#zesvěta: Česká republika si polepšila v žebříčku svobody tisku

Další pátek nám přináší další čtveřici zajímavých a bizarních příběhů #zesvěta. Seznamka Grindr obchoduje s údaji o uživatelích, zatímco poskytovatel lodí k pašování lidí míří do vězení a v USA se objevil zkorumpovaný tajný agent. Na pozitivní notu, Česká republika se zlepšila v Indexu svobody tisku od Reportérů bez hranic. O kolik, to se dozvíte níže.

#1 Obchodník s pašeráckými loďkami odpluje do vězení

Britská Národní kriminální agentura (NCA) zatkla ve východním Londýně muže, který je hlavní postavou organizované zločinecké skupiny. Ta dodává pašerákům lidí malé lodě, které jsou určeny k jejich převozu. Je podezřelý z toho, že svým pohůnkům nařídil, aby lodě odvezli na francouzské pobřeží, kde pak převaděči naloží migranty a vydají se s nimi přes Lamanšský průliv zpátky do Spojeného království. Na případu spolupracovala i belgická policie, jejíž vedení se vyjádřilo, že je pro ní zabránění těmto aktivitám prioritou číslo jedna.

Více o případu se dozvíte na Infomigrants.

#2 Index svobody tisku: ČR skáče ze 40. místa na 20.

Reportéři bez hranic zveřejnili každoroční Index svobody tisku. Zatímco v posledních letech se Česká republika držela na 40. místě, tento rok vyskočila na 20. místo. Tento posun je ale třeba brát s rezervou, neboť se metodologie výzkumu změnila. Nyní organizace bere v úvahu například politickou a ekonomickou situaci v zemi, nebo její obecnou bezpečnost. Žebříček také poukazuje na současné novinářské trendy. Například na to, že roste počet médií, které sází na názorovou žurnalistiku namísto objektivního zpravodajství. Vůbec nejsvobodněji mohou novináři podle indexu dýchat v Norsku, dále Dánsku a Švédsku. Nejhůře je na tom naopak Severní Korea. Rusko se vzhledem k probíhající agresi na Ukrajině propadlo pouze ze 150. místa na 155.

Více o žebříčku a umístění dalších zemích se můžete dočíst na stránkách Reportérů bez hranic.

Rusko: Dost bylo svobodných médií

#3 Prodám údaje o geografických polohách, zn. ze seznamky

Mobilní aplikace Grindr, která slouží jako seznamka pro homosexuály a bisexuály, poskytuje údaje o geolokaci svých uživatelů reklamním společnostem. Nejedná se ale pouze o únik informací, ale přímo o účelné obchodování. Grindr mimo jiné prodal tato data katolickému kostelu, který na jejich základě následně pronásledoval jednoho ze svých knězů. V důsledku toho přišel o práci. K prodeji těchto dat docházelo už od roku 2017.

Detaily o případu si můžete přečíst na webu Boing Boing.

#4 Federální agent zneužil přístupu k vládní databázi

Felix Cisneros Jr. byl federálním agentem, který se specializoval na vyšetřování praní špinavých peněz a obchodu s drogami. Vědělo se o něm tedy, že byl schopný muž. Co ale vyšlo najevo až nedávno, bylo, že byl až po uši v dluzích. Proto přijal úplatek v přepočtu 700 tisíc korun za vyhledání blíže nespecifikované osoby ve vládní databázi. Zničil si tak svou dobrou pověst lusknutím prstů.

Více o případu si můžete přečíst na Los Angeles Times.


Autorka textu: Kamila Plzáková
Autorka úvodní grafiky: Nikola Klepáčková