Konzervativní lobbisti z USA rozhazují sítě i v Česku

Členky ADF před americkým Nejvyšším soudem

Lobbuje v lidskoprávních institucích, investuje miliony dolarů do subjektů po celém světě a aktivní je i v Evropě. Řeč je o americké konzervativní organizaci Aliance bránící svobodu (ADF), která má v USA blízko k Donaldu Trumpovi. Zástupkyně ADF navštívila před lety Česko, a to na akci spolku Aliance pro rodinu. Spojnic mezi těmito dvěma organizacemi se ale podle zjištění investigace.cz objevuje hned několik.

Tento text si můžete poslechnout i v audioverzi. Audioverze vybraných článků investigace.cz odebírejte zde.


„Křesťané se musí snažit stavět velkolepé kulturní katedrály místo chatrných plechových chatrčí,“ psalo se před devíti lety metaforicky na jednom z webů spojených s Aliancí bránící svobodu (Alliance Defending Freedom, dříve Alliance Defense Fund, ADF). Web zmiňoval i to, že se skupina pokouší „obnovit silnou křesťanskou teologii z 3., 4. a 5. století. To je katolická, univerzální ortodoxie a je to zoufale klíčové pro kulturní obnovu.“ 

Organizace ADF sdružuje až 3 700 konzervativních právníků a funguje od 90. let minulého století, kdy si vytkla za cíl hájit „náboženskou svobodu, než bude příliš pozdě“. Podle výkladu „božího slova“ se snaží ovlivnit zákony a rozhodování soudů v USA i ve světě, přičemž argumentuje „náboženskou svobodou“ a bojem proti diskriminaci křesťanů.

ADF tvrdí, že křesťané ztrácejí svou svobodu, a proto usiluje o anulování protidiskriminačních zákonů, jež chrání lidi například na základě jejich sexuální orientace. Podle ADF jsou takové zákony používány k pošlapávání náboženské svobody, neboť nutí jednotlivce šířit myšlenky a ideje, které narušují jejich křesťanské přesvědčení.

Aliance tak často prosazuje vznik zákonů mířících proti právům LGBTQ+ lidí či proti právu na interrupce. Organizace měla svůj podíl i na zrušení precedentu Roe vs. Wade, jenž americkým ženám poskytoval právo na interrupci během prvního trimestru.

Nezisková organizace Southern Poverty Law Center, která se zabývá občanskými právy a spory ve veřejném zájmu, označila ADF za nenávistnou skupinu.

Síť křesťanských právníků

Americká organizace provozuje hned několik vzdělávacích institucí, jež poskytují školení a studijní programy konzervativním právníkům, aby pak mohli hájit „náboženskou svobodu, posvátnost života a manželství“. Některé programy jsou zdarma, přičemž právníci jsou po absolvování povinni pracovat 450 hodin v rozmezí tří let pro bono ADF a „ve jménu Těla Kristova“.

Spoluzakladatel ADF Alan Sears se vyjádřil, že cílem jednoho ze vzdělávacích programů, nazvaného Blackstone Legal Fellowship, je dostat křesťanské právníky do „vlivných pozic, čímž by ovlivnili právní kulturu a udrželi dveře otevřené pro evangelium“. Právníci spolupracující s ADF mají rovněž přístup k heslem chráněné komunitní webové stránce.

Web Blackstone Legal Fellowship, nabízející program stáží pro právníky / Zdroj: blackstonelegalfellowship.org

Mimo to se tito juristé zapojují i do kauz týkajících se podnikatelů, kteří nechtějí své služby poskytovat homosexuálům. V roce 2017 šlo třeba o případ Masterpiece Cakeshop vs. Colorado Civil Rights Commission. Pekař z Colorada tehdy odmítl poskytnout služby homosexuálnímu páru. Dokument označovaný jako amicus curiae, vyjadřující pohled právníků a odborníků na projednávaný případ a odeslaný soudcům, mimochodem tenkrát podepsal také Roman Joch, manžel předsedkyně české Aliance pro rodinu Jany Jochové a ředitel Občanského institutu. Joch pak vystoupil na konferenci Vienna Symposium 2017, kterou pořádala právě ADF, a to s přednáškou „Evropa: kontinent, nebo idea?“.

