Odhalená korupce v Bosně. Úřady spolupracovaly s kriminálníky

Data ze systému Sky ECC, který zločinci využívali k výměně informací, ukazují napojení bosenských veřejných činitelů na organizovaný zločin. Informoval o tom novinář Azem Kurtić v článku pro web Balkan Insight. Za poslední rok a půl v Bosně a Hercegovině díky těmto datům zatkli více než sto lidí. Soudní proces s pachateli ale nejspíš nebude jednoduchý. A to nejen kvůli tomu, že je tato země v korupčním žebříčku hodnocená jako třetí nejhorší v Evropě.

Belgická policie v březnu 2021 prolomila systém Sky ECC, který umožňoval z upravených telefonů bezpečně posílat šifrované zprávy. Jeho výrobce Sky Global představoval tuto službu jako nejbezpečnější komunikační platformu na světě.

Úřady v USA i Evropě tvrdí, že služba byla vytvořená přímo za účelem usnadnit kriminálníkům obchod s drogami. Právě Sky ECC zneužívali ve velkém zločinci po celém světě k probírání podrobností týkajících se nezákonností nebo i vražd.

Prolomení tohoto systému bylo velkým milníkem v boji proti organizovanému zločinu. Policisté se díky tomu dostali k obrovskému množství dat, mimo jiné souvisejících i s Balkánem a Bosnou a Hercegovinou. Přidaly se k tomu i informace vytažené z aplikace ANOM. Ta byla jakýmsi trojským koněm FBI, jenž měl zločince nalákat na možnost bezpečné komunikace.

Následovala vlna zatýkání a vyšetřování po celé Evropě. Data vedla i k operaci mířené proti superkartelu, který kontroloval třetinu evropského trhu s kokainem. A postupně se začalo rozkrývat i napojení nejvyšších pater bosenské politiky na zločin.

„Drze zkorumpovaná“

Jednou z bosenských hlavních podezřelých je státní zástupkyně Dijana Kajmaković. Ta se ještě letos v září ucházela o místo vrchní státní zástupkyně v Bosně. Pak ji Spojené státy označily za „drze zkorumpovanou“ a uvalily na ni sankce. Krok byl podložen právě daty získanými ze Sky ECC.

Úřad pro kontrolu zahraničních aktiv (OFAC) spadající pod americké ministerstvo financí obvinil Kajmaković z toho, že je odpovědná za korupci a „podkopávání demokratických procesů nebo institucí na západním Balkáně“.

„Kajmaković na podporu obchodníků s narkotiky a dalších zločinů pomáhala skrývat důkazy, bránila jejich stíhání a napomáhala trestné činnosti výměnou za osobní zisk,“ píše OFAC. Navíc se také měla pokoušet zablokovat vyšetřování svých údajných zločineckých spiklenců.

V Bosně byl systém Sky ECC užíván až na dvou a půl tisíci zařízeních. Jméno Kajmaković se opakovalo v téměř 80 milionech zpráv odeslaných přes tuto šifrovací službu. Po odhalení se už Kajmaković nemohla zúčastnit konkurzu na hlavní státní zástupkyni, zůstala ale na své původní pozici. Na konci října pak byla z funkce náměstkyně vrchního státního zástupce odvolána, a to až do doby, kdy skončí oficiální disciplinární řízení, prošetřující její případ.

Podplácení soudce a pašování drog

Kajmaković nebyla jedinou bosenskou funkcionářkou odhalenou díky prolomení systému Sky ECC. Mezi zatčenými jsou policisté, soudce, ministerský poradce či pracovník zpravodajské služby. Podle novináře Kurtiće tak došlo k narušení silného pouta mezi státem a bosenským organizovaným zločinem.

Skandál okolo Kajmaković následoval po sérii případů, kdy byli zatčení bývalí či stále sloužící státní úředníci. Před rokem byl například zatčen někdejší velitel policejní jednotky kvůli účasti při pašování drog a zbraní z Albánie a Černé Hory do Evropské unie. Dalším dopadeným je i bývalý poradce bosenského exministra bezpečnosti.

