Panika v Panamě

Will Fitzgibbon a Ben Hallman

Ve středu 9. března 2016 dospěli zaměstnanci Mossack Fonseca k nepříjemnému zjištění. Někdo zkopíroval obrovské množství dat z jejich počítačů – e-maily, smlouvy, bankovní výpisy. Bylo odcizeno 11 a půl milionu dokumentů z nejcitlivějších klientských záznamů, ohromujících 2,6 terabajtu dat. Mossack Fonseca byla právní kancelář, která po desetiletí uchovávala finanční tajemství globálních celebrit, oligarchů a zločinců.

Každodenní zakládání skořápkových firem v daňových rájích ze dne na den přestalo být prioritou. Namísto toho, jak ukazují nově získané dokumenty Mossack Fonseca, začali zaměstnanci horečně pracovat na nové misi: zjistit, kdo byli reální klienti této firmy. Coby klíčový hráč ve světě offshoreových financí obcházela právní kancelář Mossack Fonseca po mnoho let pravidla takzvaného KYC (Know Your Client – poznej svého klienta). Toto pravidlo vyžaduje od právníků a dalších offshorových specialistů, aby identifikovali a ověřovali své klienty, a tím předcházeli napomáhání zločinu.

Během následujících týdnů zaměstnanci Mossack Fonseca zběsile psali svým partnerským bankéřům, účetním a právníkům, aby doplnili chybějící informace.

„KLIENT ZMIZEL! NEMOHU HO DOHLEDAT!!!!!!!“

napsala v březnu 2017 Nicole Didiová, švýcarská poradkyně pro správu majetku. Jako dlouholetá zprostředkovatelka pro Mossack Fonseca jednala za 80 společností založených touto firmou.

„To je absurdní,“

napsal Eliezer Panell, floridský právník, kterého rozčílily četné a chaotické žádosti od Mossack Fonseca, aby od dvou majitelů offshoreových společností získal a poslal dokumenty dokazující jejich totožnost.

„NEMŮŽEME JE ZNOVU KONTAKTOVAT jen den poté, co jsme požádali o dokumenty, a chtít něco dalšího,“ napsal. „BUDEME VYPADAT JAKO BLBÍ AMATÉŘI. To je jak v Kocourkově.“

Nové dokumenty ukazují, že Mossack Fonseca nemohla určit totožnost desítek tisíců reálných majitelů společností, které registrovala v neprůhledných jurisdikcích daňových rájů. Dva měsíce poté, co se firma dozvěděla o úniku dokumentů, stále nebyla schopna identifikovat majitele více než 70 procent z 28 500 aktivních společností na Britských Panenských ostrovech, nejfrekventovanějším offshoreovém středisku, a 75 procent z 10 500 aktivních skořápkových společností v Panamě.

Z neznalosti reálných vlastníků neboli konečných uživatelů výhod skořápkových společností založených společností Mossack Fonseca vyplývalo značné riziko. Pokud by nedodržovala pravidlo o ověření klienta, mohly firmě Mossack Fonseca hrozit žaloby i trestní stíhání.

Standardy KYC neboli „poznej své klienty“ se v průběhu let zpřísnily. Vlády několik posledních roků posilují snahy v boji proti financování terorismu a praní špinavých peněz. Podle expertů je drzost, s jakou Mossack Fonseca ignorovala tuto svou zásadní povinnost, nevídaná.

„Je nepřijatelné, aby taková firma neznala majitele jedné, natož pak tisíců skořápkových firem,“ řekl Jack Blum, americký právník, který se specializuje na daňové podvody a praní špinavých peněz. „Chybějící záznamy o tom, kdo co vlastní  napovídají, jakou levárnou se stal ‚skořápkový byznys‘. Je to nejšílenější věc, co jsem kdy viděl,“ dodal Blum.

Informace získala stejná redakce, která získala první várku uniklých dokumentů, Süddeutsche Zeitung. Záznamy nasdíleli s Mezinárodním konsorciem investigativních novinářů (International Consortium of Investigative Journalists, ICIJ) a jeho mediálními partnery. Jediným tuzemským členem ICIJ je investigace.cz.

Krizový štáb zasedá

Den po potvrzení úniku informací požádal právník Mossack Fonseca panamského nejvyššího státního zástupce, aby zahájil kriminální vyšetřování a „urgentně vyslechl“ novináře z Francie, Dánska, Austrálie, Spojených států a Německa, kteří v té době v Panamě natáčeli dokumentární film o Panama Papers. „Novináři nesmí opustit Panamu ani hotel Hilton, kde bydlí, dokud neposkytnou informace o tom, jak získali interní dokumenty Mossack Fonseca,“ žádal právník. Neúspěšně.

Švýcarská poradkyně Nicole Didiová byla jednou z prvních, kdo firmu ohledně dotazů novinářů kontaktoval.

„Jeden francouzský novinář chce vydat článek v novinách Le Monde, který je pro mne nepřijatelný!!!“ napsala Didiová v e-mailu, který obsahoval žlutě zvýrazněný text.

Koordinátor klientských služeb z Mossack Fonseca, Jorge Cerrud, se pokoušel Didiovou uklidnit po telefonu: „Promluvím s naším PR oddělením a pomůžeme vám připravit se na eventuální další kontakt s novináři,“ napsal Cerrud později v e-mailu.

