Kauza Jitoro: Podivně aktivní policista

Policista, jenž vyšetřuje kauzu firmy Jitoro, se chová nezvykle. Kontakt na zákazníky, kteří Jitoru zaplatili stovky tisíc korun za auto, jež jim nakonec majitel – leasingová firma Unileasing – nechal zabavit, předává advokátce. Policista Radek Forman tím porušuje povinnou mlčenlivost. Advokátka Barbora Kubínová zase etický kodex advokátní komory, neboť nesmí nabízet služby nikomu, kdo ji o to sám nepožádá.

Zvědavý policista

Když v polovině března volala Ivetě F. pražská advokátka Barbora Kubínová, bylo to pro ni překvapení. „Řekla mi, že dostala kontakt od policie, a nabídla, že nás bude zastupovat,“ vypráví matka pětadvacetiletého syna Daniela, jenž zaplatil firmě Jitoro celkem 230 tisíc korun. Zbývalo mu posledních devět měsíčních splátek, a proto se těšil, že Škoda Fabia bude brzy jeho majetkem. Přestože platil vzorně, auto mu letos v lednu zabavila leasingová firma Unileasing přímo před domem rodičů kousek od Kralup nad Vltavou.

Ukázalo se, že auto Daniela F., stejně jako auta desítek dalších podobně postižených lidí, patřilo právě Unileasingu a firma Jitoro byla jen mezičlánek. Peníze, které jí zákazníci poslali, přestala Unileasingu vyplácet.

Za auto na leasing zaplatili stovky tisíc. Nemají auto ani peníze

Ivetu F. zajímalo, jak se advokátka Kubínová k jejímu telefonnímu číslu dostala. Dozvěděla se, že kontakt jí dal její známý Martin Vítovec, který ho měl od svého známého, policisty Radka Formana z odboru obecné kriminality Prahy 3.

Trestní oznámení kvůli podezření z podvodu podala matka Daniela F. zhruba měsíc poté, co synovi Unileasing auto zabavil. Sepsala ho s policisty v Kralupech nad Vltavou. Když se jí ozval pražský policista Radek Forman, domnívala se, že ten kauzu přebírá.

Ve skutečnosti ale Radek Forman řeší opačnou věc – trestní oznámení na lidi, kteří auto odmítli Unileasingu vydat a jsou vyšetřováni kvůli zpronevěře. Investigace.cz mluvila například se zdravotní sestrou Janou Grey, jež za Octavii Combi poslala firmě Jitoro 184 tisíc korun. Jakmile chtěl Unileasing auto zabavit, nevydala ho s argumentem, že s Unileasingem žádnou smlouvu nemá, a vůz nechala zaparkovaný kousek od domu.

Právě Janu Grey pak policista Forman při jejím výslechu požádal o kontakty na lidi, co byli ošizeni podobně jako ona, ale auto Unileasingu odevzdali. Grey je totiž aktivní a přes internet sehnala kontakty na řadu podobně postižených lidí.

Foto: Archiv Moniky Holubové

Policista Forman je posléze začal předvolávat. Kromě Ivety F. mluvila investigace.cz také s Monikou Holubovou. Momentálně nezaměstnaná matka dvou dětí spolu s manželem, řidičem kamionu, zaplatila za Opel Astra firmě Jitoro celkem 471 tisíc korun. Trestní oznámení pro podvod podali Holubovi loni v prosinci na policejní služebně v Sokolově, a to v ten samý den, kdy jim Unileasing vůz zabavil. Podle tamního policisty Jana Ondruška, jenž má spis na starosti, je vyšetřování stále na počátku, „ve fázi prověřování, ještě nebyly zahájeny úkony trestního řízení“.

Letos v únoru si Moniku Holubovou pozval policista Radek Forman, podle sepsaného „úředního záznamu“ měla podat vysvětlení ve věci „Kukla Grey zpronevěra vozidel“. „Nelíbí se mi, že mě vyslýchal,“ říká Holubová. „Kontakt na mě si vzal od Jany Grey, chtěl se mnou mluvit zřejmě proto, že mu Jana řekla, že jsem ve spojení s řadou podvedených.“

Kontakty na ošizené lidi Holubová policistovi Formanovi dala. Nabídku, že jí zařídí advokáta, však odmítla. „Říkal, že nás chápe a chce nám pomoci,“ vypráví Holubová o setkání s Formanem. „Prý nás poškozené bude kontaktovat jeho kamarád a zprostředkuje nám advokáta, s nímž bychom podali hromadnou žalobu. O to jsem ale nestála, mám šikovného právníka.“

