Klaďák Bono

Příběhy z kauzy Paradise Papers mohou mít i šťastný konec. Skupina investigativních novinářů v Paradise Papers odhalila, že firma, kterou spoluvlastní zpěvák skupiny U2 Bono, se vyhnula placení části daní. Bono promptně zareagoval a daně doplatil.

Litevská firma částečně vlastněná frontmanem skupiny U2 Paulem Davidem Hewsonem, známým spíše pod pseudonymem Bono, souhlasila s místním daňovým úřadem a zaplatí dodatečně daň z příjmu a pokutu v celkové výši 53 000 eur (v přepočtu přibližně 1 380 000 Kč).

Poté, co litevské úřady obdržely data z vyšetřování britského deníku The Guardian  a litevského online zpravodajství 15min, vyslaly daňovou jednotku do společnosti UAB Nude Estates 2. Tato firma ve městě Utena (město s počtem obyvatel menším než je průměrný koncert U2) provozuje obchodní centrum Ausra. Společnost vlastní Bono spolu se svými obchodními partnery, a to přes holding na ostrově Guernsey.

Společnost v roce 2010 nacenila nákupní centrum tak, aby vykázala ztrátu ve výši tří milionů euro. Tu poté vyrovnala s příjmy a vyhnula se tak 15% dani z přijmu. Podle litevského daňového odborníka Ruta Bilkstyta tak nemuseli platit daně v celkové hodnotě 47 000 eur.

Ve svém prohlášení pro BBC Bono tvrdí, že bude „nesmírně znepokojen, pokud jeho jméno figuruje u čehokoliv, co by bylo méně než exemplární.” Podle britského Guardianu dokonce „instruoval své poradce, aby ukončili jeho investice v této společnosti“.