kauza kuciak

Ve slovenském Pezinku skončilo dalších šest dní soudního projednávání v kauze objednávky vraždy Jána Kuciaka a přípravy vražd prokurátorů. Vyšetřovatel Juhás vypovídal o tlacích svých nadřízených během samotného vyšetřování, soudu byly rovněž jako důkaz předloženy chytré hodinky, mluvilo se také o firmě Kradu, s. r. o., a probíral se i Kočnerův speciální přístup k datům ze správy sociálního zabezpečení.

Před Specializovaným trestním soudem vypovídal Peter Juhás, hlavní vyšetřovatel vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. K tomuto případu se dostal náhodou. Službu měl tehdy jeho kolega a on se nabídl, že s ním pojede na místo činu do Velké Mači. Od pondělního rána 26. února 2018, tedy v den, kdy policie začala dvojnásobnou vraždu vyšetřovat, pak případ dotáhl až do zdárného konce před soud v Pezinku.

Vyšetřovatel Peter Juhás, foto: Eva Kubániová

Peter Juhás zpočátku vedl tým až osmdesáti vyšetřovatelů, postupně ale počet osob v týmu omezil. „S odstupem času považuji zúžení okruhu lidí za správné rozhodnutí, protože získané informace už byly tak závažné, že nebylo vhodné – což teď říkám s respektem vůči každému kolegovi, který byl součástí týmu –, aby je sdílelo vícero lidí. Posléze jsme se totiž dostali do takového stádia vyšetřování, že jsme začali pracovat s věcmi, jež souvisely s materiály, po kterých se na Slovensku dvanáct let pátralo a prohlašovalo se o nich, že nikdy neexistovaly, že to jsou nějaké fabulace, zpravodajské hry. Uvědomovali jsme si, že se jedná o závažné věci, které by mohly ohrozit život a zdraví,“ uvedl Juhás pro investigace.cz.

U soudu vypovídal mimo jiné o tom, jaké tlaky na něj policejní vedení a prokurátoři vyvíjeli, aby sice vyšetřil vraždu, ale obloukem se vyhnul vysoce postaveným lidem, kteří se objevují ve zprávách z mobilu hlavního podezřelého z objednání vraždy Mariana Kočnera.

„V rámci vykonaných analýz jsme zjišťovali různé skutečnosti ohledně možného překračování zákona ze strany politiků či veřejných funkcionářů… Jakmile jsme to začali sepisovat do analýz, vedení NAKA (slovenská Národní kriminální agentura, kde Peter Juhás pracuje, pozn. red.) nás žádalo, abychom určité osoby z těchto analýz vynechali,“ vypověděl Juhás před soudem. „Když jsem zjistili, že osoba, které mobilní telefon patřil, komunikovala s šéfy generální prokuratury, soudů a osob z policejního sboru, řekl mi tehdejší šéf protizločinecké jednotky Branislav Zurian (později obviněný ze zločinného spolčení, pozn. red.), že generální prokurátor a jeho první náměstek Peter Šufliarský chtějí, aby tyto mobilní telefony a jejich obsah byly vedeny v utajeném režimu,“ vysvětlil na dotaz prokurátora.

Sám Peter Šufliarský byl nucen na svůj post náměstka generálního prokurátora rezignovat poté, co vyšlo najevo, že si s Marianem Kočnerem vyměnil přes čtyři sta šifrovaných zpráv.

Vyšetřovatel Juhás také vypovídal o tom, že prolomit šifrování mobilu Mariana Kočnera nebylo nutné, protože přístupové údaje získali od Kočnerova bývalého důvěrníka Petra Tótha. Zároveň před soudem popsal, že ke klíčovému důkazu, tedy mobilnímu telefonu Mariana Kočnera obsahujícímu kopii šifrované komunikace z aplikace Threema, která kompromitovala spoustu soudců, prokurátorů i lidí z vedení policie, se dostali téměř náhodou. „Při kontrole cestovního kufru jsme narazili na různé dokumenty. Poté, co jsme rozepnuli vnitřní podšívku tohoto kufru, najednou vypadl další mobilní telefon,“ popsal Juhás nález klíčového důkazu, jenž posloužil při vyšetřování další série kauz, které otřásly Slovenskem.

Mobilní telefon Mariana Kočnera obsahující kopii šifrované komunikace Threema nalezený v kufru u Petera Tótha. Zdroj: Projekt Kočnerova knižnica

Před soudem vypovídala i bývalá účetní Zoltána Andruskóa, který se přiznal k organizaci vražd. Ta prohlásila, že s Andruskóem byla domluvená, že pokud by se mu cokoli stalo, kontaktovala by Alenu Zsuzsovou. Ta je jednou z hlavních podezřelých z přípravy vraždy Jána Kuciaka, Martiny Kušnírové i prokurátorů. Když byl Andruskó policií zadržen, účetní podle své výpovědi kontaktovala Zsuzsovou a domluvily si schůzku na druhý den ráno. Ke schůzce ale už nikdy nedošlo, neboť policie si předtím přišla i pro Zsuzsovou.

O zatýkání Aleny Zsuzsové si můžete přečíst zde:

Účetní dále vypověděla, že s dalším obviněným z přípravy vražd měla společnou firmu a že je seznámil právě Zoltán Andruskó. „Měli jsme firmu KRADU, s. r. o., na úklidové práce. Byla jsem v té firmě jednatelkou. […] Firma KRADU nebyla moc zisková, neměla jsem čas se jí věnovat,“ vysvětlila před soudem.

Fitness hodinky jako důkaz

Jako důkaz byly před soudem také předloženy chytré hodinky Apple Watch Aleny Zsuzsové. Ty totiž zaznamenaly, že v momentě, kdy jí Zoltán Andruskó oznamoval, že Ján Kuciak byl zavražděn, tep Zsuzsové stoupl na 161. Zsuzsová se u soudu bránila tím, že hodinky i její telefon, se kterým byly spárované, používala její dcera.

Nezákonný přístup

Podle policie se mezi prosincem 2017 a dubnem 2018, tedy v měsících těsně před vraždou a po ní, měl Kočner na základě nelegálně získané „grid karty“ přihlašovat do slovenské Sociální pojišťovny (obdoba České správy sociálního zabezpečení) a zjišťovat si tam soukromé údaje o Jánu Kuciakovi, Martině Kušnírové, Danielu Lipšicovi a dalších lidech, které měl podle vyšetřovací verze v plánu odstranit. Lustroval ale i svoje jméno a členy své rodiny nebo Alenu Zsuzsovou. Trestní stíhání je v této kauze zastaveno, protože uplynula promlčecí lhůta.

Podle soudkyně Ruženy Sabové by verdikt ohledně vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové a přípravy vražd tří prokurátorů mohl zaznít v dubnu.

Autorka textu: Pavla Holcová
Zdroj úvodní grafiky: Lenka Matoušková