Konzervativní skupiny a organizace v USA spolu často úzce spolupracují. ADF je například součástí koalice Promise to America’s Children. Partnerem uskupení je i platforma Them Before Us, jejíž zástupce do Česka pozval právě spolek Aliance pro rodinu.

Podle zjištění webu OpenDemocracy financuje ADF hlavně Národní křesťanská nadace (National Christian Charitable Foundation), v menší míře pak DeVos Foundation (nadace rodiny Betsy DeVos, někdejší ministryně školství v Trumpově administrativě) a Academi (soukromá vojenská společnost, dříve známá jako Blackwater, založená bratrem Betsy DeVos, Erikem Princem). Za rok 2021 měla Aliance bránící svobodu rekordní příjmy ve výši 104,5 milionů dolarů (asi 2,2 miliardy korun).

ADF proto může poskytovat granty právníkům zastupujícím případy, jež se týkají oblastí jejího zájmu, ale i financovat soudní spory ohledně „náboženské svobody“, posvátnosti života, manželství a rodiny.

Trumpovi právníci

Na druhou stranu existují i právníci s vazbami na ADF, kteří patří do blízkého okolí Donalda Trumpa, což ukazuje hned několik případů.

Letos v srpnu byl bývalý americký prezident Trump ve státě Georgia obviněn spolu s dalšími 18 lidmi ze zločinného spolčení s cílem zvrátit výsledky posledních prezidentských voleb. Média spekulují o tom, do jaké míry se na těchto pokusech podílela americká křesťanská pravice a konzervativní právníci, do kauzy je rovněž zapojená ADF.

Mike Farris z ADF a jeho napojení na Donalda Trumpa / Zdroj: X.com

Jedním z obviněných v Georgii je totiž i Trumpův právník John Eastman. Ten s ADF spolupracoval a působí v Claremont Institute, vlivném pravicovém think-tanku, jenž se zastává Donalda Trumpa a jemuž posílala peníze právě ADF. Na Claremont Institute absolvoval v roce 2007 stáž také Roman Joch.

Obžalovaná je rovněž Trumpova právnička Jenna Ellis. Ta v letech 2017 až 2019 pro ADF pracovala a dodnes je činná i v James Dobson Institute, což je organizace založená jedním ze zakladatelů ADF. Jenna Ellis má velmi blízko k Michaelu P. Farrisovi, bývalému šéfovi ADF, kterého prý vnímá jako svého mentora.

Právě Michael Farris z okruhu Trumpovi blízkých osobností měl důležitou roli ve snahách zpochybnit výsledky prezidentských voleb. Farris poslal podrobný návrh žaloby, kterou nakonec podal texaský generální prokurátor proti několika státům ohledně protiústavnosti prezidentských voleb. Navíc také spolupracoval na několika případech se zmíněným Johnem Eastmanem.

Webová adresa Agenda Europe je spojená se Sophií Kuby / Zdroj: DomainTools.com

S ADF jsou ale propojení i někteří soudci, které během svého funkčního období v Bílém domě jmenoval Donald Trump.

Evropské aktivity

Své zastoupení a vliv má ale Aliance bránící svobodu také v Evropě. Tady je aktivní přes svou mezinárodní odnož ADF International. A podobně jako v USA je i v Evropě hnutí napojené na další konzervativní skupiny. Jde například o mezinárodní konferenci Agenda Europe, sdružující neziskové organizace bránící „hodnoty života, rodiny a náboženské svobody“. Webová stránka konference byla registrovaná na jméno Sophia Kuby, jež bývala vysoce postavenou zaměstnankyní ADF International v Bruselu.

ADF je rovněž klíčovým partnerem Světového kongresu rodin (World Congress of Families), což je jak instituce, tak i název shromáždění, jenž se koná jednou za dva roky a kde se setkávají zástupci konzervativních organizací z celého světa. První ročník této akce proběhl v roce 1997 v Praze a spolupořádal ho Občanský institut tehdy vedený Michalem Semínem.

