#zesvěta: Británie po uši v offshorech

Tento týden #zesvěta organizovaného zločinu přinesl další zajímavé zprávy. Podívali jsme se na pašování všeho možného, na seznamu jsou tradičně drogy ale i střelné zbraně a exotická zvířata. A povíme si opět něco ke kauze Pandora Papers. 

#1 Dubajský plnokrevník 

V rámci největšího drogového zátahu v regionu zabavila dubajská policie kokain o váze jednoho plnokrevníka (půl tuny) a v hodnotě více než 136 milionů dolarů (téměř 3 miliardy korun).

Dubajští policisté dostali echo, že se mezinárodní drogový syndikát pokouší propašovat obrovské množství drog do námořního přístavu za pomoci komplice v dubajském emirátu. Jak vyšetřovací tým sledoval podezřelého muže z Blízkého východu při příletu do Dubaje, a následně při cestě do skladu, kde byl po vyložení drog zatčen, můžete shlédnout zde ve videu.  

#2 Británie, země hříchu

Odhalení, zveřejněná 3. října v kauze Pandora Papers, mají celosvětový dosah. Pokud je však srdcem offshorového systématu jedna země, pak je to Velká Británie, která se spolu se svými částečně kontrolovanými zámořskými územími podílí na celosvětovém skrývání peněz a majetku. Offshory se vážou na mnohá místa, přes americké státy Delaware a Jižní Dakota, či evropské Monako a Švýcarsko. Britská síť je však největší. Financial Secrecy Index, tedy žebříček daňových rájů, který pravidelně vydává Tax Justice Network, ukazuje, že Británie a její „pavučina“ offshorových satelitů se umístila na prvním místě. Více než dvě třetiny z 956 společností, které Pandora Papers spojují s veřejnými činiteli, byly založeny na Britských Panenských ostrovech.

Více o britských offshorových aktivitách se dozvíte tady.

Expert na finanční kriminalitu: Čím komplikovanější, tím podezřelejší

#3 Flobertky na cestě přes Evropu

Europol 6. října oznámil, že po složitém vyšetřování, na němž spolupracovali Nizozemská národní policie, česká Národní centrála proti organizovanému zločinu a slovenská Národní kriminální agentura, bylo zatčeno šest členů gangu obchodníků se zbraněmi. Vyšetřovaný zločinecký syndikát se specializoval na přestavbu tzv. flobertek na smrtící zbraně s ostrou střelbou. Předpokládá se, že zločineckým skupinám v Nizozemsku, Rakousku, Dánsku, Německu, Portugalsku, Švédsku a České republice dodali více než 1500 střelných zbraní. 

Podrobnosti o mezinárodní spolupráci naleznete tady.

#4 Pašerácký ráj

Při sérii protipašeráckých operací zabavili celníci v Hong Kongu během uplynulého měsíce kontraband v hodnotě desítek milionů dolarů, čímž překonali místní rekordy.

Zabavené zboží z tohoto historicky největšího zátahu obsahovalo vše od drog a padělaných značkových kabelek, přes doutníky, až po nelegální části volně žijících živočichů, jako například ploutve ohrožených žraloků.

Přestože místní úřady dlouhé roky s pašeráky bojují, obrovské množství nelegálního zboží, které městem proudí, upevnilo jeho pověst hlavního centra pašování a nelegálního obchodu všeho druhu, zejména však nelegálního obchodu s volně žijícími živočichy.

Více o Hong Kongu a jeho pašeráckém problému zde.

 

Autorka textu: Nina Kodhajová
Autorka úvodní grafiky: Nikola Klepáčková