Alena Zsuzsová

Osmý den soudního líčení u Speciálního trestního soudu v Pezinku v případu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové začal už od rána netradičně. Příslušníci justiční stráže nejprve vyzvali zahraniční média, aby vstoupila do soudní síně jako první. Ze soudní síně také zmizely prodlužovačky, takže se hned ze začátku novináři potýkali s nedostatkem zásuvek pro nabíjení. 

Průběh soudu přímo na místě sledovala naše redaktorka Eva Kubániová.

Soudkyně Růžena Sabová osmý den líčení zahájila výzvou k médiím. Upozornila, že stále platí nařízení o zákazu zvukového přenosu. Uvedla také, že živé informování o dění v soudní síni je v rozporu s jejím nařízením. Konkrétně zmínila pokrytí jednání slovenským deníkem Plus 1 deň. Jeho představitele dokonce vyzvala k tomu, aby předstoupili před soud a k napomenutí se vyjádřili. Sabová také přečetla některé zprávy zmíněného deníku, které popisovaly a hodnotily situaci v soudní síni.

Soudkyně nakonec rozhodla o úplném zákazu focení a natáčení, a to i v průběhu přestávek. Zákaz platí do odvolání. Průběžné informování na zpravodajských serverech explicitně nezakázala, připomněla však, že pokud média nebudou dodržovat nařízení soudu, vyloučí je z líčení.

Kauza Kuciak, den 7: Soud vyslechl znalce, ti vyloučili přítomnost druhé zbraně na místě činu

Z posouzení Zsuzsové soud vyloučil veřejnost

Advokát Aleny Zsuzsové Štefan Nezsméry podal návrh na vyloučení veřejnosti na část hlavního líčení, kdy se budou číst znalecké posudky psychického stavu obžalované Zsuzsové. Odvolal se na zákon o ochraně osobních údajů a evropskou směrnici GDPR.

Proti návrhu se postavil prokurátor Juraj Novocký. “Chápu zájem obhajoby vyloučit veřejnost, ale musím uvést, že GDPR se nevztahuje na osobní údaje v rámci trestního řízení. Při provádění znaleckých posudků je běžnou praxí, že se veřejnost nevylučuje,” argumentoval proti návrhu prokurátor. S vyjádřením souhlasili také právníci poškozených Daniel Lipšic a Roman Kvasnica.

I přes námitky žalobce nakonec soud vyhověl obhájci Zsuzsové. “Každý má právo na ochranu osobních údajů. (…) Média informují plošně, masivně a detailně o stavu (Zsuzsové) navzdory tomu, že platí presumpce neviny,” odůvodnila své rozhodnutí předsedkyně senátu Sabová.

Důležitost posudků tkví také v tom, že mohou rozhodovat při určení výše případných trestů. Obžalovaným hrozí trest 25 let odnětí svobody až doživotí. „…Aby soud přistoupil k doživotí, musí být splněny další podmínky. Jednou z nich je podezření, že nedojde k nápravě obžalovaného skrze kratší trest,“ uvedl Lipšic. 

„U obžalované (Zsuzsové) ani u ostatních nebylo zjištěno, že by výrazným způsobem měli snížené rozpoznávací schopnosti. To je závěr právní, ne znalecký. Ale jedním z klíčových podkladů pro posouzení délky trestu jsou i znalecké posudky,“ upřesnil Lipšic.

Kočner vyšetření psychologa odmítl

Soud, již za přítomnosti veřejnosti, jednal také o posouzení Mariana Kočnera. Ten k psychologickému vyšetření nedal souhlas, znalci tak vycházeli jen z rozhovoru s ním, z informací ze spisu a pozorování. Podle expertů mohl Kočner své jednání ovládat a rozpoznat případné trestné chování a jeho nebezpečnost.

Jako pozitivní faktor prokurátor vyhodnotil, že Kočner disponuje vzděláním a dobrými schopnostmi komunikace a že doposud nebyl trestán. Soudní znalec dále konstatoval, že nelze spolehlivě zhodnotit, do jaké míry by byl Kočner v případě odsouzení schopný se zařadit do běžné společnosti. Důvodem je právě to, že odmítl vyšetření. Posudek taktéž nehodnotil míru Kočnerovy agresivity.

“Samotný fakt, že obžalovaný odmítá pozorování, ještě neznamená, že se vyhne doživotnímu trestu,” vyjádřil se k posudku Lipšic. Ten navrhuje Kočnerovo vyšetření přímo ve vazbě. Právě toto pozorování by mohlo pomoci určit, zda je možné udělit případní trest doživotního odnětí svobody.

Lipšic také trvá na vypracování psychologického posudku Kočnera ke komunikaci na aplikaci Threema, až ji soud předvede jako důkaz.Posudek k psychologickému stavu Tomáše Szabóa taktéž ukazuje, že Szabó netrpí duševními chorobami a dokáže plně hodnotit své chování. Šance na případnou nápravu je prý u něj, také vzhledem k dosavadní beztrestnosti, možná. Z posudků rovněž vyplývá, že jeví prvky emoční nestability a má tendenci přijímat účast na riskantních a napínavých aktivitách s příslibem finanční odměny.

Soudní líčení bude po jednodenní pauze pokračovat ve čtvrtek. Soud vyslechne také příslušníky policejního prezidia a pracovníky Europolu. Prokurátor soud požádal o vyloučení veřejnosti z jejich výslechu, a to z bezpečnostních důvodů.

Autor textu: investigace.cz, Eva Kubániová, Marek Martinovský
Autor úvodní fotografie: Branislav Václav / Aktuality.sk
Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do klubu Sester a bratrů v triku.