Po zveřejnění Panama Papers 3. dubna 2016 se začaly do právnické firmy valit telefonáty a e-maily. Ze záznamů vyplývá, že zaměstnanci začali používat speciální krizovou e-mailovou adresu CrisisCommittee@mossfon.com.

Zachraň, co se dá

Kromě úsilí o zjištění totožnosti klientů se v kanceláři Mossack Fonseca snažili také snížit dopad uniklých informací. Firma sdělila svým klientům a zprostředkovatelům, že nainstalovala firewall pro odrážení počítačových útoků a zavedla systém šifrování e-mailů a souborů týkajících se nejcitlivějších částí offshoreového průmyslu – tedy, kdo co opravdu vlastní. Z e-mailů také vyplývá, že Mossack Fonseca najala konzultanty pro vztahy s médií, kteří měli za úkol zprostředkovat „naši verzi událostí“. Kontaktovala také takzvané ambasadory oboru, kteří měli veřejně firmě projevit podporu.

„Ochrana a bezpečnost informací je naší nejdůležitější prioritou,“ sdělila Mossack Fonsseca klientům v oznámení v květnu 2016 po zveřejnění kauzy Panama Papers. „Znovu se omlouváme za složitou situaci, kterou vyvolal tento nezákonný únik informací.“

V týdnech a měsících po zveřejnění kauzy obdržela firma od regulačních úřadů a státních orgánů sérii dotazů. Vlády zahájily vyšetřování společností založených nejvytíženějšími pobočkami Mossack Fonseca včetně Panamy, Britských Panenských ostrovů, Samoy, Seychel a Anguilly. V dubnu 2016 požádal firmu seychelský úřad pro finanční služby, který reguluje operátory podobné firmě Mossack Fonseca a má za cíl zabraňovat zneužívání offshoreových podniků, o odhalení vlastníků aspoň části celkem z 5379 společností aktivních na souostroví.

Jeden ze způsobů, kterým se Mossack Fonseca vyhýbala přísným pravidlům ověřování klientů, bylo spoléhání na externí právníky jako garanty reputace a strážníky totožnosti skutečných vlastníků společností. Z interních e-mailů vyplývá, že zaměstnanci jeden druhému potvrzovali, že možná nebudou schopni dostát dotazům od úřadu, a diskutovali o možném riziku, že firma přijde o povolení v zemi podnikat.

„Časem stejně zanikne“

Nejprve Mossack Fonseca zkusil klienty přesvědčit, aby zůstali firmě loajální i přes zuřící právní a PR bouři. Firma snížila poplatky a nabídla klientům změnu jména jejich skořápkových firem, aby jejich podnikatelské aktivity mohly diskrétně pokračovat. Mossack Fonseca se snažila pomoct některým klientům i tím, že změní svůj vlastní název. V Samoi se Mossack Fonseca přejmenovala na Central Corporate Services Ltd. v Panamě převedla Mossack Fonseca klienty do firmy Orbis Legal Services, která najala některé zaměstnance Mossack Fonseca, aby „zachovala úroveň služeb“.

Další klienti ale jen přesunuli své firmy k jiným poskytovatelům offshoreových služeb v daňových rájích, jako například na Guernsey, na Britské Panenské ostrovy a na Kypr.

„VAŠE SPOLEČNOST JE NESPOLEHLIVÁ A NEDŮVĚRYHODNÁ ———- BYE BYE,“ napsal zprostředkovatel Jeffrey Davies z Lucemburku.

Od klientů začaly přicházet informace, že banky odmítají přijmout nebo provést jakékoliv platby pro Mossack Fonseca. V květnu 2016 firma oznámila klientům, že zavírá svou kancelář na ostrově Man, britském závislém korunním území v Irském moři. Brzy následovalo uzavření kanceláří na Jersey a v Hongkongu.

Později ve stejném roce Fonseca a Mossack oznámili, že z firmy, kterou založili, odcházejí. Okleštěná podoba Mossack Fonseca bude nadále fungovat ještě několik let, aby splnila stávající závazky, ale „časem zanikne“, stálo v e-mailu klientům.

Panamská Generální prokurátorka, Kenia Porcell, nazvala Mossack Fonseca „kriminální organizací, jejímž posláním je skrývat peněžní aktiva podezřelého původu“. Nařídila zatčení Jurgena Mossacka a Ramona Fonsecy na základě obvinění z praní špinavých peněz. Oba muži, kteří vinu odmítají, strávili několik měsíců ve vězení. Později byli propuštěni na kauci.

„Žalobci se snaží získat důkazy o zločinu, který neexistuje,“ načmáral Mossack do bloku ve vězeňské cele. „Kdyby toto bylo Španělsko v době temna, upálili by nás na hranici.“

Mossack a Fonseca byli propuštěni v dubnu 2017. O rok později byla firma nesoucí jejich jméno nadobro uzavřena. V květnu 2018 panamští žalobci sdělili obvinění z praní špinavých peněz dalším deseti zaměstnancům Mossack Fonseca, a to v rámci brazilské úplatkářské kauzy Lava Jato. Podle novin Süddeutsche Zeitung je Mossack nadále vyšetřován žalobci v německém Kolíně nad Rýnem jako komplic daňových úniků.