Webová stránka WCF / Zdroj: Archivovaná verze webu WCF

Kromě toho má Aliance bránící svobodu zastoupení i v mezinárodních lidskoprávních institucích, jako je OSN, Rada Evropy či Evropský soud pro lidská práva, a v Bruselu zaměstnává pět lobbistů. Organizace také pravidelně posílá finance subjektům z celého světa. V Evropě mezi lety 2008 a 2018 utratila celkem 15 294 738 dolarů (asi 343 milionů korun), což odhalili novináři z webu OpenDemocracy na základě veřejně dostupných finančních výkazů. Na lobbing v EU pak sdružení vynaložilo mezi červencem 2021 a červnem 2022 až 585 tisíc eur (asi 14,4 milionu korun).

Spolupracující právník ADF

V polovině září 2013 se ve Vyšším Brodě v jižních Čechách konal Vyšebrodský pro-life víkend pořádaný Mladými křesťanskými demokraty. Šlo o sérii přednášek na pro-life téma, tedy kriticky zaměřených projevů vůči umělému přerušení těhotenství. Přednášeli tu například manželé Prentisovi z Hnutí pro život a uskupení Liga pár páru, Michal Semín či Roman a Jana Jochovi. S příspěvkem rovněž vystoupil katolický právník Jakub Kříž. Ten působí i na Teologické a Právnické fakultě Univerzity Karlovy a názorově má blízko ke spolku Hnutí pro život i k Alianci pro rodinu.

Jakub Kříž na zmíněné akci představil aktivity ADF a popsal i to, jaký má k organizaci vztah. „Posledních několik let působím jako takový spolupracující právník ADF,“ vysvětlil a dodal, že jde o organizaci zaměřující se na ochranu lidského života od početí do přirozené smrti, na manželství jako svazek muže a ženy a na ochranu náboženské svobody. Podle Kříže ADF zaměstnává profesionální právníky a dalších několik tisíc právníků jako třeba on s Aliancí spolupracuje. Tito lidé jsou „v takovém volnějším vztahu, nejsou to žádní zaměstnanci, ale čas od času, když je potřeba něco konzultovat, co se týká toho, čemu ten konkrétní člověk rozumí, tak se na něj ta organizace obrátí“. Jurista pak doplnil, že takoví spolupracující právníci mohou ADF přinášet zajímavé případy a věnovat se kauzám v „pro bono režimu“. „Takhle jsme několik případů prováděli v České republice,“ upozornil Jakub Kříž.

Z jeho dalších slov vyplývá, že právníci spolupracující s ADF se zavazují k vykonání určitého množství práce zdarma. ADF ale zároveň může i financovat právní služby v pro ni důležitých kauzách. „Je to trochu sdělení vůči vám. Kdybyste věděli o nějaké zásadní kauze v jednom z těch tří oborů (pro-life, pro-family, náboženská svoboda), tak je to nějaký zdroj… Musí se projít výběrovým řízením, ale existuje potenciální zdroj finančních prostředků na právní služby v případě takového sporu,“ přiblížil Kříž fungování ADF. „Pokud byste se ve svých pro-life aktivitách dostali do nějakých problémů, je tu i tahle možnost, můžeme zkusit, jestli ti Američané na to něco dají nebo nedají.“ Poté dodal, že pokud ví, tak i v Česku ADF některé případy podpořila.

Infografika znázorňující propojení organizací popsané v textu / Zdroj: investigace.cz

Jakub Kříž je rovněž jedním z autorů publikace Právní postavení náboženských menšin, kam přispěl svým článkem také Roger Kiska, právník se slovenskými kořeny, jenž dříve pracoval právě pro ADF International.