Po tom vám nic není

Přestože má policista Radek Forman na stole „zpronevěru“, tedy trestní oznámení na lidi, kteří auto odmítli Unileasingu vydat, s investigací.cz hovořil především o poškozených. „Mluvila jste s právním zástupcem poškozených? Na straně poškozených je aktivní Martin Vítovec, teď ty lidi dává dohromady. Bylo by nejlepší, abyste se spojila s ním,“ říkal. „Zavolám mu a předám mu vaše číslo. Dokud si s ním nepromluvíte, není vhodné, aby se o tom psalo, mohlo by se tomu spíše uškodit.“

Po několika urgencích Radek Forman napsal SMS zprávu, že kontakt „předal“. Ani po dvou týdnech, jež mezitím uplynuly, se však Martin Vítovec neozval.

Navíc se ukázalo, že Martin Vítovec není „právní zástupce“, ale jen prostředník. Kontakty na poškozené, které dostal od policisty Formana, předal advokátce Barboře Kubínové. „Prosím vás, pan Vítovec není žádný právník,“ prohlašuje Kubínová. „Je to jen člověk, který vám právní služby zprostředkuje. Třeba jako realitka, která vám zprostředkuje prodej nemovitosti.“ Advokátka Kubínová dodává, že Vítovec „je známý pana Formana“ a policista ho prý poprosil, aby našel „nějakého právníka, který by se na to mohl kouknout.“ Pak se jí ale téma rozhovoru přestane líbit: „Vítovce do toho radši vůbec nepleťte. To je interní záležitost, po tom vám vůbec nic není.“

Jenže policista, který přes známého dává kontakty na vyslýchané osoby porušuje povinnou mlčenlivost. Stejně tak advokát, jenž nabízí nevyžádané právní služby cizím lidem, porušuje článek 31 etického kodexu České advokátní komory. Ten totiž jasně stanovuje: „Advokát nesmí nabízet poskytnutí právní služby osobě, která ji na něm sama nepožaduje, ledaže jde o osobu, s níž se soukromě nebo při výkonu advokacie stýká. Výjimečně tak smí učinit, je-li zřejmé, že neprodlené poskytnutí právní služby je v zájmu takové osoby nezbytné.“ Jestliže tento postup nedodrží, hrozí advokátovi kárné řízení.

Policista Radek Forman nechce své aktivity vysvětlit. „K tomu vám nebudu nic říkat. Pokud děláte investigativní novinářku, víte, že dokud věc probíhá, tak se k tomu policie nebude vyjadřovat do tisku,“ odpovídá na dotaz, proč si zval Moniku Holubovou a další poškozené, když naopak vyšetřuje zpronevěru. A proč přes Martina Vítovce dohazuje poškozeným advokáta? „Není to žádný můj kamarád. Sežeňte si informace, kde chcete, já k tomu nic říkat nebudu. Nikomu nic nedohazuji. A tenhle rozhovor už mi začíná vadit, takže se s vámi rozloučím,“ prohlásí Forman a položí telefon.

Advokátka Barbora Kubínová není o mnoho sdílnější. „Když vám někdo řekne, abyste se té paní ozvala, že potřebuje právní službu a počítá s tím, že se ozvete, tak se jí asi ozvete, to je logické,“ bagatelizuje fakt, že v rozporu s etickým kodexem nabídla Ivetě F. své služby. Kdo jí řekl, že se má ozvat, vzkázal jí to policista Forman přes Martina Vítovce? „Už jsem vám jednou řekla, že se k tomuhle absolutně nebudu vyjadřovat. Myslím si, že po tom vám nic není,“ říká Kubínová. „Tady je třeba dát dohromady lidi, kteří byli podvedeni, aby se podalo hromadné trestní oznámení. Dostala jsem kontakty na více lidí, kterým se tohle stalo. Když jim ale volám, bohužel to nechtějí řešit, chtějí mít klid.“

Advokátka Kubínová asi přijde i o klientku, s níž se už dohodla. „Celé se mi to nějak přestává líbit,“ konstatuje Iveta F. „Uvažuji o tom, že advokátce Kubínové zavolám a smlouvu o zastupování, kterou jsme s ní podepsali, zruším.“

Autorka článku: Hana Čapová
Autorka úvodní grafiky: Lenka Matoušková
Tento text vznikl díky podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do Klubu neprůstřelných a podporujte naši práci.