigaci.cz státní zástupce Adam Borgula. „Proto se legalizací výnosů z trestné činnosti vůbec nezabýval.“

Podle Borguly ale ani soud nezpochybnil samotné zjištění, že 60 % GENOVY patřilo společnosti Mavex Group Incorporated z Britských panenských ostrovů a zbylých 40 % vlastnila Washington Intertrade Inc, také z Britských panenských ostrovů. Konečným vlastníkem první z nich, Mavex Group Incorporated, byl podle obžaloby bývalý ředitel dopravního podniku Martin Dvořák. Beneficientem druhé, Washington Intertrade Inc, byl Ivo Rittig.

To snad nemyslíte vážně

Jak na sebe dvě panamské společnosti narazily? Odpověď jsme se pokusili získat od advokátů Davida Michala a Karolíny Babákové z kanceláře MSB Legal, kteří pro Martina Dvořáka a Ivo Rittiga pracovali.

Poslali jsme jim e-mail s citací z rozsudku, kde obžaloba popisuje majetkovou strukturou společnosti GENOVA, a s těmito otázkami: „Proč si firma GENOVA objednávala studii nerostného bohatství a energetického trhu Ruska? A proč právě u SUNNYSTAR? Není to jen zástěrka pro legalizaci platby 5 milionů korun? Co mají společného pan Dvořák a Rittig se severočeským Bendou? Znají se osobně? A za jakých okolností se případně poznali?“

Karolína Babáková nám odpověděla: „Prosím Vás, to snad nemůžete myslet vážně. To mi opravdu citujete ze zprošťujícího rozsudku, kde soud rekapituluje tvrzení obžaloby s tím, že se nepotvrdila?“

David Michal napsal: „Popsaná struktura je citací z obžaloby, která byla beze zbytku vyvrácena. Bylo vyvráceno nesmyslné tvrzení spolupracujícího obviněného Jaroslava Kubisky o tom, že by snad společnost Genova měla mít něco společného s pány Dvořákem a Rittigem.“

To, komu GENOVA patří, ale zdaleka nevychází jen z dat, která policii předal Jaroslav Kubiska, někdejší zaměstnanec firmy Peskim, která offshorové operace kolem pražského dopravního podniku prováděla.

Kauza zaujala také Švýcarsko, protože některé transakce probíhaly právě tam. „Federální švýcarská prokuratura nám předala spoustu materiálu, asi sto plných šanonů, které se týkaly případné legalizace výnosů z trestné činnosti,“ říká žalobce Adam Borgula. „To, co nám dali Švýcaři, a to, co stáhl Jaroslav Kubiska v kanceláři Peskim, se shoduje téměř ze sta procent. A struktura Genovy pochází nejen od něj, ale právě i od švýcarské federální prokuratury.“

Žalobce Borgula zároveň zdůrazňuje, že tvrzení advokátů Babákové a Michala je zavádějící. Soud totiž vydal zprošťující rozsudek proto, že obžalovaní podle něj pražský dopravní podnik neokradli. Offshorové struktury a jejich majitele naopak nijak nezpochybňoval.

K tomuto textu se váží podkladové dokumenty, které naleznete v Neprůstřelné sekci.
Autorky textu: Pavla Holcová, Hana Čápová
Autorka úvodní fotografie: Lenka Matoušková
Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do Klubu neprůstřelných a podpořte naši práci.