Co se dozvíte v ruských médiích o válce na Ukrajině?

Prolistovali jsme ruská média a jejich vyobrazení války na Ukrajině. Invazi vykreslují jako speciální operaci ozbrojených sil, sankce jako nepromyšlený útok, který ve výsledku poškodí západ, a odchod západních firem jako rasistický trend. Nezbytnou součástí Putinovy strategie je i dezinformační kampaň o samotné válce. Ruský státní úřad Roskomnadzor, federální služba pro dozor nad telekomunikacemi a masmédii, domácím médiím nařídil, aby odstranila zmínky o „invazi“, „útoku“ a „válce“. Těm, kteří to poruší, hrozí pokuta pět milionů rublů. Vhodný termín pro situaci na Ukrajině je podle Roskomnadzoru „speciální vojenská operace“.

Sankce z pohledu ruských médií

„Západ střílí sankce na Rusko, ale zasahuje sebe“

Tak zní titulek článku na serveru Komsomolskaja pravda. Článek předpovídá katastrofický scénář pro Evropu v důsledku vysoké ceny zemního plynu. „Občané Německa, Velké Británie a Spojených států jsou v šoku. Zvýšení cen za běžné služby není to, co jim jejich vlády slibovaly… A to je jen začátek.“

„Každým dnem je jasnější, že ve snaze ‚zastřelit‘ Rusko se Západ střelil sám. Ne do nohy, ale do mnohem vitálnějších orgánů,“ informuje Komsomolskaja pravda.

„Odraz sankcí: jsou Evropané připraveni vzdát se vytápění?“

O tom, že Evropou uvalené sankce na Rusko zničí především ekonomiku v EU, informuje i televizní stanice NTV. „Vzhledem k tomu, že střelné zbraně jsou v Británii zakázány, výraz ‚střelte se do nohy‘ nabírá nové definice: střílení do vlastních občanů ve snaze zničit ekonomiku jiné země.“

„Alzheimerovy sankce“

Lenta.ru, jeden z nejvíce navštěvovaných ruských zpravodajských serverů, popisuje Bidenův příslib sankcí proti Roskosmosu (ruská kosmická agentura) jako destrukci spolupráce na mezinárodní vesmírné stanici.

„Pánové, při plánování sankcí si prověřte ty, kteří je vytvářejí – zda nemají Alzheimerovu chorobu, aby vám vaše sankce nepadaly na hlavu. A to nejen v přeneseném slova smyslu. Proto jako partner prozatím navrhuji, abyste se nechovali jako nezodpovědní hráči a distancovali se od Alzheimerových sankcí,“ komentuje Bidenovo rozhodnutí šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin pro Lenta.ru.

V článku je dále napsané, že evropští lídři „apelovali na všechny země světa s výzvou, aby neuznávaly Doněckou a Luhanskou lidovou republiku“.

„Euro na historickém maximu“ – dvě strany jedné mince

Zatímco světová média informují o „historickém propadu ruského rublu“, vysoce sledovaná ruská televize NTV upozorňuje na kurz eura, který již podruhé za den aktualizoval své historické maximum.

Odchod módních řetězců H&M a ZARA je „rasistický trend“

„Tatjana Bruchunova, která si koupila kabelky od Chanel a Dior, přiznala, že odchodu západních značek z Ruska nelituje,“ komentuje odchod módních řetězců server Komsomolskaja pravda.

Celý článek o odchodu společností ZARA a H&M z Ruské federace cituje pouze Tatjanu Bruchunovou, kterou uvádí jako mladou manželku Jevgenije Petrosjana (ruského komika) a milovnici nakupování.

Bruchunova popisuje odchod módních řetězců jako „rasistický trend, který nebude mít dlouhého trvání“, a současně se tím prý nabízí „příležitost pro ruské návrháře“.

webový portál ruské televize NTV https://www.ntv.ru/

Válka na Ukrajině z pohledu ruských médií

„Rusko nemá žádné špatné záměry, vždy reagujeme výhradně na nepřátelské útoky zvenčí“

Takto informuje o útoku na Ukrajinu ruská národní televize NTV. V reportáži se k události vyjadřuje pouze Vladimir Putin, a to vzkazem do zahraničí: „Neeskalujte situaci a nezavádějte žádná opatření.“

Stejná televizní stanice v další reportáži popisuje „katastrofální humanitární situaci na Ukrajině“, kterou řeší ruské ministerstvo obrany. Podle televize NTV mají ruské úřady pro obyvatele „osvobozených krajů“ naplánováno 25 humanitárních akcí.

