Pandora Papers: Další offshore exministra Koníčka

Dokumenty Pandora Papers prozradily další offshorové podnikání Františka Koníčka, někdejšího ministra práce, šéfa státního podniku Lesy ČR a adepta na ministra průmyslu ve vládě Andreje Babiše. Podle dokumentů byl konečným vlastníkem firmy Rosedale Garden Limited, registrované na Britských Panenských ostrovech. Formou půjček do ní nalil v přepočtu zhruba 75 milionů korun.

75 milionů od Koníčka

Dokumenty, které unikly z několika zahraničních právních kanceláří, známé jako Pandora Papers, přidávají do skládačky offshorových firem Františka Koníčka další díl – firmu s poetickým názvem Rosedale Garden z Britských Panenských ostrovů.

Podle nám dostupných dokumentů byl František Koníček konečným majitelem Rosedale Garden do roku 2016, kdy došlo k její likvidaci. Společnost byla založena za účelem „nákupu a prodeje umění, specificky obrazů“ a měla disponovat jměním v přepočtu kolem 75 milionů korun (3,4 milionu dolarů). Jako zdroj financí firma uvádí půjčky od konečného vlastníka – tedy Františka Koníčka. Informace o majetku společnosti ale pocházejí z dokumentů o její likvidaci, je tedy možné, že přes zmiňované půjčky společností proteklo daleko víc peněz.

O první setkání Františka Koníčka se světem offshorů ale zdaleka nejde. 

Na kauze Pandora Papers pracujeme spolu s dalšími 600 novináři již několik měsíců.

A to i díky komunitě dárců, která naši práci podporuje. Přidejte se k těm, co nezávislou žurnalistiku podporují.

Z Česka na Kypr a zpět

Offshorové podnikání Františka Koníčka začalo média zajímat v půlce roku 2018, kdy byl žhavým kandidátem na post ministra průmyslu ve vládě Andreje Babiše. HlídacíPes.org tehdy upozornil, že byl vlastníkem kyperské společnosti JMMETRICS Ltd, a ta měla podíl ve třech českých firmách – Armaturka Krnov (dnes Klaus Union CZ), ARPO a Karlštejnská –, kde Koníček působil.

Armaturku Krnov a ARPO spoluvlastnily kromě Koníčkovy JMMETRICS další dvě firmy, registrované v exotických destinacích – Bargery Business Ltd. ze středoamerického státu Belize a Dickens Ltd. z ostrova Guernsey. Komu patří, se ovšem nedalo dohledat. Koníček tehdy rovněž odmítal objasnit, s kým a proč v daňových rájích podnikal.

Pandora Papers: Po vstupu Němců známe vlastníky a máme zakázky

Dnes osmašedesátiletý František Koníček měl v roce 2018 za sebou už pestrou minulost. Prošel komunistickou stranou, krátce byl poslancem ČSSD, ministrem práce a sociálních věcí v Zemanem jmenované úřednické vládě Jiřího Rusnoka, ředitelem státních Lesů ČR a dvojkou na kandidátce Strany práv občanů ZEMANOVCI (SPOZ) ve Středočeském kraji. Byl to právě prezident Miloš Zeman, kdo měl Koníčka tehdy prosazovat do funkce ministra, Babiš si ho ale nakonec do vlády nevybral.

Koníček zasedal také ve vedení Aliance české energetiky, sdružující firmy, které usilují o zakázky v oblasti energetiky. Aliance mimo jiné uzavřela memorandum o spolupráci s ruskou státní společností Rosatom. 

Kromě toho podnikal, firmy Armaturka Krnov či I.B.C. Praha dodávaly armatury (příslušenství k potrubí) hlavně ruskému petrochemickému a energetickému průmyslu. Jeho rodinná firma Karlštejnská, a. s., zase obchoduje s uměním, zejména s obrazy.

