Satoru Nomura

Satoru Nomura, 74letý šéf japonské zločinecké skupiny Kudo-kai, byl minulý týden odsouzen k trestu smrti, neboť nařídil čtyři útoky na civilisty, z nichž jeden byl smrtelný. Rozsudek nad Nomurou, který je v Japonsku považován za první trest smrti udělený vůdci zločineckého syndikátu, může mít v budoucnu dopad na verdikty tamní justice při posuzování násilností spáchaných organizovaným zločinem.

Okresní soud v japonské Fukuoce udělil 74letému šéfovi gangu Satoru Nomurovi trest smrti, jenž požadovala prokuratura za vraždu a porušení zákona, poněvadž zorganizoval zločineckou skupinu. Druhý nejvýše postavený člen gangu a Nomurův zástupce, 65letý Fumio Tanoue, byl rovněž odsouzen. Tanoue od soudu odešel s doživotní ztrátou svobody. „Nomurovy trestné činy byly mimořádně kruté a rozhodnutí o trestu smrti je nevyhnutelné,“ uvedl předsedající soudce Ben Adachi

Na celé kauze je zajímavé, že neexistovaly žádné přímé důkazy, které by Nomuru a Tanoueho se čtyřmi útoky na civilisty spojovaly. Ve všech čtyřech případech již byli pachatelé a jejich komplici odsouzeni. Hlavním účelem procesu s Nomurou bylo zjistit a dokázat, že zločiny provedli s jeho souhlasem. Obhajoba se dovolávala Nomurovy i Tanoueho neviny a argumentovala tím, že jejich zapojení přece nelze předpokládat na základě nepřímých důkazů.

Tetování Jakuzy – umění, které ohromuje

Soudce Adachi nakonec rozhodl, že v roce 1998 se Nomura spolčil s vrahem vedoucího rybářského družstva, a uvedl, že „Nomura zločin řídil jako hlavní strůjce“. Souhlasil tak s žalobci, kteří dokázali, že koordinované útoky nemohly proběhnout bez Nomurova a Tanoueho příkazu, a to vzhledem k přísně dodržované subordinaci v rámci velení skupiny Kudo-kai. Nomura a Tanoue po celou dobu řízení trvali na své nevině a oba se proti rozhodnutí soudu pravděpodobně odvolají. Podle zpráv japonských médií Nomura po vynesení rozsudku řekl soudci Adachimu: „Budeš toho litovat do konce života.“ 

Mimo vedoucího rybářského družstva měli být také zavražděni ještě další dva lidé, což se nepodařilo. Postřelen ale byl někdejší policista, který se snažil vyvinout tlak na místní orgány činné v trestním řízení. Všichni byli napadeni v rozmezí let 1998 až 2014.

Kudo-kai, jež působí v jihozápadním Japonsku, je jednou z největších a nejhanebnějších japonských zločineckých skupin. Jako jediná také byla oficiálně označena za nebezpečný zločinecký syndikát. Jakuza se často zapojuje do takzvaných „ochranných kšeftů“ s restauracemi a bary, které jí platí za vyhánění hlučných zákazníků. Často působí i pod zástěrkou legálního podnikání a známá je rovněž vydíráním a machinacemi s penězi, účastí na obchodování s drogami a lidmi.

Přísnost obou rozsudků, pokud nabudou právní moci, může ovlivnit budoucí soudní řízení s členy tohoto gangu a stát se i precedentem při trestání jiných zločinců.

Autorka textu: Nina Kodhajová
Zdroj úvodní fotografie: Flickr CC