Michail Mizincev, šéf Národního centra pro kontrolu obrany Ruské federace, vyzývá svět, aby zkrotil Kyjev a donutil ho dodržovat pravidla humánního zacházení s civilním obyvatelstvem, neutralizoval následky humanitární katastrofy a okamžitě zajistil humanitární koridory pro násilně držené civilisty a cizince.

„Každým dnem je stále zřejmější, s jakou bestií se Rusko na Ukrajině potýká“

Takto objasňuje svým čtenářům aktuální boje článek s názvem „Dobro versus zlo“, publikovaný na stránkách Kremlem kontrolované televize RT. V článku se tvrdí, že podle informací ruského ministerstva obrany nastražili ukrajinští nacionalisté nálože do reaktoru v experimentálním jaderném zařízení Charkovského fyzikálně-technického institutu a jsou připraveni vyhodit jej do povětří. Z útoku autor obviňuje ukrajinskou armádu.

Ukrajinské „nacionalisty“ pak viní z obelhávání svého národa. To vše je podle RT financované Západem.

Článek dále hovoří o biologických zbraních, jež zaplatil Washington a jsou rozmisťovány po celé Ukrajině. Podle autora článku je však osud Ukrajinců i samotné Ukrajiny americké administrativě lhostejný.

„Podle některých zpráv se démoni v lidské podobě chystají nastražit nálože na tanky a vyhodit je do povětří… Je těžké si představit, že v tomto městě (Oděsa, pozn. red.) jsou běžná zvěrstva – hromadné upalování lidí, otravy chemikáliemi – na denním pořádku.“

„Ukrajinští sabotéři podpálili budovu jaderné elektrárny a stříleli na Ruskou gardu, která komplex střežila“

O obsazení jaderné elektrárny informovala ruská NTV jako o „monstrózní provokaci provedené ukrajinskou sabotážní skupinou“. V reportáži ruské televize se dozvíte, že ruská hlídka potlačila útoky ukrajinských sabotéru, kteří měli za cíl obvinit Rusko z radioaktivní kontaminace.

„Ruská hlídka zpětnou palbou potlačila palebné body ukrajinských diverzantů,“ informuje NTV.

„Účelem provokace kyjevského režimu v jaderném zařízení je pokus obvinit Rusko z vytvoření radioaktivní kontaminace. To vše svědčí o zločinném záměru kyjevského režimu nebo také o úplné ztrátě kontroly Zelenského nad akcemi ukrajinských sabotážních skupin za účasti zahraničních žoldáků.“

Reportáž dále poukazuje na spiklenectví Volodymyra Zelenského s Washingtonem a Londýnem.

„Co se stane s Ukrajinou? Putin zná odpověď“

Tak zní titulek článku na internetovém portálu ruských novin pravda.ru. „Ještě jednou apeluji na vojenský personál ozbrojených sil Ukrajiny: nedovolte neonacistům a banderovcům používat vaše děti, manželky a staré lidi jako lidské štíty! Vezměte moc do svých rukou! Zdá se, že pro nás je snazší vyjednávat s vámi než s touto bandou narkomanů a neonacistů, kteří se usadili v Kyjevě a vzali jako rukojmí celý ukrajinský lid,“ zní úvod článku, kde autor cituje Vladimira Putina.

Autor článku referuje o ukrajinské armádě jako o „zuřivých nacistech“, kteří zastrašují své občany. Ukrajina jako stát mezitím umírá. V textu zaznívají slova jako „denacifikace“ a „demilitarizace“. Tyto procesy zaberou podle pravda.ru spoustu času, ale nejsou vůbec beznadějné. „Stačí si připomenout, jak jím Hitlerovi příznivci v nacistickém Německu po příchodu války do domů začali opovrhovat.“

Autorka textu: Anna Košlerová

Autor úvodní fotografie: Flickr CC/GoToVan