Česko je pro organizovaný zločin tranzitní krajinou

Výzkumné centrum Transcrime vydalo ke konci roku zprávu o mapování organizovaného zločinu a rizik jeho infiltrace do Evropy. Českou republiku v ní označuje jako tranzitní krajinu pro veškeré nezákonné aktivity. Jako největší tuzemský problém vidí finanční kriminalitu, zejména daňové podvody přes skořápkové firmy a podvody s eurodotacemi.

Nejslabší místa, která dělají z České republiky atraktivní destinaci pro rozkvět nelegální činnosti, popisuje Transcrime na několik úrovních. Česká republika na jednu stranu patří k jedné z ekonomicky nejrychleji rostoucích zemí v Evropské unii a nachází se i ve strategicky výhodné geografické pozici mezi státy východní a západní Evropy. Na druhou stranu si nedokáže poradit nejen s korupcí, ale i s aktivitami těch obchodníků, jejichž vlastnické struktury končí v zemích s netransparentní jurisdikcí. I z těchto důvodů se Česko zařadilo na přední příčky žebříčku evropských zemí, v nichž se dobře daří nelegálním aktivitám.

Největší problém podle zprávy Transcrime přitom představují daňové podvody a podvody navázané na evropské dotace. Což se týká jak karuselových schémat mezi českými skořápkovými společnostmi a jejich partnery v sousedních státech, tak tradičních nelegálních ekonomických aktivit.

  • Karuselové neboli kolotočové obchody
Kolotočovými podvody jsou obecně označovány dodávky zboží, které následují za sebou v řetězci, v němž dochází v určitém okamžiku ke krácení daně jednoduchým způsobem – daň není přiznána ani zaplacena a příslušný plátce přestává existovat nebo není k nalezení. Tento typ podvodu se objevuje v různých obměnách a v různé úrovni sofistikovanosti, ale jeho základní mechanismus zůstává stejný. V nejjednodušší podobě je pro realizování karuselového podvodu na území Česka potřeba tří účastníků.

Jako příklady infiltrace organizovaného zločinu do legální sféry zpráva uvádí developerské a investiční společnosti, realitní kanceláře, směnárny, kasina, herny, obchody se starožitnostmi, zastavárny, restaurace, taxislužby, aukční síně, imaginární výzkumná centra a poradenské společnosti podnikající za účelem praní peněz v různých nezákonných činnostech.

Dalším z oblíbených způsobů, jakým české společnosti zvyšují svůj zisk, je větvení vlastnických struktur do daňových rájů nebo do těch evropských států, v nichž by byl právní proces v případech vyšetřování finanční kriminality moc zdlouhavý. Největší počet vlastníků českých společností z tzv. blacklistů netransparentních zemí pochází ze Švýcarska. Česko skončilo díky četným propojením na netransparentní jurisdikce ze všech členských států Evropské unie již na druhém místě.

Existenci „daňové optimalizace“, jak se těmto strukturám říká diplomaticky, přiznává i české Ministerstvo vnitra. Ve zprávě ministerstva z roku 2016 se píše, že destinace v zahraničí využívají skupiny organizovaného zločinu působící v Česku nejen k legalizaci výnosů z trestné činnosti, ale také k pokrytí skutečné povahy jejich vztahů k právnickým osobám, s nimiž se nezákonných činností dopustili.

Za nezákonnými činnostmi se v Česku podle zprávy Transcrime skrývají jak sítě lokálních skupin, tak i skupiny ze zahraničí. Mezi nejaktivnější patří asijské a rusky mluvící skupiny. Studie mimo to vyzdvihuje zejména vietnamskou komunitu, která je v Česku hluboce zakořeněná a stabilně kontroluje produkci a distribuci drog, daňové podvody a nezákonné prodeje zboží. Menšími jednotkami působícími v tuzemsku jsou organizované skupiny Albánců, Nigerijců, Rumunů a Bulharů.

Autor článku: Eva Kubániová
Autor úvodní grafiky: Transcrime

Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do klubu Sester a bratrů v triku.