Oleg Dobrodějev je od roku 2004 generálním ředitelem Ruské státní televizní a rozhlasové společnosti VGTRK. V 90. letech spoluzakládal ruský soukromý televizní kanál NTV, který byl krátce po zvolení Vladimira Putina prezidentem násilím ovládnut mediálním gigantem Gazprom-Media. Po této anexi se Dobrodějevovi mnozí spolupracovníci rozhodli mediální prostor opustit. Ne tak Dobrodějev, jenž nastoupil do VGTRK, která se aktivně podílí na šíření kremelské propagandy. Je zakladatelem státního televizního kanálu Rusko-24 a šéfem televizního kanálu Rusko-1.

O Dobrodějevově výjimečném mocenském postavení svědčí i skutečnost, že k narozeninám mu v minulosti přál i prezident ruské autonomní republiky Čečensko Ramzan Kadyrov. Ve svém blahopřání označil Dobrodějeva za „skutečného ruského vlastence a člověka, který ohromně přispívá k budování objektivního pohledu zbytku světa na Rusko“. Dobrodějev byl podle Kadyrova jedním z prvních, kdo přišel do Čečenska v nejsložitější době, aby se osobně podílel na založení místní redakce ruských státních televizních kanálů v Čečenské republice.

Olegův bratr Dmitrij Dobrodějev ze Sovětského svazu v roce 1989 emigroval do Německa. O útěku na Západ napsal autobiografický román. Dlouhou dobu pracoval jako redaktor Rádia Svobodná Evropa v Mnichově a později v Praze. V těchto městech vlastní Dmitrij a jeho manželka Ljubov Dobrodějeva nemovitosti prostřednictvím své dcery, německé občanky Eleny Templeton.

V Praze bydlí Dmitrij od roku 1995 a spolu s manželkou tu založili českou firmu East – European Analysts Service Team s.r.o., předmětem jejíhož podnikání bylo „poskytování analýz politicko-ekonomické situace v zemích střední a východní Evropy“. V roce 2020 ale manželé firmu opustili a společnost se přeorientovala na kadeřnické služby. V tom samém roce manželé naopak založili další, dnes již neexistující firmu APG Consulting, a to spolu s jistým Alexandrem Gerasimovem. Jediná zmínka o Gerasimovovi se nachází na stránkách Rady federace Federálního shromáždění Ruské federace, kde se píše, že dotyčný zastával od dubna do srpna 1994 pozici vedoucího odboru správní a trestní legislativy Kanceláře Rady, a dále, že jde o absolventa Vyšší školy KGB SSSR a státního radu Ruské federace první třídy.

Aktuální informace o zařazení osoby na mezinárodní sankční seznamy a do databází politicky exponovaných osob najdete zde.

Autorka textu: Kristina Vejnbender
Zdroj úvodní fotografie: kremlin.ru 

Medailonek vznikl v rámci projektu KremRule, jehož cílem je zpřehlednit a katalogizovat majetky ruských oligarchů a klíčových spolupracovníků prezidenta Vladimira Putina v Česku. Jde o lidi, kteří z velké části drží Putina při moci, slouží jako prostředníci pro jeho soukromé investice nebo drží strategické pozice v silových složkách a tajných službách. Pokud se chcete podílet na dalším mapování majetku ruských oligarchů v Čechách, podpořte nás. Jakákoliv částka nám velmi pomůže. Děkujeme.