Krátce poté, co Koníčkovi uniklo ministerské křeslo, přišel Deník N s dalšími podrobnostmi o transakcích jeho kyperské JMMETRICS. Podle dokumentů z oficiálního kyperského rejstříku dlužila JMMETRICS Koníčkovi zhruba 50 milionů korun. Peníze, které jí půjčil, se pak přelily často zpět do Česka, například do rodinné firmy Karlštejnská, dceři Kláře Koníčkové či firmě Equity Brokers, jejímž byl Koníček majoritním vlastníkem.

Z ostrovů na ostrov

Nově odhalená součást Koníčkova offshorového podnikání v rámci projektu Pandora Papers má některé shodné rysy s tím, co už bylo výše popsáno. Rosedale Garden z Britských Panenských ostrovů založila stejná právní kancelář jako kyperskou JMMETRICS. Nastrčeným ředitelem obou Koníčkových firem byl totožný zaměstnanec firmy CHARTAC Management, Nicos Gavrielides.

Podobný je také systém, kterým byly firmy z Britských Panenských ostrovů a Kypru využívány. Peníze do nich natekly jako půjčka (v případě Rosedale Garden nejméně 75 milionů korun a v případě JMMETRICS zhruba 50 milionů korun) od konečného vlastníka Františka Koníčka. 

Zatímco u JMMETRICS se podařilo dohledat i to, že půjčené peníze pak často odtékaly zpět do Česka, k firmám či lidem Koníčkovi blízkým, v případě Rosedale Garden není z dokumentů Pandora Papers jasné, co se s půjčenými penězi stalo. Zřejmé je pouze to, že k datu likvidace neměla firma žádné jmění.

Nebudu se vyjadřovat

Stejně jako před třemi lety se ani dnes František Koníček k offshorům vyjadřovat nechce. „Teď mám bohužel jednání a nebudu ho přerušovat,“ říká do telefonu a naznačuje, že ani po jednání nehodlá s novináři mluvit. „Potom vám pošlu kontakt na někoho, s kým se můžete bavit. Na shledanou, na shledanou.“

Během chvilky pak podnikatel opravdu posílá spojení na Petru Javornickou z PR agentury Stance Communications. „Upřímně říkám, že nejsem vůbec v obraze,“ odmítá Javornická debatu po telefonu. „Jsem jen zprostředkovatel. Takže ty otázky pošlete e-mailem, já se s panem Koníčkem spojím a pokusím se vám na ně zprostředkovat odpovědi.“ Pak ještě dodává, že s Koníčkem agentura spolupracuje krátce, „v horizontu týdnů“, oficiálně ho nezastupuje, ale „pomáhá mu teď v tomto období“. Na otázku, čím je toto období tak výjimečné, že jejich nový klient potřebuje PR agenturu, reaguje slovy: „Bez komentáře.“

  • Komunikace s Františkem Koníčkem

Hezký den,

ráda bych Vaším prostřednictvím položila panu Františku Koníčkovi tyto otázky:

Podle dokumentů Pandora Papers jste byl konečným vlastníkem firmy Rosedale Garden z Britských Panenských ostrovů. Této firmě jste poskytl formou půjčky 75 milionů korun. Jaký byl zdroj těchto peněz?

V době likvidace v roce 2016 už Rosedale Garden tuto částku neměla. Kam peníze putovaly?

Rosedale Garden byla založena za účelem prodeje a nákupu umění, konkrétně obrazů. Co konkrétně nakoupila a prodala? A proč je vůbec potřeba k tomuto účelu zakládat firmu na Britských Panenských ostrovech?

V roce 2018 média psala, že jste poradcem premiéra Andreje Babiše. Jste stále jeho poradcem – případně od kdy a do kdy jste jím byl?

Proč jste se nakonec nestal ministrem průmyslu v Babišově vládě?

Klaus Union cz (Armaturku Krnov) vlastnila do roku 2014 Vaše Equity Brokers – podle výroční zprávy ji v tomto roce prodala „dvěma zahraničním společnostem“. Šlo o kyperskou JMMETRICS a Bargery z Belize?

V roce 2018 převedly tyto společnosti podíl na Vaši Capital Benefit. Proč Armaturku Krnov vlastnily po nějakou dobu offshorové společnosti? A proč jejich jméno není uvedeno v rejstříku firem?

