Igor Levitin je někdejším ruským ministrem dopravy. Od roku 2013 patří k poradcům prezidenta Vladimira Putina. Do března 2022 působil i jako prezident Evropské unie stolního tenisu, z funkce dočasně odstoupil. Důvodem byla skutečnost, že evropská organizace, stejně jako Světová unie, přijala rozhodnutí z mezinárodních soutěží vyloučit všechny ruské a běloruské sportovce i funkcionáře.

Když Levitin nastoupil do úřadu ministra, Putin ho častoval následujícími slovy: „Levitin budí dojem solidního člověka, silného a kvalifikovaného. Je to dobrý pracovník v dopravě, dobrý železničář, profesionál.“ Vzápětí ovšem dodal, že Levitin s takto vysokou funkcí neměl do té doby žádnou zkušenost. Jako ministr dopravy byl Igor Levitin jedním z nejvíce vydělávajících členů ruské vlády. V roce 2021 uvedl, že za předchozí rok dosáhl jeho příjem 43 milionů rublů, v přepočtu 12 a půl milionu korun – to je podle serveru iStories víc než kterýkoli jiný zaměstnanec Kremlu.

Ještě vyšší výdělky si na konto připisuje jeho mladší bratr Leonid Levitin. Spolu se svou ženou Neljou si přes kyperskou firmu Quortia Limited nechal v roce 2017 prostřednictvím dividend vyplatit přes 40 milionů dolarů (více než miliardu korun). Hodnota majetku manželské dvojice v té době výrazně přesahovala půl miliardy dolarů (skoro 13 miliard korun). Leonidovými obchodními partnery byli kolegové jeho bratra Igora. Leonid Levitin je také spolumajitelem pozemků v černohorské vesničce Reževići na pobřeží Jaderského moře o rozloze asi tří hektarů.

Prostřednictvím kyperského Quortia Limited a českého Tratado Invest vlastní Leonid Levitin v Karlových Varech tři byty, nebytové prostory a několik parkovacích míst. Ve středočeském kraji mu pak patří pečovatelský dům Čenkov. Třípodlažní budova o rozloze 1 760 metrů čtverečních byla uvedena do provozu v roce 2015 a od roku 2016 přijímá klienty s demencí a Alzheimerovou chorobou. Zpráva společnosti Welfare Invest uvádí, že stavba stála 61 202 600 korun. Do roku 2015 byli manželé Levitinovi i spoluvlastníky české firmy OLS Group, založené v roce 1999. Firmě dodnes patří byt v pražských Vršovicích, kde má registrované sídlo. Současnými jednateli a majiteli firmy jsou ruská podnikatelka Olga Borisova a podnikatel Vitalij Bril.

Aktuální informace o zařazení osoby na mezinárodní sankční seznamy a do databází politicky exponovaných osob najdete zde.

Autorka textu: Kristina Vejnbender
Zdroj úvodní fotografie: Kremlin.ru

Medailonek vznikl v rámci projektu KremRule, jehož cílem je zpřehlednit a katalogizovat majetky ruských oligarchů a klíčových spolupracovníků prezidenta Vladimira Putina v Česku. Jde o lidi, kteří z velké části drží Putina při moci, slouží jako prostředníci pro jeho soukromé investice nebo drží strategické pozice v silových složkách a tajných službách.

Pokud se chcete podílet na dalším mapování majetku ruských oligarchů v Čechách, podpořte nás. Jakákoliv částka nám velmi pomůže. Děkujeme.