Seminář s právničkou z ADF

Před čtyřmi lety přijela zástupkyně ADF International i do České republiky. V dubnu 2019 proběhl v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR seminář pořádaný spolkem Aliance pro rodinu. Ten dlouhodobě lobbuje proti manželství pro všechny či proti tomu, aby páry stejného pohlaví mohly adoptovat děti, ale i proti surogátnímu mateřství. Kriticky se vyjadřuje i vůči transgender lidem.

Akce ve sněmovně se konala pod záštitou předsedy Ústavně-právního výboru Marka Bendy (ODS), poslance Aleše Juchelky (zvolen za ANO) a poslance Marka Výborného (KDU-ČSL). Cílem bylo dosáhnout „společenské, kulturní, sociální a legislativní podpory pro rodinu, založenou na manželství muže a ženy“ a zakotvit tuto definici v české ústavě. Seminář podpořila ADF a účastnila se ho členka ADF International, právnička Adina Portaru, jež působí jako hlavní právní poradkyně této organizace v Evropě a pracuje rovněž v Bruselu.

Krátce nato, co investigace.cz vydala článek o její návštěvě Česka, Aliance pro rodinu svou spolupráci s ADF přiznala na svém twitterovém účtu. „Spoluprací s ADF se nijak netajíme,“ píše se v tweetu.

V reakci na nedávnou petici členů církve a náboženských obcí za to, aby vláda odvolala Alianci pro rodinu ze struktur státu (představitelé Aliance spolupracují s ministerstvy práce a spravedlnosti, předsedkyně spolku Jana Jochová je asistentkou poslance Václava Krále (ODS), pozn. red.), vydala Aliance prohlášení, v němž se vyjádřila také ke spolupráci s ADF. Tam spolek přiznal, že v případě ADF do ČR „jedenkrát pozvali jejich členku, Adinu Portaru, na konferenci do poslanecké sněmovny“.

Seminář ve sněmovně ale nebyla první aktivita ADF ohledně České republiky. Už v roce 2011 poslala ADF do Česka právní stanovisko určené vládě, týkající se poskytování interrupcí občanům cizích států. O šest let později pak organizace na zasedání Rady pro lidská práva při OSN předložila doporučení ohledně omezení práva na interrupci v Česku, zakotvení definice manželství jako svazku muže a ženy v ústavě či návrh upustit od diskuzí o tom, že by páry stejného pohlaví mohly adoptovat děti. Když pak Evropský výbor pro sociální práva řešil stížnost podanou proti ČR kvůli úřední změně pohlaví podmíněné u transgender lidí sterilizací, ADF se postavila proti tomu, aby Česko tuto povinnost zrušilo. Pod dokumentem je podepsán výše zmíněný Roger Kiska.

Poslední větší akce s napojením na ADF se v Česku konala v listopadu 2022, kdy Aliance pro rodinu v Praze uspořádala konferenci Europe for Family. Účelem prý bylo sblížení podobných organizací z Evropy a USA. Kromě zástupce polského katolického hnutí Ordo Iuris do Prahy podle fotografie publikované na litevském zpravodajském webu přijel i Paul Coleman, výkonný ředitel ADF International.

Stručně:

  • Organizace ADF lobbuje v USA i mezinárodních institucích. Bojuje proti diskriminaci křesťanů, proti právu na interrupci či proti právům LGBTQ+ lidí.
  • ADF vytvořila síť spolupracujících právníků. Je aktivní i v Evropě a posílá finance podobně zaměřeným zahraničním subjektům. Financuje případy dotýkající se sfér jejího zájmu (pro-life, pro-family, náboženská svoboda).
  • ADF má vazby na Trumpovy právníky, kteří se podíleli na snahách zvrátit výsledky prezidentských voleb v roce 2020.
  • V ČR má ADF spojení například se spolkem Aliance pro rodinu. Na akcích tohoto spolku se zástupci ADF objevili několikrát.
  • Právník Jakub Kříž, podporující Alianci pro rodinu, před lety přiznal, že s ADF také spolupracoval. Podle něj ADF podpořila i některé české případy, jež se dotýkaly jejích témat.

Autorka textu: Mahulena Kopecká
Zdroj fotografie: ČTK / AP / Congressional Quarterly