Z jakých zdrojů pocházelo 50 milionů korun, které jste formou půjček poskytl JMMETRICS?

Velmi děkuji za ochotu a prosím, dejte mi vědět, zda se na odpovědi mohu těšit do konce tohoto týdne. 

Hana Čápová

 

Vážená paní redaktorko,

posílám Vám odpovědi na otázky, které se týkají veřejné sféry:

V roce 2018 média psala, že jste poradcem premiéra Andreje Babiše. Jste stále jeho poradcem – případně od kdy do kdy jste jím byl?

Poradcem pana premiéra jsem nikdy nebyl, což lze snadno ověřit na Úřadu vlády.

Proč jste se nakonec nestal ministrem průmyslu v Babišově vládě?

Byl jsem v širším výběru možných kandidátů, ale já sám jsem o pozici neměl zájem. Pan premiér si vybral jiného nominanta.

K ostatním otázkám se nebudu vyjadřovat.

V úctě, František Koníček

S pozdravem, Mgr. Tomáš Neščák, Account Manager, Stance Communications, s. r. o. – pobočka Ostrava

Investigace.cz tedy zaslala Františku Koníčkovi prostřednictvím agentury Stance Communications osm otázek. Týkaly se především firmy Rosedale Garden z Britských Panenských ostrovů, offshoru, který se nově objevil díky Pandora Papers. Podle dokumentů byla firma založena za účelem prodeje a nákupu umění, konkrétně obrazů. Zajímalo nás, co přesně nakoupila a prodala, a proč je vůbec potřeba k tomuto účelu zakládat firmu na Britských Panenských ostrovech.

Offshorové společnosti se k nákupu umění sice využívají, a to zejména v případech extrémně bohatých majitelů těchto offshorů, jakým byl třeba švýcarský baron Thyssen-Bornemisza, majitel stejnojmenného španělského muzea, kde lze vidět například díla El Greca, Matisse, Moneta nebo Albrechta Durera.

Právní zástupce barona Thyssen-Bornemiszy použití offshorových správcovských firem vysvětluje tím, že je přes ně jednodušší s uměním manipulovat – zejména ho půjčovat do zahraničních muzeí. 

Zdali František Koníček využíval svoji společnost Rosedale Garden podobným způsobem, se nám nepodařilo dohledat. Částka, kterou jeho britskopanenská firma disponovala na nákup obrazů, se ale pohybuje o mnoho řádů níž, než kolik stojí byť jediný obraz například El Greca. Z dokumentů vyplývá, že na „nákup obrazů“ půjčil Koníček své firmě 75 milionů korun. Odkud František Koníček vzal peníze na investice do umění a co za ně koupil, se nám nepodařilo zjistit a bývalý ministr práce a sociálních věcí na to odmítá odpovědět. Jediná jistota tak spočívá v tom, že v době likvidace v roce 2016 už Rosedale Garden tuto částku neměla.

Babiš a Koníček

Dvě z našich otázek se rovněž týkaly Koníčkových vztahů s Andrejem Babišem. Konkrétně jsme se ptali: „V roce 2018 média psala, že jste poradcem premiéra Andreje Babiše. Jste stále jeho poradcem – případně od kdy a do kdy jste jím byl?“ a „Proč jste se nakonec nestal ministrem průmyslu v Babišově vládě?“

František Koníček odpověděl jen na tyto dva dotazy: „Posílám Vám odpovědi na otázky, které se týkají veřejné sféry,“ napsal. „Poradcem pana premiéra jsem nikdy nebyl, což lze snadno ověřit na Úřadu vlády. Byl jsem v širším výběru možných kandidátů, ale já sám jsem o pozici neměl zájem. Pan premiér si vybral jiného nominanta.“ O offshorových firmách se Koníček bavit odmítl: „K ostatním otázkám se nebudu vyjadřovat.“

K tomuto textu se váží podkladové dokumenty, které naleznete v Neprůstřelné sekci.

Autorky textu: Hana Čápová, Pavla Holcová, Zuzana Šotová
Autorka úvodní grafiky: Lenka Matoušková