Oleg Děripaska patří k nejbohatším ruským oligarchům. Ve své rodné zemi založil průmyslovou skupinu Basic Element a největší charitativní organizaci Volnoe dělo. Do roku 2018 byl prezidentem ruské energetické společnosti En+ Group a vedl druhou největší hliníkářskou společnost na světě, United Company Rusal. V minulosti byl již obviněn z korupce, hospodářské trestné činnosti, vměšování se do záležitostí cizích států a z účasti na organizovaném zločinu. Forbes k říjnu 2022 uvádí, že jeho majetek odpovídá zhruba 70 miliardám korun.

V roce 2018 na Děripasku uvalily sankce Spojené státy. Po zahájení ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 byl Děripaska zařazen i na sankční seznam Velké Británie. Reagoval tím, že na sociálních sítích začal volat po míru. Doslova se vyjádřil: „Vyjednávání musí začít co nejdříve!“

Přes ruskou společnost Rasperia držel Oleg Děripaska podíl 27,8 % v rakouském stavebním gigantu STRABAG. Ten 15. března 2022 ve svém prohlášení uvedl, že přerušuje vztahy s kyperskou společností Rasperia Trading Ltd, skrze kterou Děripsaka podíl ve firmě vlastnil, a zároveň odchází z ruského trhu. Rasperia se nyní se Strabagem kvůli ukončení spolupráce soudí. Společnost Strabag v České republice pravidelně získává veřejné zakázky a dotace. Celkově obdržené dotace již dosáhly hodnoty téměř 64 milionů korun, avšak jen v roce 2021 uzavřel Strabag smlouvy se státem za 35 miliard korun. Firma u nás staví například dálnice nebo se má podílet na stavbě nové linky metra D.

Aktualizace 11.9.2023

Dne 8. dubna 2022 byl podnikatel Oleg Děripaska zařazen na sankční seznam EU a v důsledku toho byly zmrazeny veškeré finanční prostředky a hospodářské zdroje, jež Děripaska vlastní, včetně jeho podílu ve Strabagu.

 „To v praxi mimo jiné znamená, že nemůže vykonávat žádná hlasovací práva ani mu nemohou být vypláceny dividendy. V důsledku zmrazení akcionářských práv vyplývajícího ze sankčních režimů EU nelze považovat Olega Děripasku za koncového vlastníka ve smyslu rakouského zákona o evidenci skutečných majitelů a byl tedy proveden jeho výmaz z příslušného rakouského registru,“ uvádí firma na svých stránkách. Podle firmy jde o potvrzení toho, že Oleg Děripaska neměl a nemá na koncern žádný vliv a z akcionářského podílu mu v důsledku výše uvedených kroků neplynou žádné finanční prostředky. Z evidence skutečných majitelů byl Oleg Děripaska ze stejného důvodu vymazán i u všech koncernových firem, které působí na území České republiky.

Aktuální informace o zařazení osoby na mezinárodní sankční seznamy a do databází politicky exponovaných osob najdete zde

Autorky textu: Pavla Holcová, Gabriela Jezberová, Zuzana Šotová
Zdroj úvodní fotografie: Wikimedia Commons, World Economic Forum

Medailonek vznikl v rámci projektu KremRule, jehož cílem je zpřehlednit a katalogizovat majetky ruských oligarchů a klíčových spolupracovníků prezidenta Vladimira Putina v Česku. Jde o lidi, kteří z velké části drží Putina při moci, slouží jako prostředníci pro jeho soukromé investice nebo drží strategické pozice v silových složkách a tajných službách. Pokud se chcete podílet na dalším mapování majetku ruských oligarchů v Čechách, podpořte nás. Jakákoliv částka nám velmi pomůže. Děkujeme.