Co čte investigace.cz

Dali jste si předsevzetí do nového roku? Pokud máte za cíl přečíst víc knížek a získat tak lepší přehled o světě, přinášíme tipy na publikace nejen o organizovaném zločinu.

Moneyland

Jestliže mají drogy, terorismus, korupce a vykořisťování něco společného, jsou to peníze. Právě to nás v investigaci.cz zajímá především a toky těchto nelegálních financí sledujeme. Často ale není lehké dát tyto propletence do kontextu. Proto máme rádi Olivera Bullougha, který to umí. Z komplikované finanční kriminality dokázal udělat zábavné téma.

Putin’s People

Kniha americké novinářky Catherine Belton připomíná, že Vladimir Putin není žádný filmový génius zla, který sedí za černým mahagonovým stolem, hladí bílou kočku a plánuje své kroky a rozhodnutí roky dopředu. Ruský prezident a jeho nejbližší lidé ze silových složek státu jsou v této publikaci popisováni spíš jako bezohledná a vynalézavá skupina lidí, která je připravena nasadit jakoukoli zbraň, porušit jakékoli pravidlo a rozvrátit jakýkoli systém, aby upevnila svou moc, bohatství a mezinárodní prestiž. Belton zkrátka popisuje známý, ale často opomíjený fakt, že zlo je primitivní a Rusko se k němu díky naší lhostejnosti blíží víc a víc.

Los leyes de la frontera

Mezi naše oblíbené žánry patří i beletrie. Favoritem je pro nás třeba román o výchově dětí, posledních životních příležitostech a samozřejmě o organizovaném zločinu. Volný překlad publikace by zněl „Zákony hranice“, její děj vychází z reálných událostí v Katalánsku 80. let, kdy okolí města Girona terorizoval gang mladistvých, kteří vykrádali domy a posléze i banky. Autor románu Javier Cercas je geniální vypravěč. Kromě strhujícího děje nabízí i vhled do subjektivní situace, kdy jedno kontroverzní rozhodnutí rodičů dokáže změnit společnost k lepšímu.

Human Kind

Občas je vhodné si připomenout, že většina lidí má ve své genetické výbavě zafixovanou dobrou povahu. Těch opravdu zlých je hrstka, pouze jsou mnohem víc slyšet. Tato kniha vám vrátí víru v lidstvo. Třeba v to, že jezdit autostopem nebo přespat u cizích lidí je bezpečné. Nebo že vám nikdo nechce ublížit, a byť jsme každý občas nevrlý, když o něco opravdu jde, lidstvo se projevuje jako jeden z nejschopnějších i nejvlídnějších živočišných druhů na Zemi.

 

Holubí tunel

Život britského spisovatele Johna Le Carrého alias Davida Cornwella byl podobně fascinující jako jeho tvorba. Kniha Holubí tunel je sbírkou skvěle napsaných povídek, či spíše krátkých autobiografických útržků z autorova života. Nejraději máme samozřejmě neuvěřitelný příběh Vladimíra Pucholta, herce, jehož snem je stát se lékařem. Le Carré hercův příběh znal do detailu, protože mu pomáhal emigrovat.

 

 

Šum 

Psycholog Daniel Kahneman se limity našeho myšlení snažil popsat již v knize nazvané Myšlení pomalé a rychlé. V publikaci Šum se spolu s kolegy rozhodl ukázat, jak lze tyto limity alespoň trochu překročit. Dozvíte se například o tom, jak výši trestů u amerického soudu ovlivňují výsledky tamní ligy amerického fotbalu, nebo také to, jak vyhodnotit předpovědi expertů. 

 

 

 

The Rules of Contagion: Why Things Spread and Why They Stop 

Šíření informací a dezinformací v síti i nebezpečných virů mezi lidmi si je dost podobné a dynamika těchto procesů není úplně intuitivní. To vše přibližuje Adam Kucharski, který má dar psát srozumitelně a vtipně o složitých věcech. Z jeho knížky se zkrátka dozvíte, co je hnací silou pandemie i infodemie.

 

I Spy: My Life In MI5

Osobní zpověď někdejšího pracovníka MI5 vyšla v češtině pod názvem Já, špion. Tom Marcus je bývalý pracovník MI5 a píše knihy založené na svých zkušenostech operativce výzvědných služeb. Jeho specializací bylo sledování osob. Já, špion je Marcusova mnohotvárná autobiografie. Jde o mozaiku dějů z různých případů, ale i vhledů do dětství či soukromého života autora. Půvab knihy určitě nespočívá v jejích literárních kvalitách. Strohé a místy neobratné psaní ale odpovídá jeho životnímu příběhu.

 

Čtvrtletník Trends in Organized Crime

Není to zrovna oddechový časopis, ale spíš sbírka analýz a akademických studií o trendech v organizovaném zločinu. Každé vydání má své téma, to poslední je o zvířatech. Vydání z června letošního roku se naopak zaměřilo na místa, kde zločinecké syndikáty působí. V tomto čísle vyšla i studie od českých odborníků v čele s Petrem Kupkou o tom, jak funguje byznys s chudobou, konkrétně pronajímání nemovitostí v České republice. A proč žurnál sledovat? V novinách si můžete sice přečíst zprávy tom, co se někde stalo, ale díky Trends in Organized Crime si uděláte obrázek i o tom, co se v jednotlivých odvětvích zločinu asi dít teprve bude.

Tým investigace.cz
Zdroj úvodní fotografie: Flickr CC
Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do Klubu neprůstřelných a podpořte naši práci.