Moc a peníze. Pandora Papers jako inspirace pro kriminální thriller

Autor kriminálních románů David Baldacci v rozhovoru vysvětluje, jak ho investigace Mezinárodního konsorcia novinářů (ICIJ) a projekty Panama a Pandora Papers inspirovaly k napsání jedné z jeho nejnovějších knih, pojmenované Muž v 6:20. Rozhovor byl původně publikován na webu ICIJ.

Hlavní múzou amerického spisovatele Davida Baldacciho je zločin. Při psaní svých příběhů se inspiruje mimo jiné i prací investigativních novinářů. Původně začínal jako advokát, pak se mu ale začalo dařit na poli literatury a postupem času prodal více než 150 milionů knih.

Když právě nepíše, bedlivě sleduje politickou scénu. V rozhovoru s novinářem Fergusem Shielem vysvětluje, jak práce ICIJ a odhalení majitelů offshorových účtů podnítily jeho spisovatelskou představivost. Kauza s offshorovými společnostmi v něm také probudila rozhořčení nad tím, jak je toto skryté bohatství mocných užíváno jako zbraň a jak se politická scéna polarizuje.

„Inspirace pro knihu The 6:20 Man přišla ve chvíli, kdy jsem jednoho dne krátce po přečtení investigace Pandora Papers jel na kole,“ vzpomíná spisovatel. „Říkal jsem si, že dnes všichni vědí o tom, jak a kam ty černé peníze tečou. Ale že by se ti, již je takto přesouvají, spokojili s tím, že tyto finance jen někde nechají ležet? Nebo by spíš chtěli, aby jim něco nepřetržitě vynášely? Nechtěli by je využít i jako zbraň?“

ICIJ

Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů (ICIJ) je nezisková organizace sdružující špičkové investigativní novináře z celého světa. Specializuje se na přeshraniční zločin týkající se odhalování korupce, daňových úniků a dalších nezákonných praktik veřejných institucí i firem. ICIJ je považováno za jedno z nejvýznamnějších světových sdružení investigativních novinářů a výsledky jeho práce mají značný dopad na společenské dění a politická rozhodnutí.

ICIJ sehrálo klíčovou roli v odhalení tzv. Panama Papers v roce 2016 a tzv. Pandora Papers v roce 2021. V rámci Panama Papers došlo k úniku obrovského množství dokumentů z panamské advokátní firmy Mossack Fonseca, která se specializovala na zakládání offshorových společností pro své klienty. Tato společnost byla podezřelá z toho, že poskytovala služby k legalizaci daňových úniků a praní špinavých peněz. Na odhalení obrovské sítě offshorových společností spolupracovalo v rámci ICIJ na 370 novináři z více než 70 zemí. Díky těmto únikům bylo odhaleno mnoho prominentních osobností, včetně politiků, celebrit a podnikatelů, kteří využívali služeb Mossack Fonseca k legalizaci daňových úniků a praní špinavých peněz.

ICIJ pracovalo na této operaci více než rok a výsledkem bylo odhalení mnoha korupčních praktik a finančních podvodů. Vlna veřejného rozhořčení a tlak na vlády po zveřejnění nelegálních praktik politiků vyústila v nutnost přijmout řadu opatření na boj proti korupci a praní špinavých peněz. Na analýzách dokumentů z Pandora Papers a Panama Papers spolupracovala v rámci ICIJ i redakce investigace.cz.

Pokud chcete podpořit investigativní práci ICIJ, přispějte tady.

Baldacciho poslední kniha vypráví příběh Travise Devina, bývalého příslušníka elitní jednotky americké armády, který se stal schopným finančníkem. Poté, co za podezřelých okolností odešel z armády, přijal práci investičního analytika v newyorské firmě Cowl & Comely — práci, kterou ale brzy začal nenávidět.

Každé ráno si Devine oblékne oblek, vezme kufřík provedený v imitaci kůže a nasedne na vlak odjíždějící v 6:20 na Manhattan, kde jako špatně placený pracovník pomáhá firmě vydělávat miliony dolarů. Devinův svět se začne hroutit ve chvíli, kdy někdo zabije jeho kolegyni a bývalou milenku a on musí prokázat, že je nevinný. Proto se sám pustí do vyšetřování vraždy.

