Kočnerův parťák Norbert Bödör se usadil v luxusní rezidenci v Dubaji

Norbert Bödör, vlivný slovenský podnikatel napojený na vládní stranu SMER-SD, si měsíc po zadržení Mariána Kočnera zřídil trvalý pobyt ve Spojených arabských emirátech. Slovenská police ho v souvislosti s vyšetřováním vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové chtěla zadržet, na policii však přišel sám. Podle dokumentů, kterými disponuje investigace.cz a Investigativní centrum Jána Kuciaka (ICJK), se syn majitele bezpečnostní firmy Bonul v červenci loňského roku usadil v Dubaji.

Norbert Bödör získal tříleté vízum jako zaměstnanec společnosti Segment International Consultancy v otevřené ekonomické zóně v Emirate Rás al-Chajma. Firma patří neznámým vlastníkům, Bödör je v ní zaměstnán jako investor. Trvalý pobyt má v Kempinski Residences nacházející se na umělém ostrově Palma v Dubaji. Usadil se zde přibližně měsíc poté, co slovenská Národní kriminální agentura (NAKA) na příkaz Úřadu speciální prokuratury zadržela Mariána Kočnera v kauze směnek týkající se televize Markíza. Podle nájemní smlouvy, kterou s dalšími doklady získaly redakce investigace.cz a ICJK, měl Bödör luxusní apartmán pronajatý na rok. A to od srpna 2018 s ročním nájmem 180 tisíc dirhamů, což je téměř milion dvě stě tisíc korun.

Norbert Bödör na naše e-maily a esemesky ohledně důvodu změny trvalého bydliště do uzávěrky tohoto článku nereagoval.

Norbert Bödör je syn Miroslava Bödöra, majitele známé bezpečnostní firmy Bonul, které se mimořádně dařilo získávat lukrativní státní zakázky za vlády SMER-SD. Předseda strany a tehdejší premiér Robert Fico chodíval na vánoční večírky firmy Bonul v roli prominentního hosta a přednášel tam projevy. Miroslava Bödöra média pravidelně označují za jednoho z vlivných oligarchů v pozadí strany SMER-SD. V roce 2004 byl necelý měsíc prokuristou Bonulu a v rozhovoru, jejž tehdy poskytl deníku SME, se od otcovy firmy distancoval.

Policejní tým vyšetřující vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové plánoval v listopadu loňského roku Norberta Bödöra zadržet. Důvodem měla být obava, že bude ovlivňovat svědky. Takzvaná útěková vazba nebo vazebný důvod ovšem v příkazu k zadržení nebyl. Ten se používá v případech, kdy je policii známo, že podezřelý má dostatek prostředků na pobyt v cizině nebo se připravuje na život v zahraničí. Úřad speciální prokuratury nejprve udělil k zadržení Bödöra souhlas, ale přibližně o půl hodiny později ho odvolal. Po několika dnech se na policii přihlásil sám a dobrovolně vyšetřovatelům poskytl i svůj mobilní telefon. Dodnes není jasné, jak se dozvěděl, že ho vyšetřovatelé chtějí vyslechnout.

Podle zpráv Mariána Kočnera z aplikace Threema, které zveřejnil Denník N, byl Bödör s Kočnerem v pravidelném kontaktu a dělal mu spojku na speciálního prokurátora Dušana Kováčika. Portál Nastope.sk jako první informoval, že policejní inspekce zadržela Pavla Vorobjova a další dva vyšší policejní funkcionáře kvůli podezření, že pro Kočnera a Bödöra nezákonně lustrovali novináře, mezi jinými i zavražděného Jána Kuciaka. V souvislosti s lustrací Jána Kuciaka byl Pavel Vorobjov již obviněn ze zneužití pravomoci veřejného činitele, informoval Denník N.

Autori článku: Pavla Holcová, Zuzana Petková (zastavmekorupciu.sk), Arpád Soltész (ICJK)

Autor ilustrační fotografie: CC Wikimedia


Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do klubu Sester a bratrů v triku.