Letos v dubnu pak policie pozatýkala 18 lidí, včetně členů srbského „Klanu Zemun“ a soudce Jovana Saviće. Podle novin Oslobodjenje tito lidé pomocí Sky ECC otevřeně probírali své plánované i minulé zločiny a řešili i to, kolik peněz zaplatit Savićovi, aby jim poskytl informace.

V červenci bosenská policie při operaci Cut zatkla Elvise Kelmendiho, syna zločince Nasera Kelmendiho, a s ním i šest dalších lidí podezřelých z obchodování s drogami. Skupina řešila přes Sky ECC třeba obchod s kokainem.

Žalobcům jde o život

Boj proti organizovanému zločinu nebude v Bosně a Hercegovině snadný, míní novinář Azem Kurtić. Žalobci pracující na případech spjatých se Sky ECC totiž čelí vážnému nebezpečí. 

Na konci října provedl Státní úřad pro vyšetřování a ochranu (SIPA) razii ve státní věznici Vojkovici nedaleko Sarajeva. Skupina spojená se zločiny vyšetřovanými díky Sky ECC tu totiž měla plánovat vraždu státního zástupce Dubravka Campary a šéfa policie města Banja Luka.

„Vražda byla plánovaná jako jakási zpráva pro bosenské žalobce,“ upozornil Sinisa Kostresević, ředitel policejních sil Republiky srbské (jedna ze dvou entit tvořících dohromady stát Bosna a Hercegovina, pozn. red.).

Tento měsíc byl vrchním státním zástupcem jmenován Milanko Kajganić. Ten prý očekává sérii obvinění, jež „zasadí vážnou ránu organizovanému zločinu v Bosně a Hercegovině“. Ministr vnitra Republiky srbské Dragan Lukać tvrdí, že úřady intenzivně pracují na odhalení a dopadení všech lidí zapojených do organizovaného zločinu a korupce.

Podle Indexu korupce (CPI) organizace Transparency International je Bosna a Hercegovina hodnocená jako třetí nejhorší v Evropě. Bosna se umístila na 110 místě z celkem 180 zemí zahrnutých do tohoto seznamu, a to hned za Ruskem a Ukrajinou. „Už tu neexistuje žádná formální překážka pro korupci,“ vyjádřil se letos v lednu Srdjan Blagovcanin, předseda správní rady Transparency International v Bosně.

Zdlouhavý soudní proces

Prokuratura Bosny a Hercegoviny podle webu BIRN (Balkan Investigative Reporting Network) potvrdila, že důkazy získané ze Sky ECC budou u soudu platné. Mimo to oznámila, že došlo k prvním obviněním lidí zatčených během posledního roku a půl. Případy povede celkem osm státních zástupců. Novinář Kurtić prohlásil, že dobře vědí, že povedou jedny z nejsložitějších soudních řízení v historii země, a to i kvůli tomu, jakým způsobem byly informace o spáchaných zločinech získány.

Jenže soudní expert na digitální forenzní analýzu Vahidin Djaltur varuje, že dostat bosenské kriminálníky do vězení bude složité. Informace shromážděné při zásahu z dat systému Sky ECC a z aplikace ANOM lze podle něj použít pouze k zahájení vedení samotného případu, ne ale k tomu, aby byli pachatelé odsouzeni.

„Podle bosenského práva mohou být v procesu použité jen důkazy shromážděné na základě soudního příkazu,“ upozornil Djaltur. „Jen zmínka něčího jména někde se vyskytujícího není důkazem.“ Expert zpochybnil i schopnost bosenských orgánů provést takové vyšetřování důkladně. „Kromě sebe neznám nikoho v této zemi, kdo by dělal forenzní analýzu mobilních telefonů,“ uzavírá.

Data získaná ze Sky ECC by tak mohla být u soudu k ničemu, upozorňují novináři z Balkan Insight. Úřady v balkánských zemích sice tvrdí, že bojují proti organizovanému zločinu, je však otázkou, zda vědí, jak přesně informace ze Sky ECC použít u soudu. Pouze v několika případech totiž došlo k obžalování pachatelů. Přestože data naznačují napojení veřejných činitelů na zločince, obviněn je zatím jen zlomek z nich, uzavírá Balkan Insight.

 

Autor původního textu: Azem Kurtić (Balkan Insight); autorka české verze: Mahulena Kopecká
Zdroj úvodní fotografie: BIRN Bosnia and Herzegovina