V momentě, kdy si není jistý, komu může věřit, ho spisovatel Baldacci konfrontuje se širším významem Pandora Papers. Dokumenty odhalují vnitřní fungování utajené černé ekonomiky, z níž mají prospěch jen mocní, bohatí a zločinci — právě toto téma je už deset let středem zájmů novinářů ICIJ, včetně investigace okolo Offshore Leaks a Panama Papers.

Panama Papers

Panama Papers byl mezinárodní novinářský projekt založený na bezprecedentním úniku informací z panamské advokátní kanceláře Mossack Fonseca.Tisíce dokumentů odhalily, jak firma využívala své služby k legalizaci daňových úniků a praní špinavých peněz pro své klienty. Únik dat byl největší v historii, přičemž bylo zveřejněno více než 11,5 milionu dokumentů, které se týkaly více než 214 tisíc offshorových společností.

Tento skandál zasáhl mnoho prominentních osobností, včetně politiků, celebrit a podnikatelů z celého světa. Uniklé dokumenty ukázaly, jak byly tyto offshorové společnosti využívány k anonymizaci vlastnictví firem, legalizaci finančních aktivit, které byly často spojeny s nezákonnými praktikami, jako jsou korupce, daňové úniky a praní špinavých peněz. Panama Papers vyvolaly silnou veřejnou reakci a zvýšily tlak na vlády, aby přijaly opatření k boji proti korupci a daňovým únikům. Tento skandál také otevřel debatu o nutnosti transparentnosti finančních transakcí a o nutnosti reformy globálního daňového systému.

Devine začne přemýšlet nad sítí finančních tajností a napadne ho, jak velká část Spojených států asi patří někomu jinému. Baldacci v rozhovoru řekl, že tuto otázku si kladl i on sám. „Jako Američanovi mi na Americe velmi záleží,“ přibližuje spisovatel. „A většina z nás by se na takovou otázku styděla odpovědět.“

Přebal knihy „The 6:20 Man“ z roku 2022

S miliardami dolarů, které mají k dispozici, podle něj někteří zlovolní lidé, jako je třeba Vladimir Putin, usilují o neomezenou moc, ne jen o bezbřehý luxus. „Amerika je tou nejvyšší cenou… Chaos je pro zkorumpované skvělá věc. Každý den se přesvědčujeme, kolik mají ty nejmocnější postavy v zemi peněz. Moc a peníze nikdy nebyly propletenější než dnes. Tohle je druhý Pozlacený věk. A my často netušíme, odkud tyto peníze tečou.“

Baldacci vysvětlil, že ho znepokojuje skrytost současné korupce i to, jak moc je rozšířená. Řešení je podle něj možné, jestliže by se lidé, jimž záleží na demokracii, spojili s organizacemi jako je ICIJ a odhalovali toky černých peněz.

„Zcela to závisí na dobré vůli lidí,“ prohlásil spisovatel. „Je to skoro jako změna klimatu. Situace dosáhne určitého bodu zlomu. Lidé o tom musí dál a dál mluvit.“

Podle Baldacciho je příznačné, že právě americký okres s nejvyšším počtem auditů Americké daňové správy (IRS) je zároveň jedním z nejchudších. „Vždycky mi vadilo, že když například vyloupíte banku, můžete očekávat, že půjdete do vězení minimálně na 20 let. Ale když okradete lidi o desítky tisíc milionů dolarů, dostanete jen tři až pět let.“

Lži, utajování a přesuny špinavých peněz, které poškozují tolik lidí, by měly mít ve všech případech vážné důsledky, vyjádřil se Baldacci a rovněž uvedl, že nesmírně bohatí lidé se často domnívají, že jsou chytřejší než všichni ostatní, a tudíž také méně odpovědní. A když se jejich pocit neodpovědnosti spojí s obrovským skrytým bohatstvím, důsledky mohou být zničující. „Bez následků to ale budou dělat dál,“ dodal.

Na závěr rozhovoru Baldacci zdůraznil, že práce ICIJ objasňuje nejtemnější zákoutí ekonomických pletich těch nejmocnějších lidí na světě. „Pandora Papers skutečně otřásly světem. Tleskám práci, kterou děláte.“

 

Autor textu: Fergus Shiel (ICIJ)
Autorka české verze: Mahulena Kopecká

Autor úvodní fotografie: Allen Jones